Przepyszna KETOLADA® Czekolada 60% z Erytrytolem 100 g - tylko kakao i erytrol !
- W naszym magazynie jest bardzo dużo!
-
- 12,99 zł
-
szt.
-
Gratisy w koszyku
Dodaj do koszyka produkty na kwotę minimum 150 zł i sprawdź w koszyku jakie produkt możemy dziś zaoferować już za 1 grosz! Więcej informacji tutaj
-
Program rabatowy
Każdy zalogowany użytkownik naszego sklepu bierze udział w programie rabatowym i za wydane złotówki otrzymuje punkty wymieniane automatycznie na rabaty przypisane do konta. Więcej informacji tutaj
Zawartość netto:0,1 kg
Cena kat. za 1kg :149.90 zł
KETOLADA - TABLICZKA 60% KAKAO BEZ DODATKU CUKRU
Zawiera substancję słodzącą. Zawiera naturalnie występujące cukry.
KETOLADA bez dodatku cukru jest dedykowana osobom unikającym cukru oraz zbędnych dodatków jak konserwanty, emulgatory, aromaty, barwniki w pożywieniu.
Masa netto: 100 g
Składniki: Masa kakaowa, substancja słodząca: erytrytol E968 (40%), tłuszcz kakaowy.
Masa kakaowa min. 60%.
Informacja dla alergików: Produkt może zawierać: gluten, orzeszki ziemne, inne orzechy, soję oraz mleko (łącznie z laktozą).
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Nadmierne spożycie może wywołać efekt przeczyszczający.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 1718 kJ/ 417 kcal
Tłuszcz: 41 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 27 g
Węglowodany: 44 g
- w tym cukry: 0,8 g
- w tym poliole: 40 g
Błonnik: 6,8 g
Białko: 4,6 g
Sól: 0,02 g
Producent:
ADAKA sp. z o.o.
ul. Północna 15-19
54-105 Wrocław
KETOLADA to czekolada dla osób, które unikają cukru w swojej diecie oraz zwracają szczególną uwagę na składniki zawarte w produkcie spożywczym.
Nazwa KETOLADA stworzona jest z myślą o osobach stosujących styl żywienia jakim jest dieta KETOgeniczna, czy też inaczej nazywana jako dieta ketogenna.
Czym jest dieta ketogeniczna?
Szczególnie popularna na zachodzie dieta keto jest podobna do od wielu lat u nas znanej diety optymalnej doktora Jana Kwaśniewskiego, która zakłada podobnie spożycie białek, ale jeszcze mniejsze spożycie węglowodanów w diecie, na korzyść tłuszczów.
Osoby będące na ketozie (czyli w stanie organizmu, który odżywia się głównie tłuszczami) spożywają ok 75-85% tłuszczu, 10-15% białek i do 5% węglowodanów w pożywieniu.
Organizm, który przestawiony jest na zasilanie tłuszczowe, w razie braku bieżącego pokarmu szybko przestawia się na odżywianie wewnętrzne, czyli pobiera energię ze zmagazynowanej tkanki tłuszczowej. Ten sposób odżywiania ma następujące zalety:
- korzystamy z tłuszczów, które mają dwa razy więcej kalorii w jednostce masy niż węglowodany (czyli potrzebujemy dwa razy mniej pokarmu);
- nie potrzebujemy tak często spożywać posiłków, ponieważ gdy zabraknie energii organizm przełącza się na zużywanie tkanki tłuszczowej;
- nie odczuwamy alarmu głodu jak w przypadku diety opartej głównie o węglowodany, w której musimy jak najszybciej spożyć posiłek ponieważ organizm domaga się tego intensywnie - co wpływa na nasz rytm dnia i aktualne samopoczucie;
- spadek ilości tkanki tłuszczowej zmniejsza problem otyłości, która jest przyczyną wielu chorób, zwłaszcza krążenia.
Powyższy opis diety ketogennej jest tylko zarysem jej funkcjonowania, ponieważ temat jest rozległy. Nie jest to porada żywieniowa, lecz opis naszego rozumienia działania diety ketogennej. Decydując się na tę dietę należy zagłębić się w temat ketonów, które zaczyna produkować nasz organizm w stanie ketozy (to jest pozytywne zjawisko, ale wymaga głębszego zanurzenia się w temat).
