Szybki kontakt: +48 71 727 62 40, sklep@marketbio.pl

5 x Ksylitol C Krystaliczny 1 kg - Torebka - Santini + ePoradnik: Jak Prowadzić Zdrowy Tryb Życia

  • 201,81 zł
Dodaj do ulubionych produktów

Ksylitol nazywany "cukrem brzozowym" to słodzik pozyskiwany z drewna drzew liściastych, głównie brzozy.

Ksylitol jest substancją pochodzenia naturalnego używaną jako zamiennik białego cukru. Jego fizyczna postać to białe kryształy o słodkim smaku.

Indeks glikemiczny ksylitolu jest bliski 8, co oznacza że jest przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny a wartość energetyczna to jedynie 240 kcal na 100 g czyli 12 kcal na łyżeczkę (5 g)

Ksylitol nie zawiera glutenu, jaj, soi, białka mleka i laktozy. Nie fermentuje i nie ulega karmelizacji.

 

Masa netto: 5 x 1000 g

Składniki: ksylitol 100% (substancja słodząca)

Kraj pochodzenia: Finlandia

Warunki przechowywania: przechowywać w suchym miejscu w temperaturze poniżej 25 stopni C.

Dodatkowe informacje producenta: spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.

Nie podawać dzieciom do 3 roku życia.

 Nie podawać zwierzętom.

 

Wartość odżywcza w 100 g

Wartość energetyczna: 1000 kJ/ 240 kcal

Tłuszcz: 0 g

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g

Węglowodany: 99,8 g

- w tym cukry: 0,2 g

- w tym alkohole wielowodorotlenowe (poliole): 98,5 g

Białko: 0 g

Sól: 0,01 g

 

Informujemy, iż oferowany przez nas cukier brzozowy pochodzi z Finlandii. Produkt ten wytwarzany jest przez firmę Danisco Sweeteners- jedynego producenta oryginalnego ksylitolu w Europie.
Ksylitol pozyskiwany jest o z drewna brzozy z dodatkiem innych drzew liściastych pochodzących z odpowiedniego drzewostanu o wysokiej jakości ekologicznej.

Jednocześnie pragniemy zaznaczyć, że nie rozprowadzamy ksylitolu uzyskiwanego z kolb kukurydzy, jaki produkowany jest obecnie w Chinach przez większość firm, także europejskich

Certyfikat pochodzenia ksylitolu oraz certyfikat analityczny wystawiony przez producenta znajdą Państwo poniżej.

Na terenie Polski Ksylitol został dopuszczony do spożycia i sprzedaży na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 marca 2003 roku (poz. 805).

Ksylitol został również dopuszczony do celów spożywczych na terenie Unii Europejskiej według Sweetener Directive w 1994 roku.

 

 

 

+

Poradnik w wersji E-book - Jak prowadzić zdrowy tryb życia od marketbio
Można go otworzyć zarówno na komputerze PC, laptopie, tablecie, smartfonie.
 
Ilość stron: 9
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jak powstaje ksylitol ?

 

Produkcję ksylitolu rozpoczęto w Finlandii już od czasów II Wojny Światowej. Spowodowane to było po prostu brakiem tradycyjnego, białego cukru w tym kraju.

W celu wyprodukowania ksylitolu, przetwarzane są masy drzewne drzew liściastych, głównie drewna brzozowego. W procesie nie wykorzystuje się bakterii oraz grzybów.

Obecnie w Unii Europejskiej jest jeden producent ksylitolu pochodzenia drzewnego i jest nim Danisco z Finlandii.

Proces produkcji ksylitolu z drzewa został usprawniony poprzez eliminację użycia kwasów. Proces ten został przez Danisco opatentowany i firma może cieszyć się opinią najczystszego producenta ksylitolu na świecie.

 

Czym jest ksylitol chiński ?

 

Dzięki postępom biotechnologii rozpoczęto proces produkowania ksylitolu z kolb kukurydzy, gdyż proces ten jest znacznie tańszy niż pozyskiwanie ksylitolu z drzewa.

Tą metodę masowo zaczęto stosować w Chinach, gdzie drzewa brzozowe występują rzadko, a z kolei kukurydza jest wszechobecna i uprawiany praktycznie w każdym zakątku.

W przypadku ksylitolu z kolb kukurydzy, produkowany jest on przy użyciu komórek bakterii lub drożdży, które wytwarzają ten ksylitol w procesie fermentacji.

Istnieją również obawy, że kukurydza, z której produkowany jest ksylitol, może być modyfikowana genetycznie - jest to bardzo powszechne zjawisko w Chinach, które znacząco zwiększa plony. Chiny są w światowej czołówce producentów GMO.

Ksylitol chiński jest tańszy od fińskiego, ale mimo to ciężko jest się mu przebić wśród coraz bardziej świadomych konsumentów, którzy wybierają ten fiński.

 

Ksylitol - właściwości

 

Indeks glikemiczny ksylitolu jest o wiele niższy niż białego cukru (IG = 8). Im niższy indeks glikemiczny, tym niższy poziom cukru we krwi. Między innymi właśnie dlatego, ksylitol jest polecany cukrzykom, osobom z zakłóconą tolerancją glukozy, a także insulinoopornością.

Inne zalety ksylitolu:

- jest słodszy niż cukier, wystarczy już niewielka ilość, aby posłodzić np. herbatę

- ma mało  kalorii - chętnie sięgają po niego osoby będące na diecie odchudzającej

- działa bakteriobójczo

- wspomaga przyswajanie wapnia

 

 

 

Bio: Nie
Gluten: bez glutenu
Wegańskie: Tak
Bez mleka: Tak
Bez jajek: Tak
Bez soi: Tak
Bez dwutlenku siarki: Tak
Bez sezamu: Tak
Bez selera: Tak
Bez orzechów: Tak
Bez gorczycy: Tak
Bez łubinu: Tak
Bez skorupiaków, ryb, mięczaków: Tak
Jednoskładnikowe: Nie
  • Dodaj recenzję:
  • Kod produktu: 0000054174

Nasze atuty

  • Szybka realizacja zamówień na zdrową żywność
  • Wszystkie produkty widoczne w sklepie posiadamy w magazynie (np. erytrytol, matcha, tapioka, makaron konjac)
  • Pod ceną określone są daty minimalnej trwałości (np. sprawdź makaron ryżowy)
  • Możliwość złożenia zamówienia bez rejestracji (np. na aloes)
  • Niskie ceny wysyłki (tania wysyłka produktów my best pharm)
  • Duży wybór rodzajów dostawy produktów np. kwas askorbinowy (Pocztex, Kurier DPD, Kurier Inpost, Paczkomaty, Orlen Paczka, Odbiór Osobisty Wrocław)
  • Płatności: przelew, PayU, pobranie, na miejscu (kartą lub gotówką) 
  • Niskie ceny produktów, dużo promocji
  • Rabaty dla stałych klientów (np. rabaty na stewia i inne produkty)
  • Duży wybór (ponad 7000 zdrowych produktów) (mleko kokosowe, ksylitol)
  • Ciągły rozwój, dużo nowości
  • Doświadczenie: sprzedajemy w Internecie już ponad 10 lat (karobprzecier pomidorowy)
  • Dziesiątki tysięcy zadowolonych klientów
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ŁADOWANIE....
ceneo
trusted-shops
google