Sushi to zdecydowanie jedna z najpopularniejszych, najzdrowszych i najsmaczniejszych potraw japońskich. Wielu kojarzy się przede wszystkim z surową rybą, ale podstawą sushi jest ryż, a wszystkie inne składniki zależą tylko od nas. Sushi to specjał, który każdy może przygotować we własnym domu. Dobrze dobrany i przygotowany z zachowaniem odpowiednich zasad ryż z pewnością pozwoli stworzyć smaczne sushi. Profesjonalny ryż do sushi można kupić w zasadzie w większości supermarketów lub w sklepach z azjatycką żywnością. Jednak aby mieć 100% pewność, że nasze sushi będzie w pełni zdrowym daniem, warto sięgnąć po ryż bio pochodzący ze sprawdzonych upraw ekologicznych. Taki produkt znajdziesz w naszym internetowym sklepie MarketBio.
Jaki ryż do sushi jest najlepszy?
Ryż do sushi różni się od tego, który przygotowujemy na co dzień w naszych domach. W MarketBio znajdziesz biały ryż krótko lub średnioziarnisty Targroch lub Oishii, który nieco przypomina ryż używany do włoskiego risotto. Jest on na wpół sypki, odrobinę lepki na zewnątrz, z wyczuwalnymi, ale nie rozpadającymi się ziarnami. Mimo że jego ziarenka są małe, zawierają znacznie więcej skrobi niż odmiany długoziarniste. Po ugotowaniu ziarna przylegają do siebie, co ułatwia formowanie niewielkich, okrągłych porcji sushi. Do sushi należy używać tylko jednego gatunku ryżu. Mieszanie kilku rodzajów ziaren utrudnia przygotowanie tej potrawy i uzyskanie właściwej konsystencji.
Czy ryż do sushi jest zdrowy?
Doskonałym zamiennikiem klasycznego ryżu do sushi dostępnego w hipermarketach jest jego zdrowszy odpowiednik BIO dostępny w naszej ofercie w postaci 1-kilogramowych torebek. Wyhodowany z zachowaniem najwyższych standardów, pochodzący z upraw ekologicznych, gdzie rolnicy opierają swoje plantacje na płodozmianie i naturalnym nawożeniu, a także nie stosują pestycydów, chemicznych środków ochrony roślin i modyfikacji genetycznych. Dzięki temu ryż bio charakteryzuje się bogatą zawartością składników odżywczych. Jest źródłem witamin i składników mineralnych, dzięki czemu ma dobroczynny wpływ na nasz organizm. Dostępne w naszej ofercie rodzaje ryżu do sushi to produkty pozbawione glutenu, dlatego z powodzeniem mogą być stosowane przez osoby będące na diecie.
Jak prawidłowo ugotować ryż do sushi?
Ryż do sushi to produkt, którego gotowanie znacznie różni się od przygotowania pozostałych rodzajów ryżu. Ziarna należy ugotować w proporcjach 1:1, tzn. 1 szklankę ryżu gotuje się pod przykrywką w 1 szklance wody przez ok. 14-15 minut. W tym czasie należy przygotować zaprawę do sushi z 6 łyżek octu ryżowego, 1/2 łyżki cukru i 1/4 łyżki soli. Ugotowany ryż należy włożyć do miski, dodać zaprawę do sushi i wymieszać całość drewnianą szpatułką, po czym pozostawić do wystygnięcia pod wilgotną ścierką, aż ryż będzie gotowy do użycia. Nie należy odstawiać go do lodówki, ponieważ wtedy twardnieje. Tak przygotowany ryż stanowi bazę do wszystkich rodzajów sushi.