Zakwas w Proszku Do Pieczenia Bio 20 G - Biovegan
- Dodaj recenzję:
- Kod produktu: 0000002756
- Producent/Dystrybutor: BIOVEGAN
- Kod producenta: 4005394141076
-
Dostępność:
Oczekujemy na dostawę tego produktu, Wyszukaj poniżej lub za pomocą wyszukiwarki podobny produkt.
- 6,49 zł / szt.
Zawartość netto:0,02 kg
Cena kat. za 1kg :324.50 zł Pref. wielokrotność:6 -->
Masa netto: 20 g
Składniki: skrobia kukurydziana*, kultury starterowe
*składniki pochodzące z upraw ekologicznych
Jednostka certyfikująca: DE-006
Pochodzenie surowców: Rolnictwo UE
Informacja alergiczna: Produkt może zawierać śladowe ilości soi, gorczycy, sezamu i kakao.
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym miejscu i z dala od ciepła.
Wartość odżywcza w 100g:
Wartość energetyczna: 1536,1 kJ/ 361,7 kcal
Tłuszcz: 0,9 g
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe: <0,9 g
Węglowodany: 87,8 g
- w tym cukry: 0,6 g
Błonnik: <0,1 g
Białko: 0,6 g
Sól: 0,0325 g
Przepis (wg receptury BIOVEGAN):1 opakowanie zakwasu do pieczenia BIOVEGAN
550 g mąki pełnoziarnistej
(jeżeli chcesz upiec chleb bezglutenowy przygotuj mąkę z fermentowanego prosa lub mąkę gryczaną, jeżeli chcesz zaś upiec chleb glutenowy użyj mąki pszennej lub orkiszowej, ale nie żytniej)
1 łyżeczka soli morskiej
500 ml wody w temperaturze pokojowej
Przygotowanie:
1. Do wysokiego naczynia wlej 350 ml wody, wsyp zawartość opakowania i powoli rozmieszaj trzepaczką. Dodaj 300 g mąki i wymieszaj dobrze, równomiernie drewnianą łyżką (nie metalową) na końcu oprószając mąką.
Przykryj naczynie ściereczką, całość owiń torebką foliową i zostaw w ciepłym miejscu o temperaturze 30-35 stopni C. na ok. 12 godzin.
2. Następnie dodaj do całości 150 ml wody w temperaturze pokojowej i wymieszaj. Nastepnie dodaj 150 g mąki pełnoziarnistej i całość oprósz mąką. Przykryj ściereczką i owiń torebką foliową i pozostaw w ciepłym miejscu w temperaturze 30-35 stopni C na ok. 5-8 godzin. Ciasto powinno się zrobić wyższe o połowę.
3. Następnie dodaj do miesznaki 100 g mąki pełnoziarnistej i 1 łyżeczkę soli morskiej i wymieszaj. Przełóż całość do natłuszczonej i oprószonej mąką blachy. Przykryj ściereczką, owiń torebką foliową i i pozostaw w ciepłym miejscu w temperaturze 30-35 stopni C na ok. 2 godziny.
4. Po 2 godzinach włóż foremkę do nagrzanego piekarnika i piecz 60 minut w temperaturze 180 stopni C.
5. Po wyciągnięciu z pieca wysuń chleb na deskę do ostygnięcia.
GOTOWE!!!


