11 listopada obchodzimy Święto Niepodległości
11 listopada to także święto wszystkich fanów pysznych rogali świętomarcińskich, z nadzieniem z białego maku. Popularne są szczególnie w Wielkopolsce, ale coraz częściej zyskują uznanie w innych częściach Polski. Historia rogali świętomarcińskich ma swoje początki w czasach pogańskich. Później tradycję tę przejął kościół łącząc ją postacią świętego Marcina z Tours, którego wspomnienie obchodzimy właśnie 11 listopada.
Rogale Świętomarcińskie
Czy wiesz, że według legendy, tradycja spożywania tych rogali właśnie 11 listopada odżyła na nowo pod koniec XIX wieku? Tuż przed dniem świętego Marcina, proboszcz parafii pod wezwaniem tego świętego, poprosił wiernych, aby idąc za przykładem patrona obdarowali czymś biednych. Apel trafił do uszu lokalnego cukiernika i do serc bogatych poznaniaków – cukiernik nawiązując do dawnych tradycji wypiekał rogale a bardziej zamożni mieszkańcy Poznania kupowali je i rozdawali biednym.
Oryginalne rogale świętomarcińskie mają w składzie margarynę, dlatego warto pokusić się o domową produkcję i zrobić swoje rogale z masłem. W naszym sklepie znajdziesz pyszny
mak biały, który jest podstawowym składnikiem nadzienia do rogali świętomarcińskich.
Nadzienie do rogali świętomarcińskich
Jak zrobić takie nadzienie? Przepisów w Internecie jest sporo – warto pamiętać, że mak należy zalać wrzątkiem, następnie gotować przez 30 minut. Ugotowany, odcedzony mak mielimy przez maszynkę 3-krotnie i gotowe. Do nadzienia warto dodać pyszne ekologiczne
bakalie, orzechy i dobry miód – wszystko znajdziesz w naszym sklepie.