Jedni lubią rozcieńczone czystą wodą. Inni uwielbiają dodawać do herbaty. Jeszcze inni – mieszają je z wodą gazowaną! O czym mowa? Oczywiście, że o syropach owocowych! Syropy owocowe pamiętamy jeszcze z naszego dzieciństwa, prawda? I tutaj można powiedzieć, że historia zatoczyła koło. Od tych prawdziwie naturalnych, owocowych domowych soków – przeszliśmy do tych przepełnionych sztucznymi barwnikami i aromatami.
A dziś? Dziś znów szukamy naturalności, na szczęście! Zwracamy coraz więcej uwagi na skład, coraz dokładniej przyglądamy się temu, co serwujemy swoim organizmom. W marketbio.pl doskonale rozumiemy takie potrzeby, dbamy o nie i staramy się zapewniać Wam to, co sprawdzi się najlepiej. Zapraszamy do zakupów!
Jak powstają syropy owocowe?
Najlepsza opcja? To syropy owocowe, powstające z soków tłoczonych najwyższej jakości. Jak wygląda taki proces? Początkowo owoce są tłoczone na zimno. W ten sposób – powstaje sok, następnie zostaje on delikatnie podgrzany. Co dzieje się dalej? Tutaj już przychodzi czas na cukier. Owszem, stosuje się biały – coraz częściej używa się również cukier trzcinowy. Co dalej? Syrop jest pasteryzowany, do odpowiedniej temperatury.
W większości przypadków – syropy owocowe są niskosłodzone. I tutaj warto brać pod uwagę fakt, że smak syropów uzależniony jest przede wszystkim od odmiany owoców, od nich zależy też mętność i osad. Uwaga! Zarówno mętność syropu, jak i osad w nim – to zupełnie naturalne zjawisko. Pójdziemy krok dalej i powiemy nawet, że to pożądane cechy! Oznaczają bowiem właśnie, że to naturalny produkt.
Jakie właściwości mają syropy owocowe?
Oczywiście, najważniejsze: wszystko zależy od tego, z jakich owoców powstał syrop. Każdy owoc – posiada zupełnie inne cechy i niesie za sobą zupełnie inne witaminy oraz składniki odżywcze. Weźmy na przykład taki syrop malinowy, najbardziej chyba znany i lubiany syrop owocowy. Maliny bez wątpienia, są jednymi z najzdrowszych owoców. Skrywają w sobie witaminy z grupy B, witaminę E, witaminę C, żelazo, magnez, potas, wapń. Składnik w postaci żelaza – ma ogromne znaczenie! Żelazo odpowiada za regenerację tkanek, zmniejsza uczucie zmęczenia. A magnez? Tutaj już mamy dobroczynny wpływ na pracę serca. Równie znanym, lubianym i chętnie kupowanym – jest sok z czarnego bzu. Choć wydawałoby się, że niedoceniany – coraz częściej wybierany w okresie jesienno-zimowym. Nie od dziś wiadomo, że czarny bez ma właściwości przeciwwirusowe, wspomagające odporność, pomocnicze przy przeziębieniach, wykrztuśne czy przeciwzapalne.
Czym różnią się syropy owocowe – od innych soków i syropów?
Sok owocowy i syrop owocowy – to dwa zupełnie odmienne pojęcia, dwa zupełnie różne produkty i należy o tym zawsze pamiętać! Syrop owocowy to produkt słodzony, czasami cukrem białym – czasem innym, jeszcze innym razem jakąś alternatywą dla cukru. Sokiem owocowym z kolei - nazywamy produkt wytłaczany z owoców, bez dodatku barwników, aromatów, cukrów, itd. Różnica jest więc znaczna, prawda? Bardzo często soki i syropy owocowe – są ze sobą mylone, dlatego warto mieć na uwadze te różnice i wybierać dla siebie świadomie, bez cienia wątpliwości.
Zastosowanie syropów owocowych
Najbardziej popularne chyba zastosowanie syropu owocowego? Do gorącej herbaty! Do rozcieńczania z wodą, czystą i gazowaną! Najprościej rzecz ujmując: do picia, całorocznie, dla niemal każdego. Kolejna rola? Dekoracyjna! Odrobina syropu owocowego – doskonale sprawdza się w bardzo wielu deserach, wystarczy kilka kropli by nadać smak, ciekawy kolor czy konsynstencję. Dodajemy je do budyniu, do lodów, polewamy ciasta i sałatki owocowe. Do kawy również można używać syropy owocowe! Niesamowicie podkreślają jej smak, wzmacniają aromat i dodają charakteru.
