Dokładnie w trzecią niedzielę lipca, jak co roku, obchodzimy....DZIEŃ LODÓW. Dzień ten zawdzięczamy amerykańskiemu przywódcy - prezydentowi Reagan'owi. Podobno mrożone desery jadali już w starożytności Chińczycy, Grecy i Rzymianie. Przepisy i receptury ewoluowały na przestrzeni wieków, a lody stawały się coraz szerzej dostępnym smakołykiem i coraz bardziej uprzemysłowionym.
Ja w moim domu staram się przygotowywać domowe lody i sorbety - słodzone
ksylitolem lub
erytrytolem, na bazie prawdziwej śmietany i owoców. Niestety nie zawsze mam na to czas i wtedy muszę sięgać po półśrodki albo gotowe wyroby. Przyznam, że wybierając lody na patyku, albo w pudełku, muszę się nieźle nagimnastykować, żeby znaleźć te z dobrym składem, a jak już się uda to ich cena powala.
Zdecydowanie omijam lody z dodatkiem:
- syropu glukozowo-fruktozowego
- sztucznych barwników
- mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych
....i to mi już bardzo ogranicza wybór!
Dlatego zawsze staram się mieć lody wodne do zamrożenia! Dla mojej rodziny są idealne, zwłaszcza, że dodatkowo nie zawierają:
Aktualnie w sklepie mamy dostępne 3 rodzaje takich "lodolizaków".
- lody owocowe do zamrożenia bio #SENSOFREDDO są na bazie ekologicznych soków owocowych z koncentratów, z dodatkiem puree owocowego ekologicznego i naturalnych aromatów. Nie są dodatkowo niczym słodzone, ale mają dodatek gumy guar - dla mnie bardzo spoko. W opakowaniu znajdziesz 3 smaki: pomarańcza-mango, jagoda-granat, brzoskwinia-marakuja.
- lody sorbetowe do zamrożenia guawa + truskawka #FRUTETTO to tylko 3 składniki! Puree z owoców i koncentrat ananasowy!
- lody wodne do zamrożenia bio #DOLFIN to woda, cukier trzcinowy eko, sok eko z koncentratu, eko mąka z nasion szarańczynu (jako substancja zagęszczająca), kwas cytrynowy i naturalny aromat. Smak odpowiada faktycznie dodanemu sokowi, nie jest zatem tak, że jest lód o smaku pomarańczy, a w składzie darmo szukać tego owocu. W opakowaniu znajdziesz 4 smaki: pomarańczowy, cytrynowy, truskawkowy i wiśniowy!
Wystarczy wrzucić do zamrażalki, poczekać 2-3 h i gotowe!