Szybki kontakt: +48 71 727 62 40, sklep@marketbio.pl

Mąka migdałowa – do czego zastosować i jakie ma właściwości?

19-08-2021

Chorujesz na cukrzycę, jesteś na diecie wykluczającej gluten, niskowęglowodanowej, ketogenicznej i powinieneś zrezygnować z dotychczasowych nawyków żywieniowych?

Jeśli do tej pory nie słyszałeś o mące migdałowej to koniecznie przeczytaj poniższy artykuł. Zastąpienie zwykłej mąki pszennej mąką migdałową, sprawi, że przestrzeganie diety stanie się łatwiejsze i przyjemniejsze, a także zniweluje uczucie dyskomfortu po spożytym posiłku wśród osób z nietolerancją pokarmową.

Jak powstaje mąka migdałowa?

Mąka migdałowa powstaje w wyniku zmielenia blanszowanych, nieprażonych nasion migdałowca. Nasiona te różnią się często krajem pochodzenia. Do produkcji mąki migdałowej najczęściej wykorzystuje się migdały z rejonów USA, Izraela, Hiszpanii czy Włoch.  Mąka migdałowa ma postać jasnego proszku o gładkiej strukturze. Na pierwszy rzut oka, spośród innych mąk dostępnych na rynku, wyróżnia ją lekko kremowa barwa.

 

Właściwości mąki migdałowej

Ponieważ mąka migdałowa powstaje ze zmielonych migdałów, jest tak samo jak one bogata w cenne witaminy i minerały. Zawiera błonnik, wapń, żelazo, potas, magnez, cynk i nienasycone kwasy tłuszczowe, a także witaminy: A, B1, B2, B6, B9, E. Przyjrzyjmy się bliżej jej wartościom odżywczym w 100g produktu. Według Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) jest to:

  • Wartość energetyczna: 607 kcal
  • Tłuszcz: 53,6 g
  • w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 3,57 g
  • Węglowodany: 21,4 g
  • w tym cukry: 3,57 g
  • Błonnik: 7,1 g
  • Białko: 21,4 g
  • Sól: 0 mg
  • Wapń: 236 mg
  • Żelazo: 3,57 mg
  • Potas: 679 mg[1]

Zwykła mąka pszenna ma 7 razy więcej węglowodanów niż mąka migdałowa. Jeżeli chodzi natomiast o zawartość tłuszczu na 100g to mąka migdałowa ma ich aż 53g. Dla porównania mąka ryżowa 3,2g /100g, mąka kukurydziana 5g/100g, mąka tortowa typ 480 to tylko 0,9g tłuszczu na 100g.

Zawarty w mące błonnik przyspiesza perystaltykę jelit, co usprawnia proces trawienia. Białko, pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej i zdrowych kości. Wapń odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi, funkcjonowanie enzymów trawiennych, utrzymanie zdrowych kości i zębów. Żelazo bierze udział przy produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny, przez co pomaga w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie. Odgrywa również ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Potas dba o układ nerwowy, właściwe ciśnienie krwi, stan mięśni[2].

Jeśli nie musisz liczyć kalorii, a Twoim priorytetem jest dieta uboga w węglowodany a bogata w tłuszcze, wybierz mąkę migdałową.

Dla kogo mąka migdałowa?

Ze względu na właściwości, o których pisaliśmy powyżej, mąka migdałowa polecana jest szczególnie osobom na diecie:

  • bezglutenowej
  • ketogenicznej
  • wegańskiej
  • wegetariańskiej
  • cukrzycowej
  • wysokotłuszczowej

Uwaga! Osoby uczulone na migdały nie powinny spożywać produktów z ich udziałem, w tym mąki migdałowej.

Zastosowanie mąki migdałowej

Mąka migdałowa jest w stanie zastąpić zwykłą mąkę pszenną w stosunku 1:1. Należy jednak pamiętać, że wypieki z jej udziałem będą mniej pulchne.

Mąkę migdałową można jeść zarówno po obróbce termicznej, jak i na surowo. Przygotujesz z niej:

  • biszkopt
  • ciasta
  • ciasteczka
  • francuskie ciasteczka makaroniki 
  • naleśniki
  • gofry
  • racuchy
  • chleb

 

Bez konieczności poddawania jej obróbce termicznej wzbogaci Twoje:

  • musli
  • smoothie
  • zupy
  • sosy

 

Według nas mąka migdałowa jest jednym z najzdrowszych, najsmaczniejszych i najbardziej uniwersalnych zamienników mąki pszennej. Jeśli chorujesz na cukrzycę, jesteś na diecie ketogenicznej, diecie bez glutenu lub po prostu chcesz wzbogacić swój jadłospis o dodatkowe witaminy i minerały, koniecznie wprowadzić do menu dania z jej dodatkiem. Najlepsza mąka migdałowa to ta, w której składzie znajdziesz wyłącznie migdały.

Oczywiście jak zawsze, najwyższą jakość w najniższej cenie oferuje Ci marketbio.pl.

 

[1] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/HTML/?uri=CELEX:32012R0432

[2] https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/553156/nutrients

ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ceneo
trusted-shops
google