BEZGLUTEN Sp. z o.o.
Posądza 128
32-104 Koniusza
Producent żywności bezglutenowej, wysokiej jakości makaronu, pieczywa, mąk, płatków, słodyczy, przekąsek, przypraw i zup.
Od jak dawna istnieje marka/firma BEZGLUTEN i kto ją stworzył i dlaczego?
Marka Bezgluten powstała w 2004r. Naszą misą od początku działalności jest dążenie by nietolerancja glutenu, celiakia i fenyloketonuria nie stanowiły przeszkody w prowadzeniu normalnego trybu życia. We własnych, nowoczesnych laboratoriach badawczo-rozwojowych wykwalifikowana kadra specjalistów, stosując innowacyjne receptury i technologie, codziennie dba o wyrób najwyższej jakości produktów bezglutenowych i niskobiałkowych. Dzięki temu konsumenci mogą korzystać z tego rodzaju artykułów od rodzimej firmy i nie muszą sprowadzać ich z zagranicy
Co charakteryzuje produkty marki/firmy BEZGLUTEN? Co wyróżnia produkty z gamy marki BEZGLUTEN spośród innych dostępnych na rynku?
Połączenie wiedzy, doświadczenia i pasji naszych pracowników sprawia, że produkty firmy Bezgluten spełniają nie tylko standardy najwyższej jakości, ale również charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem oraz formą. Wyroby nie są jedynie zamiennikami żywności glutenowej. Wyszliśmy naprzeciw tym, którzy od życia oczekują czegoś więcej i pragną urozmaicać swój jadłospis
Co wpływa na cenę produktów firmy BEZGLUTEN?
Szczególną uwagę przywiązujemy do bezpiecznego procesu produkcji artykułów bezglutenowych i niskobiałkowych. Współpracujemy tylko ze sprawdzonymi firmami. Przeprowadzamy skrupulatne analizy jakości i składu dostarczanych nam surowców, aby mieć pewność, że nie zawierają zanieczyszczeń. Z tego względu wprowadziliśmy międzynarodowy standard kontroli jakości żywności i bezpieczeństwa Global Quality BRC Food v.7 oraz IFS v.6.
Jak wygląda dostępność produktów firmy BEZGLUTEN w ciągu roku? Z którymi produktami może być problem z dostępnością i w jakim okresie roku?
Staramy się aby dostępność produktów była całoroczna. Nie mamy okresowych braków dostępności produktów.
Jakie są plany firmy odnośnie powiększania asortymentu lub ulepszania obecnego asortymentu?
Cały czas optymalizujemy nasz asortyment. W każdym roku pojawia się kilka nowych produktów.
Czy są plany ekspansji na inne rynki świata czy tylko skupienie się na obecnym rynku?
Staramy się docierać z naszą ofertą nie tylko na rynek krajowy, ale również zagraniczny.
Czy mają Państwo informację od klienta, że jakiś produkt pozytywnie na niego wpłynął? Jeśli tak to który produkt i w jaki sposób pozytywnie wpłynął na klienta?
Oczywiście, często klienci dzwonią do nas z podziękowaniem, że dzięki naszym produktom czują się lepiej. Zostawiają również opinie na sklepie internetowym. Przykładowo opinia dotyczącą mieszanki pierogowo naleśnikowej:
BOGUSIA
22.05.2021, 09:41
Nalesniki
Robiłam już 2 x naleśniki z tej mąki i wyszly naprawdę fajne. Często przy makach bezglutenowych nalesniki wychodza kruche i łamią się-tutaj nie było tego problemu . Naprawdę smaczne !
Który z produktów marki BEZGLUTEN cieszy się największą popularnością?
Największą popularnością cieszy się kategoria pieczywo.
Jakie pytania najczęściej zadają klienci i co Państwo na nie odpowiadają?
- Dla kogo skierowana jest nasza oferta?
Produkty bezglutenowe - dla osób chorych na celiakię, dla tych którzy mają alergię lub nadwrażliwość na gluten, wspomagająco przy leczeniu chorób autoimmunologicznych, zespołu jelita drażliwego, problemów trawiennych o nieznanym podłożu.
Produkty niskobiałkowe – dla chorych na Fenyloketonurię, dla osób zmagających się z niewydolnością nerek i wątroby, w przebiegu chorób trzustki, pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych.
- Czy nasze produkty zawierają surowce GMO?
Nasze produkty NIE zawierają surowców GMO. Zgodnie z prawem żywnościowym, jeżeli produkt zawiera substancje/ składnik modyfikowany genetycznie musi taki zapis pojawić się na etykiecie. Brak takiej informacji świadczy o tym, że produkt jest wolny od GMO.
- Dlaczego guma guar, guma ksantanowa i hydroksypropylomethyloceluloza są w naszych produktach i dlaczego nie należy się ich obawiać?
Zawarte w składzie produktów bezglutenowych substancje zagęszczające (guma guar, guma ksantanowa, hydroksypropylometyloceluloza) użyte są w celu zastąpienia glutenu. Dzięki nim możliwe jest uzyskanie w pieczywie porowatego, elastycznego miękiszu zbliżonego strukturą do chleba tradycyjnego, a w ciastkach odpowiedniej kruchości. Składniki te są zaliczane do błonnika, którego spożycie ma korzystne oddziaływanie na funkcje trawienne. Guma guar jest surowcem roślinnym, guma ksantanowa powstaje w naturalnym procesie fermentacji węglowodanów, natomiast hydroksypropylometyloceluloza pochodzi z celulozy.