Popularność diety keto.
Jednym z dowodów na skuteczność tej diety jest jej rosnąca popularność oraz długi okres stosowania jej przez osoby, które na tę dietę się już zdecydowały. Przykładowo w Stanach Zjednoczonych dieta ketogeniczna uzyskała dużą popularność na początku 2018 roku i ten trend utrzymuje się do dziś. W Polsce wzrost zainteresowania wystąpił na początku 2019 roku i do dziś dynamicznie rośnie.
Oto przykładowy wykres dla Polski za ostatnie 5 lat (do dnia 18.01.2021) ilości zapytań na frazę "dieta ketogeniczna" w wyszukiwarce Google:
Dieta ketogeniczna w praktyce
Stosuję dietę keto od dwóch lat - nigdy wcześniej nie wytrzymałem na żadnej z wielu próbowanych diet tak długo. Nie wyobrażam sobie wrócić do węglowodanów jako podstawowe źródło energii, ponieważ czuję się bardzo, bardzo dobrze i ten stan mi odpowiada. Zamiast ciągle gromadzić nadwyżkę kaloryczną w postaci tkanki tłuszczowej zacząłem regularnie chudnąć co wpłynęło pozytywnie na moje samopoczucie i kondycję fizyczną. Jestem panem swojego głodu i już nic nie zmusza mnie do jedzenia o danej porze."
Dlaczego KETOLADA?
Będąc nawet bardzo długo na diecie skąpej w węglowodany, często ich pragniemy. Jest to spowodowane ich wszechobecnością, spożywaniem ich przez bliskich i znajomych, a także atakującymi nas ze wszystkich stron reklamami podkreślającymi rozkoszny smak słodyczy. Także w miejscu gdzie podejmujemy nasze decyzje żywieniowe, czyli w sklepach - ekspozycje, opakowania, promocje, ilości towarów zawierających cukier nas przytłaczają.
Będąc świadomi mechanizmów tego działania - jak bardzo zagrożone są diety niskocukrowe przez przemysł cukierniczy postanowiliśmy na to odpowiedzieć wypuszczeniem nowego produktu, ketolady.
Czekolada KETOLADA składa się tylko z dwóch składników: kakao i erytrytolu, aby nie wprowadzać więcej niepotrzebnych dodatków do organizmu niż te które są niezbędne do osiągniecia zamierzonego celu. Czekolada ta nie jest produkowana jako suplement diety uzupełniający niedobór magnezu w organizmie, ale jako narzędzie do walki z cukrowym nałogiem. Jedząc ketoladę dostarczamy naszym zmysłom słodki smak, spotęgowany posmakiem kakao (które w większości przypadków kojarzone jest ze słodyczami) i oszukujemy w ten sposób nas samych lub obdarowaną/ poczęstowaną osobę, dając wrażenie spożywania cukru. Nawet jeśli wiemy, że ketolada zawiera wyłącznie 0,8 grama cukru w tabliczce 100g pochodzącego z kakao to i tak skutecznie udaje nam się oszukać organizm namówiony przez różne bodźce na słodycze, tak aby to pragnienie powstrzymać. To tak jakby spragniona osoba nalała wody do ust i ją wypluła, likwidując tym tylko oznakę pragnienia, dając sobie czas aż to uczucie powróci. Tak samo jest ze słodyczami - znowu Świat będzie nas nakłaniał do ich spożycia i ponownie będziemy musieli użyć ketolady jako broni przed tym działaniem. W ten sposób nie oddalimy od siebie chęci spożywania słodyczy, ponieważ bodźce będą nadal napływać, a my będziemy tylko radzić sobie z tym uczuciem, bez wprowadzania cukrów do organizmu. Musielibyśmy unikać, sklepów, telewizji, radia, banerów, osób jedzących słodycze, aby tych bodźców uniknąć. Czy w skutek walki z bodźcami będziemy musieli ciągle spożywać ketoladę? Nie, możemy ją zastępować innymi metodami jak samozaparcie lub stosować inne bezcukrowe słodycze, a także minimalizować ilość bodźców - nie chodzić między półki sklepowe ze słodyczami, nie oglądać reklam, namówić bliskich na dietę niskocukrową.
