
Ekologiczny Sklep. Produkty Bio - Żywność ekologiczna. Eko Sklep - Są tutaj produkty, które posiadają certyfikat ekologiczny. Certyfikat ekologiczny wydaje jednostka unijna certyfikująca (jest kilka takich w Polsce). Certyfikat musi posiadać zarówno rolnik uprawiający żywność ekologiczna jak i firma pakująca czy też przetwarzająca te produkty. Kontrolę przechodzą także hurtownie żywności ekologicznej takie jak nasza (certyfikat do wglądu jest dostępny tutaj: https://marketbio.pl/webpage/sprzedaz-hurtowa.html Produkty ekologiczne nie mogą być modyfikowane genetycznie ani spryskiwane pestycydami - to samo dotyczy gleby - musi przejść okres konwersji zanim zostanie na niej uprawiana żywność ekologiczna. Gotowe do spożycia produkty smakują lepiej, są bezpieczniejsze, choć wyglądają gorzej niż te modyfikowane. Zanim zaczniemy chorować, przestańmy spożywać zatrute pokarmy. Żywność ekologiczna to najbezpieczniejszy wybór.
Olejek Eteryczny Kminek 10 ml Biolavit
OLEJEK ETERYCZNY KMINKOWY 100% naturalny Zawartość netto: 10 ml Składniki/INCI: Carum Carvi Seed Oil Kraj pochodzenia: Indie Zastosowanie: - Olejek zmieszać z wodą lub olejkiem bazowym i podgrzewać w kominku do aromaterapii. - Kilka kropel dodać do wody w nawilżaczu powietrza. - Namoczyć kawałek ręcznika papierowego i wciągnąć gdy worek odkurzacza jest pusty lub skropić filtr wylotowy. - Skropić niewidoczną część materiału w domu lub samochodzie. Uzupełnić zużyte urządzenie zapachowe lub odświeżacz samochodowy. Ostrzeżenia: Należy stosować ostrożnie u dzieci i kobiet w ciąży. Używać wyłącznie po rozcieńczeniu. Chronić przed dziećmi. Produkt do stosowania zewnętrznego, nie spożywać. Producent: Adam Stępień Bocheńska 3/17 31-061 Kraków
Co to jest żywność ekologiczna? Jak powstaje żywność ekologiczna?
Żywność ekologiczna (znana również pod nazwą eko, bio, organic, organiczna, biologiczna) to żywność składająca się z surowców uprawianych (hodowanych) metodą ekologiczną, tzn. bez użycia pestycydów, herbicydów, modyfikacji genetycznych, antybiotyków czy hormonów wzrostu. Zarówno w rolnictwie ekologicznym jak i hodowli ekologicznej stosuje się ekologiczne formy ochrony roślin i zwierząt, np. płodozmian.
Jak rozpoznać żywność ekologiczną? Jak oznakowane są produkty ekologiczne.
Żywność ekologiczna oznaczona jest logo Euro-Liścia - jest to logo obowiązujące w całej Unii Europejskiej.
Logo euro-liścia
Kupując produkt oznaczony tym logo mamy gwarancję, że do produkcji zostało użyte min. 95% surowców pochodzących z rolnictwa bądź hodowli eko.
Niektóre kraje Unii Europejskiej stosują swoje wewnętrzne loga.
Na przykład we Francji ekologiczność produktu gwarantuje nam logo Agriculture Biologique:
a w Niemczech Bio Siegel:
Tak oznaczone produkty posiadają certyfikat ekologiczny, który wydaje jednostka certyfikująca, czuwająca nad ekologiczną jakością produktu.
Dlaczego żywność ekologiczna jest droższa od żywności konwencjonalnej?
Żywność ekologiczna jest z reguły droższa od żywności konwencjonalnej, ponieważ jej produkcja wymaga większych nakładów pracy, często ręcznej. Dodatkowo nieużywanie przy jej uprawie pestycydów, sprawia że plony są niekiedy mniejsze, bo są bardziej narażone na szkodniki, a ponadto szybciej ulegają zepsuciu. Ponadto gospodarstwa i przetwórnie ekologiczne muszą corocznie ponosić koszty certyfikacji.
Czy żywność ekologiczna jest zdrowa? Czy żywność ekologiczna jest zdrowsza od konwencjonalnej?
Nie ma jasnej odpowiedzi na to pytanie, wszystko zależy od tego jaki produkt weźmiemy pod lupę. Jeśli chodzi, np. o ekologiczne produkty zawierające w składzie ekologiczny cukier, to nie możemy zgodzić się z twierdzeniem, że jest to produkt "zdrowy", ponieważ w naszym przekonaniu cukier, podobnie jak czerwone mięso, alkohol czy inne używki, jest szkodliwy, zwłaszcza stosowany w nadmiarze. Jednak mając do wyboru alternatywny produkt produkowany z surowców konwencjonalnych, zdecydowanie polecamy ten w wersji ekologicznej, ponieważ będziemy mieć przynajmniej gwarancję, że do produkcji nie zostały użyte nawozy sztuczne, pestycydy czy surowce modyfikowane genetycznie. Na razie nie ma badań jasno określających, że żywność ekologiczna jest zdrowsza od żywności konwencjonalnej, bo np. zawiera więcej składników mineralnych, ale za to jest na pewno mniej szkodliwa od żywności bez certyfikatu. Gdy np. chcemy kupić suszone morele, zdecydowanie lepiej sięgnąć po te z certyfikatem, gdyż nie mają dodatku siarki, która może mieć negatywny wpływ na nasz organizm. Musimy się jednak liczyć z tym, że takie ekologiczne morele suszone mogą szybciej ulegać zepsuciu i nie będą miały żółtego koloru.
Właściciel marki Biolavit
Właścicielem marki Biolavit jest firma Adam Stępień, to niewielka krakowska manufaktura, która powstała w 2019 roku dzięki ludziom pełnych pasji oraz świadomości, że prosty i przejrzysty skład produktów to najważniejsza wartość. Firma przykłada ogromną wagę do zapewnienia szerokiej gamy starannie wyselekcjonowanych produktów, co jest możliwe dzięki importowaniu surowców z całego świata.
Misja i wizja
Głównym celem firmy Adam Stępień jest opracowywanie produktów najwyższej jakości, dlatego tworzą je od początku do końca sami, dbając nawet o najmniejszy szczegół. Marka ta zyskała ogromną popularność dzięki propagowaniu zdrowego stylu życia i oferowaniu wysokiej jakości produktów, składających się z naturalnych składników, bez dodatku sztucznej chemii. Adam Stępień wychodzi bowiem z założenia, że wszystko co najlepsze pochodzi z natury - a ta ma nam wiele do zaoferowania.
Wyjątkowe i naturalne produkty sprawiły, że właściciel marki Biolavit wciąż zyskuje nowych klientów i osiąga kolejne sukcesy.