Stare chińskie przysłowie mówi, że „gdy wieją wichry zmian, jedni budują mury a inni stawiają wiatraki.” Cukier…. Był łatwo dostępny, stosunkowo tani i nagle stał się towarem niemal luksusowym. Głęboko wierzę, że ten zapewne chwilowy brak cukru, przyniesie dobre zmiany. Że Ci, którzy używali go w nadmiernych ilościach trochę się od niego odzwyczają, że zaczną kupować zdrowsze zamienniki i polubią ich smak. A jest ich naprawdę duży wybór i świetnie sprawdzają się do letnich przetworów, wypieków, deserów, czy do codziennego użycia.
Do moich ulubionych zamienników należy erytrytol z zerowym indeksem glikemicznym, czy ksylitol. Zdecydowanie lepiej posłodzić sobie deser syropem klonowym, syropem z agawy czy wysokiej jakości miodem. Jeśli muszę posłodzić coś moim dzieciom, np. kisiel, to chętnie używam cukru kokosowego – w smaku najbardziej zbliżonego do cukru trzcinowego jednak z niższym indeksem glikemicznym.
Jeśli cukier jest tym produktem, z którego bardzo ciężko Ci zrezygnować, wykorzystaj szansę, która właśnie się natrafia. Wszystkie zamienniki cukru znajdziesz u nas w kategorii CUKRY I SŁODZIKI.
Nie bój się zmiany na lepsze!