Odpowiednia segregacja śmieci, oszczędzanie wody, dbanie o lasy i zieleń - co jeszcze możemy zrobić dla Ziemi, żeby o nią dbać? Kupować żywność i produkty bio.
Międzynarodowy Dzień Matki Ziemi
Z okazji obchodzonego w kwietniu Międzynarodowego Dnia Matki Ziemi, Polska Izba Żywności Ekologicznej, której jesteśmy członkiem, organizuje Zielony Tydzień – akcję, dzięki której możecie taniej kupić wybrane produkty ekologiczne.
Dlaczego warto wybrać eko?
Żywność ekologiczna jest nie tylko lepsza dla naszej planety, ale również dla zdrowia. Na jakość produktów ekologicznych wpływa przede wszystkim brak środków ochrony roślin, takich jak: pestycydy, herbicydy, fungicydy, których szkodliwość dla zdrowia i życia jest bezdyskusyjna i udowodniona w wielu badaniach. "Globalny zwrot ku temu, co przyjazne naturze, jest czymś trwale obecnym we współczesnym świecie. Nie powstrzymują go ekonomiczne zawirowania ani towarzysząca nam od ponad dwóch lat pandemia koronawirusa. To dobrze, bo to nie moda czy chwilowa zachcianka, ale dziejowa konieczność"– pisze Krystyna Radkowska, prezes Polskiej Izby Żywności Ekologicznej w raporcie „Żywność ekologiczna w Polsce”.
Czym jest Zielony Tydzień?
Zielony Tydzień to akcja Polskiej Izby Żywności Ekologicznej (
#PIŻE), organizowana w tym roku w dniach 4-10 kwietnia, podczas której możecie kupić wybrane eko produkty w niższych cenach a także dowiedzieć się więcej na temat żywności ekologicznej.
Jakie produkty znajdziecie w Zielonym Tygodniu?
W ofercie znajdziecie m.in. superfoods takie jak glony chlorella w proszku, wyróżniające się bardzo wysoką zawartością błonnika i pełnowartościowego białka roślinnego, czy białko konopne – cenny dodatek dla osób będących na diecie wegańskiej czy wegetariańskiej. Zielony Tydzień to doskonała okazja, żeby w tym przedświątecznym okresie zaopatrzyć się w ekologiczne mąki, suszone owoce i bakalie w obniżonych cenach.