Orzechy makadamia pochodzą z Australii
, a ich nazwa wywodzi się od nazwiska szkockiego lekarza i chemika Johna Macadama. Przyjaciel Johna, Ferdinand von Mueller, który był botanikiem odkrył te drzewa makadamia w XIX wieku i nazwał je na cześć swojego przyjaciela.
Orzechy makadamia są jednymi z najdroższych orzechów na świecie
. Wynika to z trudności w ich uprawie, długiego czasu dojrzewania drzew oraz skomplikowanego procesu zbioru. Drzewo makadamia zaczyna owocować dopiero po około 7-10 latach.
Orzechy makadamia mają wyjątkowo twardą skorupkę – jest ona jedną z najtwardszych wśród wszystkich orzechów. Maszynowe łuszczenie tych orzechów wymaga użycia specjalistycznych narzędzi, ponieważ skorupka jest o wiele bardziej odporna niż skorupki innych gatunków.
Orzechy makadamia są wyjątkowo bogate w zdrowe tłuszcze, w szczególności jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na zdrowie serca. Zawierają one nawet 75% tłuszczu, co czyni je jednymi z najbardziej kalorycznych orzechów.
Orzechy makadamia są toksyczne dla psów
, nawet w małych ilościach. Spożycie tych orzechów przez psa może prowadzić do osłabienia, drżenia mięśni, wymiotów, gorączki, a nawet paraliżu kończyn, choć zazwyczaj objawy ustępują po kilku dniach!