16 maja świętujemy Międzynarodowy Dzień Celiakii.
Celiakia to enteropatia czyli zapalenie jelita cienkiego spowodowane nadwrażliwością na gluten. O tym czy chorujemy na celiakię w dużej mierze decydują geny. Gluten to mieszanina białek roślinnych występujących w zbożach takich jak pszenica (i jej odmiany, np. orkisz, samopsza), żyto i jęczmień.
Czy wiedzieliście, że, aż 1% Polaków zmaga się ze zdiagnozowaną celiakią?
Do najczęstszych objawów celiakii (ale również po prostu nietolerancji glutenu) należą:
- objawy gastryczne (biegunki, wzdęcia, bóle brzucha, zaparcia)
- objawy skórne (trądzik, wysypka, łupież, wypadanie włosów)
- objawy neurologiczne (nadpobudliwość, migrena, problemy z koncentracją, zmęczenie)
- a także niska odporność, zajady, anemia.
Naturalnie wolne od tego białka są:
- owies
- kukurydza
- gryka
- ryż
- proso
- amarantus
- komosa ryżowa
Przy wysokiej nietolerancji glutenu i ryzyku wystąpienia reakcji alergicznej należy jednak sprawdzić, czy zboża te nie były pakowane w zakładzie, w którym konfekcjonuje się również zboża glutenowe - mogą być bowiem zanieczyszczone tymi zbożami.
W naszej ofercie znajdziecie też szereg produktów zarówno naturalnie nie zawierających glutenu, jak i tych bezglutenowych (w których zawartość glutenu nie przekracza 20 mg/kg).