Dla kogo dedykowana jest ketolada?
Czekolada ketolada stworzona została nie tylko z myślą o osobach na diecie ketoganicznej, ale także dla:
- osób które unikają konserwantów, emulgatorów, aromatów, spulchniaczy i innych funkcjonalnych dodatków do żywności namawiających nas do spożycia, czy przedłużających ich trwałość przez kilka lat;
- dla dzieci, które z powodu wszechobecnych bodźców, aktywnie na nie działających żyją z ciągłą potrzebą jedzenia słodkiego a ten nadmiar cukru powoduje u nich nadmierne napływowe pobudzenie, a potem ospałość, próchnicę, otyłość, wyparcie wartościowych pokarmów, a przez to niedobory w organizmie
- dla osób które nie mogą spożywać cukru np. diabetyków;
- dla osób odchudzających się - które liczą kalorie w każdym; produkcie i zwłaszcza w słodyczach chcą ich mieć jak najmniej;
- dla osób które mają problemy z zaparciami i przez to nie mogą spożywać czekolady - wysoka zawartość erytrytolu (40%) powoduje efekt odwrotny, czyli przeczyszczający - zatem oba składniki działają na siebie niwelująco pod tym kątem.
Czy czekolada Ketolada jest smaczna?
Ketolada mimo tak prostego składu i zamiany cukru na erytrytol jest zaskakująco smaczna - jeśli damy ją spróbować osobie, która nie wie co to za czekolada, nie zorientuje się że jest bez cukru i tych wszystkich dodatków, będzie dla niej smakować jak zwykła, standardowa czekolada, a nawet lepiej (ponieważ wiele osób je czekolady w których jest więcej cukru niż kakao, więc nawet nie są przyzwyczajone do tak intensywnego kakaowego smaku!). Nie spotkaliśmy jeszcze osoby, której ketolada by nie smakowała. Także polecamy spróbować, można kupić z dostawą do domu lub paczkomatu, smacznego!
Bio: | Nie |
Gluten: | możliwa obecność |
Wegetariańskie: | Tak |
Wegańskie: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Tak |
Bez mleka: | Nie |
Bez jajek: | Tak |
Bez soi: | Nie |
Bez dwutlenku siarki: | Tak |
Bez sezamu: | Tak |
Bez selera: | Tak |
Bez orzechów: | Nie |
Bez gorczycy: | Tak |
Bez łubinu: | Tak |
Bez skorupiaków, ryb, mięczaków: | Tak |
Jednoskładnikowe: | Nie |
- Producent/Dystrybutor: ADAKA sp. z o.o.
- Dodaj recenzję:
- Kod produktu: 0000025665
Recenzje
Dawid Drewniak
Zakup zweryfikowany
|
|
Andrzej W.
Zakup zweryfikowany
|
|
Andrzej
Zakup zweryfikowany
|
|
Andrzej Wojnowski
Zakup zweryfikowany
|
|
Magdalena Słomion
Zakup zweryfikowany
|
|
Andrzej Wojnowski
Zakup zweryfikowany
|
|
Andrzej Wojnowski
Zakup zweryfikowany
|
|
Andrzej Wojnowski
Zakup zweryfikowany
|
|
Joanna
Recenzja niezweryfikowana
|
|
Dawid Drewniak
Zakup zweryfikowany
|
|
Dawid Drewniak
Zakup zweryfikowany
|
|
Jacek Kuziomko
Zakup zweryfikowany
|
|
Magdalena Kijak
Zakup zweryfikowany
|
|
Alicja Maksymow
Zakup zweryfikowany
|
|
Anna M
Zakup zweryfikowany
|
|
Paulina
Recenzja niezweryfikowana
|
|
Maria
Recenzja niezweryfikowana
|
|
Anna
Zakup zweryfikowany
|
|
Mirek
Recenzja niezweryfikowana
|
|
Anka
Recenzja niezweryfikowana
|
|
Jarek
Recenzja niezweryfikowana
|
|
Stanisław Kos
Recenzja niezweryfikowana
|
|
Emilia
Recenzja niezweryfikowana
|