Skrobia jest węglowodanem złożonym, składającym się z cukrów prostych. Kojarzy nam się z produktami jak ziemniaki, ryż i makaron, jednak tak naprawdę to większość roślin magazynuje energię w postaci skrobi. Modyfikowana skrobia jest w wyposażeniu prawie każdej polskiej kuchni jako dodatek do przetwarzania żywności. Zwykle używana jako zagęszczacz lub stabilizator żywności. Produkt należy przechowywać podobnie jak mąkę, czyli najlepiej w szczelnym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu bez narażenia na zbyt intensywne promieniowanie słoneczne. Okres przydatności skrobi jest zależny od jej rodzaju, na co należy zwracać szczególną uwagę podczas jej przechowywania.
W naszym sklepie Marketbio.pl oferujemy zróżnicowany wybór produktów. Oferujemy tylko sprawdzoną żywność ekologiczną z gwarancją jakości od naszych dostawców. Znajdziesz u nas produkty z oznaczeniem bio, co oznacza, że produkt pochodzi z ekologicznej uprawy. W naszej ofercie znajdziesz skrobię ziemniaczaną i kukurydzianą, a także inne produkty o podobnych właściwościach, wszystko w zależności od twoich potrzeb.
Właściwości skrobi
Pokarmy bogate w skrobię mogą być głównym źródłem węglowodanów. Odgrywają kluczową rolę w pełnowartościowej, zbilansowanej diecie, ponieważ dostarczają one organizmowi glukozę, która jest głównym źródłem energii dla każdej komórki. Skrobia dostarcza również szereg witamin, minerałów, błonnika i innych składników odżywczych.
Skrobia pozwala także łatwiej wchłaniać naszemu organizmowi pokarm. Może stanowić element naszej codziennej diety, z racji tego, że dostarcza dużo walorów energetycznych. Jest to produkt rośliny, który sprawdzi się doskonale w diecie wegańskiej i wegetariańskiej.
Do czego możemy wykorzystać skrobię?
Zwykle używa się jej jako zagęszczacza do zup i sosów. Pokarmy bogate w skrobię będą cennymi składnikami w kuchni, ponieważ mogą zagęszczać potrawy bez dodawania tłuszczu.
Skrobia służy także w przemyśle cukierniczym i jest wykorzystywana w produkcji przy budyniów, kremów, bitej śmietany czy galaretek. Dlatego będzie też zdana do zrobienia domowego kisielu czy budyniu. Jest to zdrowy i całkowicie bezpieczny dodatek. Skrobia może stanowić odpowiednią alternatywę dla mąki w przepisach na wypieki.
Rodzaje skrobi i wykorzystanie w kuchni
Istotne jest także to, jakiego rodzaju skrobi używamy. Skrobia ziemniaczana jest popularnym składnikiem w kuchni śląskiej. Uznawana jest za główny element najbardziej znanej potrawy z tego regionu, czyli klusek śląskich. Jeżeli posiadamy w domu skrobię ziemniaczaną, to będzie ona idealna do wykorzystania do właśnie do wszelkiego rodzaju klusek, ciast czy potraw ziemniaczanych. Z kolei skrobia kukurydziana jest bardziej odpowiednia do gulaszu, kisielu czy puddingu. Posiada ona także właściwości czyszczące i można ją wykorzystać do usunięcia trwałych plam.
Gdzie skrobia występuje naturalnie?
Znajdziemy ją przede wszystkim w ziarnach zbóż, owocach i warzywach, które dostarczają nam codziennej dawki energii. Skrobia jest wyekstrahowaną substancją z warzywa lub zboża, a następnie wykorzystania jako oddzielny składnik żywności wysokiej jakości lub do produkcji innych składników na bazie skrobi. Po wyschnięciu przybiera lekką, pudrową konsystencję przypominającą mąkę i jest powszechnym składnikiem występującym w wielu przepisach.
Kup ekologiczną skrobię w Marketbio.pl
Marketbio.pl to ekologiczny sklep online, w którym możesz kupić skrobię: ziemniaczaną, kukurydzianą oraz inne podobne produkty. Skrobia jest elementem prawie każdej polskiej kuchni i sprawdza się doskonale jako zagęszczacz do zup, sosów lub domowych budyniów. To istotne źródło zapotrzebowania energetycznego.
W Marketbio.pl zapewniamy najlepszy asortyment od sprawdzonych producentów. Wszystkie nasze produkty są starannie przez nas wyselekcjonowane i dopasowane pod potrzeby naszych klientów, ponieważ stale odpowiadając na ich potrzeby. Gwarantujemy także szybką i wygodną dostawę. Nie czekaj i zamów skrobię ziemniaczaną lub kukurydzianą w naszym sklepie online. Najlepsza żywność ekologiczna dostępna w internetowym markecie Marketbio.pl!