Szybki kontakt: +48 71 727 62 40, sklep@marketbio.pl

Przepisy

Po więcej smakowitych przepisów zapraszamy na naszego bloga MarketBio.com.pl

Przepis na lody schwardzwaldzkie z wiśniami (wg receptury Biovegan):


Potrzebujesz 250 ml. zimnego mleka pełnotłustego (nie mniej niż 3,5% tłuszczu). Na lody bez mleka potrzebujesz natomiast 150 ml. zimnego napoju sojowego (mleka sojowego) i 100 ml. zimnej śmietany sojowej (lub kremu sojowego). Płyny powinny mieć temperaturę od 3 stopni C do 6 stopni C. 

1. Odmierz daną objętość płynu i przelej go do wysokiego naczynia o pojemności ok 1,5 l.

2. Miksuj płyn mikserem na niskich obrotach przez ok. 1/2 minuty aż osiągnie niemal 4-krotną objętość. Jeżeli płyn się nie spienia, tzn., że nie był odpowiednio schłodzony.

3. Wyłącz mikser, dodaj zawartość torebki LODÓW CZEKOLADOWYCH BIOVEGAN i miksuj krótko na niskich obrotach. Następnie ubijaj przez 1 minutę na średnich obrotach, a później na najwyższych, aż powstanie delikatna, kremowa piana.

4. Dodaj do piany 2 łyżki stołowe (30 g) startej, gorzkiej czekolady i 150 g puree z wiśni (może być dżem lub konfitura wiśniowa, albo wiśnie w zalewie) i delikatnie wymieszaj. Przelej masę do pojemnika, posyp po wierzchu startą gorzką czekoladą lub kruszonym surowym kakao, zamknij pojemnik. 

5. Wstaw do zamrażarki w temperaturze min. -18 stopni Celsjusza na ok. 6-8 godzin.

Przepis na wegańskie lody waniliowo-nugatowo-karmelowe:

Na lody wegańskie potrzebujesz 150 ml. zimnego napoju (mleka) sojowego i 100 ml. zimnej śmietany sojowej (lub kremu sojowego). Płyny powinny mieć temparaturę od 3 stopni C do 6 stopni C. 

1. Odmierz daną objętość płynu i przelej go do wysokiego naczynia o pojemności ok 1,5 l.

2. Miksuj płyn mikserem na niskich obrotach przez ok. 1/2 minuty aż osiągnie niemal 4-krotną objętość. Jeżeli płyn się nie spienia, tzn., że nie był odpowiednio schłodzony.

3. Wyłącz mikser, dodaj zawartość torebki LODÓW WANILIOWYCH BIOVEGAN i miksuj krótko na niskich obrotach. Następnie ubijaj przez 1 minutę na średnich obrotach, a później na najwyższych, aż powstanie delikatna, kremowa piana.

4. Dodaj do piany 2 łyżki stołowe masy nugatowej, 20 ml sosu karmelowego i 20 ml syropu waniliowego  i ostrożnie wymieszaj łyżką, przelej do pojemnika, posyp po wierzchu odrobiną orzeszków i zamknij pojemnik.

5. Wstaw do zamrażarki w temperaturze min. -18 stopni Celsjusza na ok. 6-8 godzin.


Przepis na lodowy marmurek truskawkowo-waniliowy bezglutenowy, bez jajek i mleka (wg receptury Biovegan):

Na lody wegańskie potrzebujesz 150 ml. zimnego napoju (mleka) sojowego i 100 ml. zimnej śmietany sojowej (lub kremu sojowego). Płyny powinny mieć temparaturę od 3 stopni C do 6 stopni C. 

1. Odmierz daną objętość płynu i przelej go do wysokiego naczynia o pojemności ok 1,5 l.

2. Miksuj płyn mikserem na niskich obrotach przez ok. 1/2 minuty aż osiągnie niemal 4-krotną objętość. Jeżeli płyn się nie spienia, tzn., że nie był odpowiednio schłodzony.

3. Wyłącz mikser, dodaj zawartość torebki LODÓW TRUSKAWKOWYCH BIOVEGAN i miksuj krótko na niskich obrotach. Następnie ubijaj przez 1 minutę na średnich obrotach, a później na najwyższych, aż powstanie delikatna, kremowa piana.

4. Dodaj ok. 1 g proszku waniliowego lub wanilii i wymieszaj. Przelej mieszankę do pojemnika. Nałóż puree z 200 g truskawek i rozprowadź łyżką lub widelcem rysując wzór marmurkowy. Zamknij pojemnik. 

