12 czerwca Międzynarodowy Dzień Falafela
Czy wiesz, że 12 czerwca będziemy obchodzić Międzynarodowy Dzień Falafela? Falafel to takie smażone kulki (a la pulpeciki) robione przeważnie z ciecierzycy. Nazwa pochodzi od arabskiego wyrazu „falafil”, które oznacza po prostu „kulki”.
Dlaczego warto jeść falafele?
Ten bliskowschodni posiłek coraz częściej gości na stołach Europejczyków.
Falafel to idealny obiad, ponieważ:
ciecierzyca jest bogatym źródłem białka roślinnego (jeśli jesteś na diecie wege włącz ją do swojego jadłospisu)
ciecierzyca jest naturalnie bezglutenowa
jest szybki i łatwy w przygotowaniu
możesz go przygotować w różnych wariantach smakowych – w zależności od swoich preferencji
to danie bezmięsne – doskonałe na postne dni
Jeśli nie lubisz potraw smażonych w głębokim tłuszczu, to warto przygotować falafel pieczony w piekarniku.
Pamiętaj też, że potrawy z roślin najlepiej smażyć na oleju roślinnym (np. rzepakowym), który posiada wysoki punkt dymienia.
W naszym sklepie znajdziesz zarówno ekologiczną ciecierzycę (pamiętaj, że falafel należy przygotowywać z surowej ciecierzycy
), jak i gotowe mieszanki
(z przyprawami), z których szybko uformujesz pyszne kulki. Nie zapomnij o dodatkach – falafel najlepiej smakuje z
tahini!
Życzymy smacznej podróży kulinarnej!