Zestaw 3 x Ekstrakt z Kokosa Mleko Kokosowe Naturalne 17-18% Tłuszczu - Kier
- Dostępność taka jak poniższych składników
- 44,61 zł
-
EKSTRAKT Z KOKOSA - MLEKO KOKOSOWE NATURALNE 17-18% TŁUSZCZU
Produkt pasteryzowany
Zawartość netto: 3 x 1 l
Składniki: ekstrakt z kokosa 75%, woda
Kraj pochodzenia: Tajlandia
Warunki przechowywania: Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, po otwarciu tylko w lodówce i spożyć w ciągu 3 dni.
Uwaga: Może wystąpić zmiana koloru, dlatego że produkt ten jest w 100% naturalny.
Naturalnie rozdziela się, więc należy dobrze wstrząsnąć przed użyciem.
Wartość odżywcza w 100 ml:
Wartość energetyczna: 761 kJ/182 kcal
Tłuszcz: 18 g
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 15 g
Węglowodany: 3,7 g
- w tym cukry: 2,3 g
Białko: 1,2 g
Sól: 0,03 g
Zawartość soli wynika z naturalnie występującego sodu.
Jak powstaje mleko kokosowe ?
Mleko kokosowe, czyli napój z miąższu kokosa. Nazywane jest mlekiem głównie ze względu na wygląd - łudząco przypomina doskonale znane mleko krowie.
Napój kokosowy powstaje z miąższu kokosowego - miąższ się ściera i następnie moczy się go w gorącej wodzie. Powstały na górnej warstwie krem kokosowy jest zbierany, a pozostałą część przeciska się zazwyczaj przez gazę - i to właśnie jest nasze mleko kokosowe.
Napój charakteryzuje się białą barwą oraz intensywnym, kokosowym smakiem i zapachem.
Na rynku spotkać się możemy z nazwą mleko i mleczko - te dwa produkty różnią się zawartością tłuszczu. W mleku kokosowym znajdziemy go ok. 2%, natomiast już w mleczku może być go nawet 22%.
Które mleko kokosowe jest najlepsze ?
Obecnie nie ma problemu z zakupem mleka kokosowego. Jest to produkt dostępny niemalże w każdym sklepie.
Należy jednak zwrócić uwagę na jego skład - prawidłowy napój to ten składający się tylko z dwóch składników: ekstraktu kokosowego oraz wody. Ekstrakt kokosowy powinien wynosić minimum 60%, dobrej jakości mleka/mleczka zawierają 80% ekstraktu z kokosa. Zasada jest prostat - im więcej ekstraktu tym produkt bardziej naturalny, gęsty i smaczniejszy. Wszystkie dodatkowe składniki, typu guma guar są zbędne, a wręcz niewskazane.
Przepis na domowe, ekologiczne mleczko kokosowe
Potrzebne będą:
- ekologiczne wiórki kokosowe - 1 pełna szklanka
- ciepła woda - niespełna 2 szklanki
Przygotowanie:
Wiórki wsypać do blendera, zalać wodą i blendować kilka minut do połączenia składników. Następnie powstałą masę należy odsączać, najlepiej przez gazę. Powstały napój można przechowywać w lodówce ok 3-4 dni.
Jeśli chcemy naszemu napojowi nadać słodyczy, wystarczy na etapie blendowania dodać łyżeczkę syropu klonowego, łyżeczkę miodu czy też odrobinę ksylitolu.
Bio: | Nie |
Gluten: | bez glutenu |
Wegetariańskie: | Tak |
Wegańskie: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Tak |
Bez mleka: | Tak |
Bez jajek: | Tak |
Bez soi: | Tak |
Bez dwutlenku siarki: | Tak |
Bez sezamu: | Tak |
Bez selera: | Tak |
Bez orzechów: | Tak |
Bez gorczycy: | Tak |
Bez łubinu: | Tak |
Bez skorupiaków, ryb, mięczaków: | Tak |
Jednoskładnikowe: | Nie |
- Producent/Dystrybutor: Marimax Sp.zo.o.
- Dodaj recenzję:
- Kod produktu: 0000033919
Recenzje
Hanka
Recenzja niezweryfikowana
|