Zamów syropy owocowe w marketbio.pl
Syropu owocowego – nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni! W ulubionym smaku, który najbardziej do nas przemawia. Do ulubionej roli – czy to napoju, czy dodatku, czy obowiązkowego składnika jesiennej herbaty. W marketbio.pl staramy się wybierać tylko naturalne syropy owocowe, bez żadnych zbędnych elementów w składzie, bez szkodliwych ulepszaczy. Wyszukujemy również najciekawsze smaki, które powinny Was zadowolić, niezależnie od upodobań. Chcielibyśmy, żeby każdy miłośnik syropów owocowych – mógł znaleźć coś dla siebie. Smacznego!
Od jak dawna istnieje firma POLSKA RÓŻA i kto ją stworzył i dlaczego?
Polska Róża do firma rodzinna, założona w 1979 roku przez Ernesta Michalskiego. Tak naprawdę historia zaczyna się wcześniej, gdy Założyciel firmy zaczął chorować na szkorbut. Przez lata leczono go nieskutecznie – syntetyczną witaminą C, wlewami dożylnymi z witaminy C. Szkorbut u niego objawiał się krwawiącymi dziąsłami, częstymi infekcjami. Po latach nieskutecznego leczenia, jeden z lekarzy zasugerował, żeby zainteresował się owocami róży – jako źródłem naturalnej witaminy C. Tak też zrobił, po piciu nektaru domowej roboty, po pierwszych 3 tygodniach Ernest zauważył niesamowite rezultaty – krwawienie dziąseł pierwszy raz od wielu lat ustąpiło. Pozytywnie zaskoczony rezultatami, zaczął pić sok z owoców róży codziennie – i wszelkie objawy szkorbutu wraz z czasem minęły. Nie chorował, miał świetną odporność organizmu, więcej energii. Sok zaczął dawać rodzinie, najbliższym przyjaciołom. Wszyscy zadowoleni rezultatem (lepsza odporność organizmu) z chęcią zaczęli sięgać po zapasy soku. W końcu zapotrzebowanie na sok z róży było na tyle duże, że Ernest Michalski postanowił się zająć produkcją soku „na pełen etat”.
Co charakteryzuje produkty marki POLSKA RÓŻA? Co wyróżnia produkty z gamy marki POLSKA RÓŻA spośród innych dostępnych na rynku?
Najważniejszym wyróżnikiem Polskiej Róży wśród innych firm jest dbałość o wysoką jakość produktu. Wszystkie soki tłoczymy bezpośrednio ze świeżych owoców – są one sokami NFC (not from concentrate). W soku z owoców róży deklarujemy minimalną zawartość naturalnej witaminy C – 450 mg w 100 ml soku, po pasteryzacji. Jest to witamina C, która przeszła z tłoczonych owoców do soku. Wszystkie produkty mają bardzo krótkie składy – sok to 100% soku NFC, syropy to sok NFC słodzony cukrem.
Co wpływa na cenę produktów firmy POLSKA RÓŻA?
Głównym czynnikiem wpływającym na cenę produktów Polskiej Róży to wysoka zawartość owoców. Soki tłoczymy ze świeżych, polskich owoców – od lokalnych dostawców. Soki NFC, czyli bezpośrednio tłoczone z owoców to najwyższa jakość i zawartość substancji odżywczych – nie są one poddawane zbędnym procesom koncentracji (robienia koncentratów w celu obniżenia kosztów magazynowania, transportowani).
Jak wygląda dostępność produktów firmy POLSKA RÓŻA w ciągu roku? Z którymi produktami może być problem z dostępnością i w jakim okresie roku?
Wszystkie produkty są dostępne przez cały rok.
Jakie są plany firmy odnośnie powiększania asortymentu lub ulepszania obecnego asortymentu?
Obecnie wprowadzamy do asortymentu nowości – rozszerzamy gamę soków owocowych, wprowadziliśmy soki z kiszonych warzyw, robimy kolejne smaki syropów. Pracujemy też nad rozwinięciem nowych linii produktów prozdrowotnych.
Czy są plany ekspansji na inne rynki świata czy tylko skupienie się na obecnym rynku?
Na polskich rynku jesteśmy obecni ponad 40 lat – od 1979 roku. Jesteśmy zainteresowani rynkami zagranicznymi, w związku z tym bierzemy udział w międzynarodowych wydarzeniach, jak np. targi Summer Fancy Food Show w Nowym Jorku czy SIAL w Paryżu.
Czy mają Państwo informację od klienta, że jakiś produkt pozytywnie na niego wpłynął? Jeśli tak to który produkt i w jaki sposób pozytywnie wpłynął na klienta?
Mamy mnóstwo pozytywnego feedbacku dotyczącego naszych produktów. Dostajemy pozytywne komentarze jeżeli chodzi o jakość syropów i soków – ale najczęściej są to pozytywne historie, jak sok z owoców róży pozwala utrzymać dzieciom odporność przez cały rok i nie chorować. Mamy też klientów, którzy co miesiąc wracają po zapasy soku z róży – dla swoich dzieci, rodziców – zauważają że sok pozytywnie wpływa na ich odporność i witalność. Im więcej stresu, zabiegów chirurgicznych, kontuzji, aktywności – tym więcej organizm potrzebuje witaminy C, której sam nie wytwarza i musi dostarczać z zewnątrz.
