Po więcej smakowitych przepisów zapraszamy na naszego bloga MarketBio.com.pl
Przepis na lody schwardzwaldzkie z wiśniami (wg receptury Biovegan):
Potrzebujesz 250 ml. zimnego mleka pełnotłustego (nie mniej niż 3,5% tłuszczu). Na lody bez mleka potrzebujesz natomiast 150 ml. zimnego napoju sojowego (mleka sojowego) i 100 ml. zimnej śmietany sojowej (lub kremu sojowego). Płyny powinny mieć temperaturę od 3 stopni C do 6 stopni C.
1. Odmierz daną objętość płynu i przelej go do wysokiego naczynia o pojemności ok 1,5 l.
2. Miksuj płyn mikserem na niskich obrotach przez ok. 1/2 minuty aż osiągnie niemal 4-krotną objętość. Jeżeli płyn się nie spienia, tzn., że nie był odpowiednio schłodzony.
3. Wyłącz mikser, dodaj zawartość torebki
LODÓW CZEKOLADOWYCH BIOVEGAN i miksuj krótko na niskich obrotach. Następnie ubijaj przez 1 minutę na średnich obrotach, a później na najwyższych, aż powstanie delikatna, kremowa piana.
4. Dodaj do piany 2 łyżki stołowe (30 g) startej,
gorzkiej czekolady i
150 g puree z wiśni (może być dżem lub konfitura wiśniowa, albo wiśnie w zalewie) i delikatnie wymieszaj. Przelej masę do pojemnika, posyp po wierzchu startą gorzką czekoladą lub kruszonym surowym kakao, zamknij pojemnik.
5. Wstaw do zamrażarki w temperaturze min. -18 stopni Celsjusza na ok. 6-8 godzin.
Przepis na wegańskie lody waniliowo-nugatowo-karmelowe:
Na lody wegańskie potrzebujesz 150 ml. zimnego napoju (mleka) sojowego i 100 ml. zimnej śmietany sojowej (lub kremu sojowego). Płyny powinny mieć temparaturę od 3 stopni C do 6 stopni C.
1. Odmierz daną objętość płynu i przelej go do wysokiego naczynia o pojemności ok 1,5 l.
2. Miksuj płyn mikserem na niskich obrotach przez ok. 1/2 minuty aż osiągnie niemal 4-krotną objętość. Jeżeli płyn się nie spienia, tzn., że nie był odpowiednio schłodzony.
3. Wyłącz mikser, dodaj zawartość torebki
LODÓW WANILIOWYCH BIOVEGAN i miksuj krótko na niskich obrotach. Następnie ubijaj przez 1 minutę na średnich obrotach, a później na najwyższych, aż powstanie delikatna, kremowa piana.
4. Dodaj do piany 2 łyżki stołowe masy nugatowej, 20 ml sosu karmelowego i 20 ml
syropu waniliowego i ostrożnie wymieszaj łyżką, przelej do pojemnika, posyp po wierzchu odrobiną orzeszków i zamknij pojemnik.
5. Wstaw do zamrażarki w temperaturze min. -18 stopni Celsjusza na ok. 6-8 godzin.
Przepis na lodowy marmurek truskawkowo-waniliowy bezglutenowy, bez jajek i mleka (wg receptury Biovegan):
Na lody wegańskie potrzebujesz 150 ml. zimnego napoju (mleka) sojowego i 100 ml. zimnej śmietany sojowej (lub kremu sojowego). Płyny powinny mieć temparaturę od 3 stopni C do 6 stopni C.
1. Odmierz daną objętość płynu i przelej go do wysokiego naczynia o pojemności ok 1,5 l.
2. Miksuj płyn mikserem na niskich obrotach przez ok. 1/2 minuty aż osiągnie niemal 4-krotną objętość. Jeżeli płyn się nie spienia, tzn., że nie był odpowiednio schłodzony.
3. Wyłącz mikser, dodaj zawartość torebki
LODÓW TRUSKAWKOWYCH BIOVEGAN i miksuj krótko na niskich obrotach. Następnie ubijaj przez 1 minutę na średnich obrotach, a później na najwyższych, aż powstanie delikatna, kremowa piana.
4. Dodaj ok. 1 g proszku waniliowego lub wanilii i wymieszaj. Przelej mieszankę do pojemnika. Nałóż puree z 200 g truskawek i rozprowadź łyżką lub widelcem rysując wzór marmurkowy. Zamknij pojemnik.
