Kisiele kojarzą się najczęściej z dziećmi, prawda? Albo ze specjalnymi dietami. A to przecież bardzo błędne przekonanie! Kisiel to naprawdę świetna alternatywa dla popularnych deserów czy przekąsek. Śmiało można powiedzieć, że kisiel jest dobry na wszystko. Półpłynna konsystencja, różnorodność dostępnych smaków, łatwość i szybkość przygotowania – to tylko część argumentów, które przemawiają na korzyść kisielu.
Dlatego nie mogło ich u nas zabraknąć, oczywiście że zadbaliśmy również o kisiele w naszej ofercie! Wybraliśmy te z najlepszym składem, jednocześnie banalnie proste w przygotowaniu i w dość zróżnicowanych smakach, żeby każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Jaki kisiel wybierzesz? Ten z tapioki? A może z kawałkami owoców? U nas znajdziesz też bezglutenowe. Ekologiczne, rzecz jasna też! Pyszne – bez wątpienia. Zapraszamy więc!
Z czego powstają kisiele?
Weźmy na przykład – taki ananasowy kisiel z tapioki. Absolutnie prosty skład, nie budzący żadnych wątpliwości. W nim znajdziemy oczywiście, wspomnianą mąkę z tapioki, cukier trzcinowy, sproszkowany owoc baobabu, kurkumę czy naturalny aromat. Superfoods, o delikatnym smaku, dobrym składzie i łatwym sposobie przyrządzania. A może kisiel o smaku cytrynowym z rabarbarem i witaminą C? Tutaj mamy równie prosty skład, równie proste przyrządzanie i doskonały smak, budzący apetyt na więcej.
Jakie właściwości mają kisiele?
Najczęściej serwuje się go w formie samodzielnego deseru. Zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podstawowym i znacznie przeważającym składnikiem kisieli – są owoce. I to właśnie owoce, są głównym nośnikiem właściwości prozdrowotnych kisieli. Właściwości kisielu – uzależniamy więc bezpośrednio od rodzaju owoców w składzie. Weźmy więc taki kisiel truskawkowy, najpopularniejszy chyba! Nasz truskawkowy kisiel - staje się wówczas źródłem potasu i magnezu, poprawia przemianę materii, ma zbawienny wpływ na naszą naturalną florę bakteryjną. A co, jeśli wybierzemy kisiel jabłkowy? Zapewnimy sobie zastrzyk witamin i przeciwutleniaczy.
Czym różni się kisiel domowy od kisielu z torebki?
Najważniejsze ustalmy na początek: mamy różne rodzaje kisielów instant – i tutaj również, znajdzie się miejsce dla tych naturalnych. Wiadomo, że to co przyrządzimy sami – najczęściej jest opcją najzdrowszą. Wiadomo również, że nie zawsze się tak da. Dlatego szukamy jak najlepszych alternatyw. Co do nich należy? Krótki, prosty i zrozumiały skład. To podstawa!
Przede wszystkim, trzymajmy się z daleka od produktów „o smaku”. Kisiel ma być truskawkowy, nie „o smaku truskawek”. Ten krótki zwrot „o smaku” zazwyczaj powinien budzić wątpliwości, odsyłać nas do składu a tam już zapewne… nie znajdziemy owoców.
Zastosowanie i sposób podawania kisielu
Serwowany na ciepło. I podawany na zimno. W ramach niezależnego deseru. I w ramach małego posiłku! Samodzielnie. I z kawałkami owoców. Możliwości mamy naprawdę wiele, wszystko zależy od naszych indywidualnych upodobań i… apetytu. Do czego możemy użyć kisiel? Sprawdzi się w kremach do ciast, jako składnik mini-deserków w słoiczkach lub do przekładania domowych wafli.
Zamów kisiele w naszym sklepie marketbio.pl
W marketbio.pl, staramy się wybierać najlepiej, jak jest to możliwe. Różnorodność smaków, prosty skład, wartości odżywcze. Z dbałością dobieramy producentów i produkty, wciąż powiększając asortyment dostępnych u nas kisieli. Zawsze szybka i bezproblemowa wysyłka, konkurencyjne ceny i gwarancja najlepszego wyboru – to u nas! Później pozostaje już tylko cieszyć się pyszną przekąską.