Mąka owsiana jak sama nazwa wskazuje, jest wytwarzana z owsa, który jest jedną z najdawniej udomowionych roślin. Udomowienie to zostało dokonane już w czasach prehistorycznych, około 4000 lat przed narodzinami Chrystusa. Uważa się, że udomowienie owsa i jęczmienia oraz znacznie wcześniejsze pszenicy i żyta pozwoliło ludziom osiągnąć dominującą pozycję w świecie przyrody i zasiedlenie wszystkich kontynentów. Owies jest jednym z najlepszych dla odżywiania zbóż, niesłusznie mający u nas niższe od pozostałych odmian spożycie. W krajach zachodnich zużycie owsa jest znacznie większe, dotyczy to zwłaszcza Skandynawii, USA oraz Kanady. Z owsa wytwarza się najczęściej mąkę owsianą, kaszę owsianą oraz płatki i otręby.
Mąka owsiana właściwości
Mąka owsiana ma bardzo subtelny smak i jest niezwykle delikatna w swojej konsystencji. Podstawowe parametry mąki owsianej to:
- wartość energetyczna –1557 kJ (372 kcal)
- białko – 14 g
- węglowodany – 66 g
- tłuszcz – 8 g
- błonnik – 13 g
Mąka owsiana jest także bardzo cennym naturalnym źródłem witamin. W jej składzie znajdziemy witaminy z grupy B oraz te rozpuszczalne w tłuszczach A, D, E oraz K. Mąka owsiana zawiera również szereg minerałów i mikroelementów takich jak: cynk, fosfor, krzem, magnez, mangan, miedź, potas, selen oraz żelazo. Już w jednej porcji mąki owsianej, czyli mniej niż pół szklanki, otrzymujesz prawie 200% dziennego spożycia manganu. Otrzymasz również 41% dziennego spożycia fosforu, 34% dziennego spożycia magnezu i około 20% dziennego spożycia miedzi, żelaza i cynku.
Bezglutenowa mąka owsiana
To bardzo ważna informacja dla wszystkich osób chorych na celiakię lub mających problemy z trawieniem glutenu. Mąka owsiana jest całkowicie bezglutenowa z samej swojej natury. Gluten nie musi być on usuwany w żadnym sztucznym procesie. Dzięki temu mąka owsiana jest bardzo bezpiecznym składnikiem lub dodatkiem do pożywienia.
Zalety maki owsianej
Mąka owsiana posiada szereg zalet dla naszego zdrowia. Oto niektóre możliwe korzyści:
- wspomaga regulacje ciśnienia oraz poziomu cukru;
- wspomaga odchudzanie, ponieważ zawiera dużo błonnika;
- cynk oraz selen mogą wpływać na poprawę kondycji skóry i włosów;
- krzem może wpłynąć na mocniejsze kości, co ma znaczenie w osteoporozie.
Mąka owsiana najważniejsze zastosowania
Mąka owsiana to bardzo wartościowy surowiec piekarski powstający z przemiału ziarna owsa, płatków owsianych lub owsianej kaszy pęczak. Mąka to charakteryzuje się delikatnym kremowym kolorem i przyjemnym zapachem. Stosowana jest zarówno jako główny składnik wypieków albo też domieszka do mąk innego rodzaju. Dodatek tej mąki nadaje wypiekom więcej smaku oraz aromatu. Najczęstszymi zastosowaniami mąki owsianej jest wypiek chleba oraz różnego rodzaju ciast. Bywa także dodawana przy produkcji makaronów, ciasta przeznaczonego na pizzę, omlety czy naleśniki. Bardzo częste jest również używanie mąki owsianej jako składnika panierek do mięs oraz zagęstnika do wszelkich zup i przeróżnych sosów.
Mąka owsiana jest również szeroko stosowana w przemyśle kosmetycznym. Ma ona tutaj działanie nawilżające i wygładzające dzięki tworzeniu cienkiego filtru ochronnego na skórze. Bywa składnikiem szamponów, odżywek, maseczek, kremów albo nawet płynów do kąpieli.
Trwałość mąki owsianej
Mąka owsiana przechowywana w spiżarni, może być używana nawet ponad pół roku. Jeśli będziesz przechowywać mąkę w lodówce, możesz ją używać nawet około roku. Mąka ogólnie jest trwałym produktem spożywczym, dlatego śmiało możemy z niej korzystać dość długo bez obawy zepsucia. Najprostszym sposobem na utrzymanie świeżości mąki jest przesypanie mąki do hermetycznego plastikowego lub szklanego pojemnika.
Uczulenie na owies
Owies zawiera białko zwane aveniną, które u niektórych osób może powodować reakcję alergiczną. Objawy alergii na owies u dzieci oraz dorosłych to na przykład: pokrzywka, zarumieniona twarz. czerwona, swędząca wysypka wokół języka, ust lub oczu, która może rozprzestrzeniać się na inne części ciała, łagodny obrzęk ust, oczu lub twarzy, drapanie i swędzenie w gardle, łzawienie oczu, katar, kichanie.
Pięć Przemian
Marka Pięć Przemian została założona w 2010 roku z pasji do tworzenia smacznych i zdrowych produktów najwyższej jakości. To dynamicznie rozwijająca się firma rodzinna, która stawia na innowacje i często jest pionierem na rynku. Posiada własny zakład produkcyjny, w którym wszystkie wyroby powstają w warunkach bezglutenowych. Wiele produktów tej marki posiada certyfikaty ekologiczne, a surowce do ich produkcji pochodzą od sprawdzonych dostawców z różnych zakątków świata.
Oferta Simpatiko
Choć oferta Pięciu Przemian koncentruje się na produktach bezglutenowych, skierowana jest do wszystkich, którzy cenią sobie zdrowe i smaczne jedzenie. Marka stara się pokazać, że dieta bezglutenowa może być zarówno zdrowa, jak i różnorodna. W asortymencie dominują mieszanki do wypieków, które charakteryzują się czystym składem, doskonałym smakiem oraz łatwością w przygotowaniu. Hasło przewodnie marki brzmi: „Upiecze Ci się!”
Pięć Przemian oferuje także szeroki wybór słodyczy bez dodatku cukru, produktów przeznaczonych dla miłośników diety keto, a także bogatą gamę ekologicznych przypraw i produktów zaliczanych do kategorii superfood. Misją marki jest dostarczanie zdrowych i pysznych produktów, które spełniają najwyższe standardy jakości.