5. Wstaw do zamrażarki w temperaturze min. -18 stopni Celsjusza na ok. 6-8 godzin.

Przepis na bezglutenowy chleb bez drożdży (wg receptury Biovegan):

Składniki: 

- 1 opakowanie zakwasu do pieczenia BIOVEGAN
-550 g mąki pełnoziarnistej
(jeżeli chcesz upiec chleb bezglutenowy przygotuj mąkę z fermentowanego prosa lub mąkę gryczaną, jeżeli chcesz zaś upiec chleb glutenowy użyj mąki pszennej lub orkiszowej, ale nie żytniej)
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 500 ml wody w temperaturze pokojowej

Przygotowanie:

1. Do wysokiego naczynia wlej 350 ml wody, wsyp zawartość opakowania i powoli rozmieszaj trzepaczką. Dodaj 300 g mąki i wymieszaj dobrze, równomiernie drewnianą łyżką (nie metalową) na końcu oprószając mąką.
Przykryj naczynie ściereczką, całość owiń torebką foliową i zostaw w ciepłym miejscu o temperaturze 30-35 stopni C. na ok. 12 godzin.

2. Następnie dodaj do całości 150 ml wody w temperaturze pokojowej i wymieszaj. Nastepnie dodaj 150 g mąki pełnoziarnistej i całość oprósz mąką. Przykryj ściereczką i owiń torebką foliową i pozostaw w ciepłym miejscu w temperaturze 30-35 stopni C na ok. 5-8 godzin. Ciasto powinno się zrobić wyższe o połowę.

3. Następnie dodaj do miesznaki 100 g mąki pełnoziarnistej i 1 łyżeczkę soli morskiej i wymieszaj. Przełóż całość do natłuszczonej i oprószonej mąką blachy. Przykryj ściereczką, owiń torebką foliową i  i pozostaw w ciepłym miejscu w temperaturze 30-35 stopni C na ok. 2 godziny.

4. Po 2 godzinach włóż foremkę do nagrzanego piekarnika i piecz 60 minut w temperaturze 180 stopni C.

5. Po wyciągnięciu z pieca wysuń chleb na deskę do ostygnięcia.

Przepis na ekologiczne ciasto marmurkowe z karobem (wg receptury Biovegan):

Przygotuj:

- 300 g mąki (najlepiej ekologiczna mąka pszenna BIO PLANET typ 550)

- 150 g cukru (np. ekologiczny cukier trzcinowy brązowy BIO PLANET)

- 1 op. proszku do pieczenia Biovegan

- szczypta soli 

- 200 ml napoju owsianego bądź migdałowego (np. napój ekologiczny owsiany NATUMI)

- 100 g masła

- 2 łyżki stołowe karobu (np. ekologiczny karob BIO PLANET)

P
rzygotowanie:

Wszystkie suche składniki połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać.Masło rozpuścić. Ostudzone masło i napój owsiany lub migdałowy dodać do suchej mieszanki i wymieszać. Połowę ciasta wlać do natłuszczonej foremki, a do drugiej połowy dodać 2 łyżki stołowe karobu i dokładnie wymieszać. Wylać pozostałe, ciemne ciasto do foremki i przejechać kilkakrotnie widelcem, aby powstał wzór marmurkowy. Do nagrzanego do 160 C piekarnika wsadzić foremkę i piec ok 50 min. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić w foremce do ostygnięcia. Kroić zimne.

Smacznego!

Ekologiczna zupa cukiniowa z kiełkami rukoli (wg receptury Davert)
(na 4 osoby)

Przygotuj:

- 600 g ekologicznej cukinii
- 2 ekologiczne cebule
- 1 ząbek ekologicznego czosnku
- 3 łyżki stołowe ekologicznego koncentratu pomidorowego
- 1 l ekologicznego bulionu warzywnego
- sól 
- pieprz
- gałkę muszkatołową
- 4 łyżki kwaśnej, ekologicznej śmietany
- garść ekologicznych kiełków rukoli

Przygotowanie:

Cukinię umyj, oczyść i pokrój w drobną kostkę. Posiekaj cebulę oraz czosnek i zeszklij na patelni. Do cebuli i czosnku dodaj cukinię oraz koncentrat i duś pod przykryciem. Połącz wszystko z bulionem i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Nastepnie zupę zmiksuj, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj śmietanę i wymeiszaj. Podawaj w głębokim talerzu lub miseczce, posypane kiełkami rukoli. Smacznego!
 

ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ceneo
trusted-shops
google