Są produkty, które już z samej nazwy budzą dreszczyk kulinarnej emocji, bo można być pewnym, że zabiorą nas w niezapomnianą przygodę. Jagody goji wpisują się w to stwierdzenie pod każdym względem. Ten egzotyczny przysmak przywędrował do Polski z Dalekiego Wschodu. Tam zresztą jagody goji znane są nie tylko z powodu wartości smakowych, ale także wielu innych właściwości, dzięki którym używa się ich m.in. w medycynie naturalnej. Tak egzotycznego produktu rodem z Azji nie mogło zabraknąć w sklepie MarketBio. Oferujemy ekologiczne odmiany o ponadprzeciętnym aromacie. Warto przekonać się o tym samemu.
Właściwości jagód goji
Istnieje wiele publikacjami wskazujących na korzystne właściwości jagód goji. Na produkt składają się dziesiątki aminokwasów oraz cennych pierwiastków. W owocach znajdziemy potrzebne organizmowi człowieka witaminy o stosunkowo sporym natężeniu. Ze względu na wspomniane właściwości przez wiele osób są nazywane “super jedzeniem”. Brzmi to zaskakująco, gdy zestawi się z wyglądem rośliny, bo jagody goji są podłużne i niewielkie.
W ten sposób wykorzystasz jagody goji
Czerwone diamenty ze Wschodu - to kolejny z wielu “pseudonimów”, jakim mogą pochwalić się jagody goji. Na sklepowych półkach najczęściej spotyka się je w formie suszonej. Niemniej jagody goji znajdują zastosowanie w wielu daniach. Stanowią np. idealny dodatek do śniadania skomponowanego z porannej owsianki lub kompotu. Dzięki delikatnemu smakowi dobrze współgrają z ryżem, zupą, warzywami oraz mięsem. Słodki aromat zachęca także do prób cukierniczych. Dodane do ciast mogą stanowić sekretny składnik każdego, domowego mistrza wypieków. Nie można też zapominać, że jagody goji to po prostu pyszna przekąska. Łatwo wybierzesz najbardziej lubiane przez siebie zastosowanie w kuchni.
Kto nie powinien sięgać po jagody goji?
Chociaż można zaryzykować stwierdzenie, że jagody goji dzieli niewiele od ideału, istnieją również przeciwwskazania w ich spożywaniu. W przypadku dzieci lub kobiet w ciąży zaleca się, aby przy jedzeniu zachować szczególną ostrożność. Wzmożoną czujność poleca się też karmiącym mamom. W pozostałych przypadkach należy pilnować, aby dzienne spożycie mieściło się w przedziale 10-20 g produktu. Oczywiście założenie dotyczy w pełni zdrowych osób, bo przeciwwskazania w jedzeniu jagód goji dotyczą również niektórych chorób przewlekłych. To cenna uwaga także dla osób na rozmaitych dietach, gdyż elementy ich jadłospisu powinny być konsultowane ze specjalistami.
Ekologiczne jagody goji
Nie każde jagody goji są warte polecenia! W składzie wielu produktów znajdujących się w powszechnych marketach roi się od sztucznych substancji, często szkodliwych oraz równie niepożądanych genetycznych modyfikacji. W MarketBio takiemu procederowi mówimy stanowcze “NIE”. W katalogach zadbaliśmy o najwyższej klasy żywność uprawianą według rygorystycznych standardów. Jedzenie posiada odpowiednie certyfikaty potwierdzające jego bio charakter. Dzięki temu pozostaje wolne od chemii oraz GMO, zachowując pełnię smaku oraz przyjazne człowiekowi właściwości. Jagody goji z naszej strony to pewny i smaczny wybór.