Szybki kontakt: +48 71 727 62 40, sklep@marketbio.pl

Festiwal Majonezu w marketbio.pl

Majonezy w marketbio.pl

Wielkanoc coraz bliżej, dlatego rozpoczynamy nasz istny Festiwal Majonezu! Ostatnio majonez to popularny temat w mediach. każdy na pewno ma swój ulubiony. Chcemy wam przedstawić ekologiczne majonezy jajeczne, które mamy w ofercie naszego sklepu na www.marketbio.pl
 

Ale na początek kilka ciekawostek

Chociaż Polska "majonezem stoi" zwłaszcza w okresie Świąt Wielkanocnych to, czy wiedzieliście, że receptura na tę gęstą kremową emulsję pochodzi z rejonów basenu Morza Śródziemnego. Klasyczna wersja majonezu robiona była na bazie oliwy, żółtek jaj, octu lub soku z cytryny i przypraw.

 

Historia majonezu

Na początku XX wieku ten kulinarny dodatek zaczął być produkowany masowo, a producenci zaczęli "ulepszać" go o inne dodatki mające na celu przedłużyć jego trwałość, zwiększyć objętość, poprawić konsystencję, smak czy zapach. W dobrej jakości majonezie powinniście znaleźć zaledwie kilka składników:
  • olej - w dobrej jakości produkcie jego zawartość powinna być w przedziale 70-80%
  • żółtka jaj - najlepiej żeby stanowiły 6-7%
  • ocet
  • przyprawy
  • może być też musztarda lub gorczyca
  • ewentualnie woda
 
W ofercie naszego sklepu, znajdziecie aktualnie 3 majonezy jajeczne ekologiczne: 1 niemiecki, 1 francuski i 1 polski. Wszystkie mają odpowiednią zawartość oleju i jaj.
 

Co wyróżnia ekologiczne majonezy jajeczne, które mamy w ofercie naszego sklepu?

  • produkowane są ze składników z upraw i hodowli ekologicznych - to szczególnie istotne dla osób, które cenią sobie ekologiczne jajka, które stanowią jeden z głównych składników majonezu
  • ocet spirytusowy został zastąpiony octem winnym lub jabłkowym - a to ważne dla osób z wrażliwym żołądkiem. Pamiętajcie, że jeśli producent nie określa na etykiecie jakiego użył octu tylko podaje w wykazie "ocet" to jest to ocet spirytusowy
  • nie posiadają dodatku e385 czyli soli wapniowo-disodowej
 
Najtańszy z tych majonezów to majonez francuskiej marki La Cuisine d'Autrefois. W przeliczeniu na 100 ml cena w naszym sklepie to 4,67 zł. Z kolei najwyższą cenę ma niemiecki majonez Vitaquell - w przeliczeniu na 100 ml jego cena to 8,40 zł. Koszt przyrządzenia domowego majonezu na bazie składników ekologicznych z naszego sklepu to ok. 4,8 zł / 100 ml. Nam do gustu szczególnie przypadł polski majonez Poloniak. Cenimy go za regionalność, łagodny smak, odpowiednią konsystencję, dobry skład - bez zbędnych dodatków. Warto nadmienić, że do produkcji tego majonezu zostały użyte surowe jaja, a nie jak w wypadku większości majonezów - susz jajeczny. Jest to produkt niepasteryzowany, który musi być przechowywany w lodówce - nawet przed otwarciem. Jego trwałość jest też zdecydowanie krótsza niż majonezów pasteryzowanych, a kupić możecie go w naszym sklepie tylko z opcją odbioru osobistego z naszego punktu odbioru na Maślicach we Wrocławiu.
 
 
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
opineo
ceneo
trusted-shops
google