Kremowo-białe, okrągłe, drogie, smaczne i bardzo „tłuste” – to właśnie orzeszki makadamia, które doskonale smakują na surowo i po podpieczeniu.
Orzechy makadamia to najbardziej kaloryczne orzechy na świecie, albowiem w 100 g znajdziemy aż 718 kca[1]l!
Drzewa Makadamia, z których pozyskuje się te orzechy występują w Australii, na Hawajach i w Afryce Południowej, która aktualnie jest największym producentem orzechów makadamia na świecie[2].
Nie znaczy to jednak, że należy ich unikać.
W 100 g tych okrągłych orzechów znajdziemy aż 75,8 g tłuszczu. Można zatem powiedzieć, że ze wszystkich orzechów, makadamia są „najtłustsze”. Dodatkowo orzechy makadamia są doskonałym źródłem manganu i tiaminy. W 100 g znajdziemy aż 4,13 mg manganu (co stanowi aż 206% RWS*) oraz 1,2 mg tiaminy (co stanowi aż 109% RWS). Biorąc pod uwagę fakt, że jeden orzech waży ok. 5 g wystarczy zjeść ok. 10 orzechów żeby dostarczyć organizmowi dzienną referencyjną wartość spożycia manganu, który podobnie jak tiamina przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
Warto nadmienić, że orzechy makadamia mają bardzo dobry stosunek zawartości kwasów omega-6 do omega-3. Są doskonałym źródłem tłuszczów dla osób na diecie ketogenicznej, a ponieważ mają niski indeks glikemiczny (10) mogą być spożywane również przez diabetyków i osoby z insulinoopornością.
Smak orzechów makadamia podobny jest do orzeszków nerkowca, z delikatnym słodko-słonym posmakiem. Podpiekanie i podprażanie wydobywa z nich głębszy smak. Są kruche i chrupiące, łatwe do pogryzienia.
Orzechy makadamia przypominają w wyglądzie orzeszki laskowe, są jednak od nich większe. Pod brązową, bardzo twardą łupiną znajdujemy właściwy orzech w kremowym kolorze. Ponieważ bez użycia narzędzi naprawdę ciężko jest rozłupać tę łupinkę, w naszym sklepie sprzedajemy tylko obrane orzechy makadamia.
Orzechy makadamia należą do tych najdroższych na świecie - mamy więc do czynienia z prawdziwym skarbem. Skąd ich wysoka cena?
Wpływa na nią kilka czynników, a najważniejszym jest ten, ze orzechy muszą być zbierane ręcznie – tylko w ten sposób można ocenić ich dojrzałość do zbiorów. Dodatkowo do wysokiej ceny przyczynia się fakt, że na pierwsze owoce z drzew makadamia trzeba czekać od 7 do 10 lat.
Orzechy makadamia doskonale sprawdzą się jako samodzielna przekąska do chrupania. Polecamy je również do:
- wypieków
- deserów, np. pysznie smakują obtoczone w czekoladzie
- podprażenia i posypania solą
- dań wegańskich
- przygotowania masła/kremu z orzechów makadamia
Uwaga! Orzechy makadamia są toksyczne dla psów, należy zatem zachować czujność, aby czworonogi nie podjadały tych rarytasów.
#macadamia #makadamia #marketbiopl #bioplanet #orzechy #dietaketogeniczna #dietaketo #dietaketogenica #insuliooporność #cukrzyca
*DZIENNA REFERENCYJNA WARTOŚĆ SPOŻYCIA WITAMIN I SKŁADNIKÓW MINERALNYCH DLA OSÓB DOROSŁYCH
[1] https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170178/nutrients (dostęp 5.09.22)
[2] https://pl.wikipedia.org/wiki/Makadamia (dostęp 5.09.22)
Orzechy Macadamia Bio 75 g - Bio Planet
Orzechy Macadamia Bio 200 G - Bio Planet
Orzechy Macadamia 500 g Targroch
Orzechy Macadamia 250 g - Targroch