Oliwa z Oliwek, drzewo oliwne, oliwa extra virgin
26 listopada, obchodzony jest Światowy Dzień Drzewa Oliwnego.
Oliwy pod żadnym pozorem nie może zabraknąć w mojej kuchni (…i łazience!)
. Wiele produktów jestem w stanie czymś zastąpić lub pominąć, ale oliwa to absolutny MUST HAVE. W dużej mierze korzystam głównie z oliwy extra virgin (osobiście najbardziej lubię oliwę grecką
), ale do niektórych rzeczy, nie wzgardzę również dobrą oliwą sansa (czyli taką z wytłoków oliwnych
). Bowiem nie używam oliwy tylko do sałatek
, surówek czy smażenia, ale także do zabiegów pielęgnacyjnych
i sprzątania
.
Zastosowanie oliwy z oliwek
Poniżej znajdziesz 5 moich nietypowych zastosowań oliwy
:
wcieram odrobinę oliwy w skórki od paznokci – rewelacyjnie je zmiękcza
w zimie
, kiedy mam mocno przesuszone dłonie robię sobie 10 minutowy
kompres z lekko podgrzanej oliwy (podgrzewam oliwę do temperatury ok. 40°C, dodaję kropelkę ulubionego olejku eterycznego np. cytrynowego, wcieram w dłonie i zakładam bawełniane rękawiczki na ok. 10 min)
gdy w wyniku suchego powietrza mam denerwujące łaskotanie w gardle i suchy kaszel piję łyżkę oliwy
po uprzednim wyczyszczeniu płynem do mycia naczyń przecieram szmatką z odrobiną oliwy powierzchnie ze stali nierdzewnej – dzięki temu pozbywam się smug a powierzchnie pięknie się błyszczą
(do tego zastosowania używam właśnie oliwy sansa – ze względów ekonomicznych
)
gdy robię sos do sałatki i dozuję składniki łyżką
, ZAWSZE na początku dodaję oliwę – wówczas na łyżce tworzy się powłoka dzięki której pozostałe składniki łatwo odchodzą
Aby i w Twojej spiżarni nie zabrakło tego wspaniałego oleju, zapraszamy do naszej kategorii
OLIWY.