Śmiało mogę powiedzieć, że kasza jaglana to „królowa” wszystkich kasz.
Moja ś.p. Babcia (mądra i doświadczona kobieta), mawiała, że na jakiekolwiek dolegliwości – czy to przeziębienie, czy rozstrój żołądka czy ból w kolanie – najlepsza jest kasza jaglana. Nie wiem ile było prawdy w jej tezach, ale badania naukowe potwierdzają, że kasza jaglana jako jedyna z kasz jest zasadotwórcza i pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.
Kasza bezglutenowa
Ja z kolei najbardziej cenię ją za uniwersalność i łatwość w przygotowaniu. To chyba jedyna z naturalnie bezglutenowych
kasz, która z powodzeniem może być spożywana o każdej porze dnia, na słodko lub wytrwanie, lubiana przez większość dzieci. Potocznie mówi się również, że kasza jaglana „rozgrzewa organizm”, dlatego zdecydowanie warto dodawać ją do naszych jesiennych i zimowych posiłków.
Ekologiczna kasza jaglana
Jak pokazują badania próbek opublikowane w 2020 roku, warto również wybierać
kaszę jaglaną EKOLOGICZNĄ, ponieważ w większości badanych próbek kasz konwencjonalnych zanotowane zostały przekroczenia pozostałości glifosatu.
Aktualnie (01-09-2022) mamy na stanie pyszną, dwukilogramową, ekologiczną kaszę z ukraińskiego prosa. Gorąco polecam się zaopatrzyć, bo biorąc pod uwagę aktualną sytuację geopolityczną, nie wiem w jakiej cenie będzie ta kasza po nowej dostawie.