5. Wstaw do zamrażarki w temperaturze min. -18 stopni Celsjusza na ok. 6-8 godzin.
Przepis na bezglutenowy chleb bez drożdży (wg receptury Biovegan):
Składniki:
-
1 opakowanie zakwasu do pieczenia BIOVEGAN-550 g mąki pełnoziarnistej
(jeżeli chcesz upiec chleb bezglutenowy przygotuj mąkę z fermentowanego prosa lub
mąkę gryczaną, jeżeli chcesz zaś upiec chleb glutenowy użyj
mąki pszennej lub
orkiszowej, ale nie żytniej)
- 1 łyżeczka
soli morskiej- 500 ml wody w temperaturze pokojowej
Przygotowanie:
1. Do wysokiego naczynia wlej 350 ml wody, wsyp zawartość opakowania i powoli rozmieszaj trzepaczką. Dodaj 300 g mąki i wymieszaj dobrze, równomiernie drewnianą łyżką (nie metalową) na końcu oprószając mąką.
Przykryj naczynie ściereczką, całość owiń torebką foliową i zostaw w ciepłym miejscu o temperaturze 30-35 stopni C. na ok. 12 godzin.
2. Następnie dodaj do całości 150 ml wody w temperaturze pokojowej i wymieszaj. Nastepnie dodaj 150 g mąki pełnoziarnistej i całość oprósz mąką. Przykryj ściereczką i owiń torebką foliową i pozostaw w ciepłym miejscu w temperaturze 30-35 stopni C na ok. 5-8 godzin. Ciasto powinno się zrobić wyższe o połowę.
3. Następnie dodaj do miesznaki 100 g mąki pełnoziarnistej i 1 łyżeczkę soli morskiej i wymieszaj. Przełóż całość do natłuszczonej i oprószonej mąką blachy. Przykryj ściereczką, owiń torebką foliową i i pozostaw w ciepłym miejscu w temperaturze 30-35 stopni C na ok. 2 godziny.
4. Po 2 godzinach włóż foremkę do nagrzanego piekarnika i piecz 60 minut w temperaturze 180 stopni C.
5. Po wyciągnięciu z pieca wysuń chleb na deskę do ostygnięcia.
Przepis na ekologiczne ciasto marmurkowe z karobem (wg receptury Biovegan):
Przygotuj:
- 300 g mąki (najlepiej ekologiczna mąka pszenna BIO PLANET typ 550)
- 150 g cukru (np. ekologiczny cukier trzcinowy brązowy BIO PLANET)
- 1 op. proszku do pieczenia Biovegan
- szczypta soli
- 200 ml napoju owsianego bądź migdałowego (np. napój ekologiczny owsiany NATUMI)
- 100 g masła
- 2 łyżki stołowe karobu (np. ekologiczny karob BIO PLANET)
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać.Masło rozpuścić. Ostudzone masło i napój owsiany lub migdałowy dodać do suchej mieszanki i wymieszać. Połowę ciasta wlać do natłuszczonej foremki, a do drugiej połowy dodać 2 łyżki stołowe karobu i dokładnie wymieszać. Wylać pozostałe, ciemne ciasto do foremki i przejechać kilkakrotnie widelcem, aby powstał wzór marmurkowy. Do nagrzanego do 160 C piekarnika wsadzić foremkę i piec ok 50 min. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić w foremce do ostygnięcia. Kroić zimne.
Smacznego!
Ekologiczna zupa cukiniowa z kiełkami rukoli (wg receptury Davert)(na 4 osoby)Przygotuj:
- 600 g ekologicznej cukinii- 2 ekologiczne cebule- 1 ząbek ekologicznego czosnku- 3 łyżki stołowe ekologicznego koncentratu pomidorowego- 1 l ekologicznego bulionu warzywnego- sól - pieprz- gałkę muszkatołową- 4 łyżki kwaśnej, ekologicznej śmietany- garść ekologicznych kiełków rukoliPrzygotowanie:
Cukinię umyj, oczyść i pokrój w drobną kostkę. Posiekaj cebulę oraz czosnek i zeszklij na patelni. Do cebuli i czosnku dodaj cukinię oraz koncentrat i duś pod przykryciem. Połącz wszystko z bulionem i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Nastepnie zupę zmiksuj, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj śmietanę i wymeiszaj. Podawaj w głębokim talerzu lub miseczce, posypane kiełkami rukoli. Smacznego!