Który z produktów firmy POLSKA RÓŻA cieszy się największą popularnością?
Top 3 produkty to: syrop malinowy (do herbaty, latem do wody – lemoniady), sok z owoców róży (na odporność) oraz konfitura z płatków róży – do herbaty, pączków, ciast.
Jakie pytania najczęściej zadają klienci i co Państwo na nie odpowiadają?
- Dlaczego soki są w ciemnych butelkach?
Światło słoneczne powoduje rozkład witamin, czyli tego co w sokach najcenniejsze. Ciemne szkło butelki chroni cenną zawartość przed szkodliwym światłem słonecznym, szczególnie witaminę C. Dodatkowo, naturalne barwniki zawarte w sokach nie ulegają degradacji.
- Ile soku jest w soku?
Sok z definicji powinien zawierać 100% soku z danego owocu i tak właśnie jest w naszych produktach. Soki tłoczymy bezpośrednio z owoców, nie dodajemy do niego ani wody, ani cukru. Trwałość soku zapewnia pasteryzacja.
- Czy małe dzieci mogą pić sok z owoców róży?
Tak, oczywiście! Dzieci w każdym wieku powinny spożywać naturalną witaminę C, która wspomaga ich prawidłowy rozwój na każdym etapie i wyraźnie podnosi odporność, szczególnie ważną w sezonie gryp i przeziębień. Witamina C jest niezbędna do produkcji kolagenu, który stanowi podstawowy składnik ścięgien i więzadeł, wspomaga rozwój narządów, więc jest bardzo ważny dla rozwoju małych dzieci.
- Czy kobiety w ciąży mogą pić sok z owoców róży?
TAK ! Dieta przyszłych Mam i Mam karmiących powinna dostarczać dziecku wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. Preparaty syntetyczne zawsze wiążą się z ryzykiem złej przyswajalności oraz zawartością substancji chemicznych, mogących zaszkodzić dziecku. Natura sama oferuje nam najbogatszą i najbezpieczniejszą formę wzbogacenia organizmu. Szczególnie ważnymi składnikami są: witamina C (znacząco zwiększa przyswajalność m.in. żelaza), bioflawonoidy, karoteny uczestniczące w większości procesów życiowych. U kobiet w ciąży i karmiących zapotrzebowanie na nie wyraźnie wzrasta.
- Czy można przedawkować witaminę C zawartą w soku z róży? Z czym się to wiąże?
Nie, naturalnej witaminy C zawartej w soku z owoców róży nie da się przedawkować. Przyswajalność naturalnej witaminy C zawartej w soku z owoców dzikiej róży jest wielokrotnie wyższa, niż syntetycznej, ze względu na obecność między innymi bioflawonoidów. Witamina C jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, w związku z tym jej nadmiar jest usuwany z organizmu wraz z moczem. Nadmiar syntetycznej (nie naturalnej) witaminy w organizmie może zakwaszać organizm, tworzyć kamienie nerkowe oraz zaburzać pracę żołądkowo jelitową biegunkami i nudnościami.
- Do czego można porównać smak soku z owoców dzikiej róży?
Smak owoców dzikiej róży jest wyjątkowy. Nie można go mylić z płatkami róży, które kojarzą nam się z zapachem róży oraz różanymi pączkami. Owoce smakują zupełnie inaczej. Ze względu na dużą zawartość beta karotenu, tak jak w marchewce oraz likopenu i potasu, jak w pomidorze, można ten smak przyrównać do soku marchewkowego lub pomidorowego. Jest on dość kwaśny, jednak wiele osób go ceni i bardzo lubi. Żeby się przekonać, najlepiej samemu spróbować.
- Jakie ilości soku powinno się spożywać?
Sok jest produktem spożywczym, nie farmaceutycznym, więc nie ma dokładnych zaleceń co do ilości, które powinno się spożywać. Dla zdrowej osoby dzienna dawka około 500 mg naturalnej witaminy C (która jest 3-5 krotnie lepiej przyswajalna niż witamina syntetyczna) powinna być wystarczająca. Witamina C jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, dlatego jej nadmiar jest od razu wypłukiwany z organizmu. W związku z tym, najlepiej pić ok. 50 ml soku rano i 50 ml soku wieczorem. Gdy czujemy się gorzej, czujemy, że ‘coś nas łapie’ warto zwiększyć tą ilość o dodatkowe dawki soku w ciągu całego dnia – dużo lepiej pić sok w mniejszych ilościach regularnie, niż raz, a dużą ilość.