23 września - pierwszy dzień kalendarzowej jesieni, więc w samą porę wjechała na nasz magazyn dostawa świeżutkiego oleju z czarnuszki.
Nie ulega wątpliwości, że ten lekko gorzkawy olej na pewno warto mieć w swojej kuchni w okresie jesienno-zimowym. Z racji tego, że to wyjątkowo uniwersalny olej przyda się także w Waszych łazienkach. A teraz w dużym skrócie - najważniejsze informacje dotyczące
oleju z czarnuszki:
- kupuj olej z czarnuszki tłoczony na zimno w ciemnej butelce
- olej z czarnuszki w ok. 85 % składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych
- olej z czarnuszki spożywaj na surowo (nie podgrzewaj)
- zaleca się stosować 1-2 łyżeczki oleju dziennie, podczas jedzenia
- małym dzieciom zacznij podawanie oleju od małych dawek i stopniowo zwiększaj (dzieciom warto podawać olej na łyżeczce z odrobiną wysokiej jakości miodu)
- nie zaleca się stosowania oleju z czarnuszki u kobiet w ciąży i dzieci poniżej 3 roku życia
Jak stosować olej z czarnuszki?
- na włosy - dodając odrobinę do szamponu podczas mycia
- na skórę - wcierając 3-4 krople oleju
- doustnie - polecany zwłaszcza osobom z chorobami gastrycznymi takimi jak: refluks, zgaga; często nawracającymi chorobami układu oddechowego i sercowo-naczyniowego.