Kawa zbożowa cieszy się ogromną popularnością wśród wszystkich miłośników zdrowego stylu życia. Podstawową różnicą w porównaniu z tradycyjną kawą jest oczywiście to, że do produkcji kawy zbożowej wykorzystuje się różne gatunki zboża, a nie ziarna kawowca. Dzięki temu, kawa zbożowa jest dużo bezpieczniejsza i może być pijana także przez dzieci. Taki rodzaj napoju jest urozmaiceniem diety stosowanej w niektórych przedszkolach! Co warto wiedzieć o kawie zbożowej?
Z jakich zbóż wytwarzana jest kawa zbożowa?
Najczęściej, do produkcji kawy zbożowej wykorzystuje się jęczmień, żyto, orkisz, ale również pszenicę czy owies. Niektóre rodzaje kawy zbożowej bazują na kilku zbożach jednocześnie, podczas gdy w innych stosuje się tylko jeden gatunek. Dla poprawienia walorów smakowych, a także wartości odżywczych, do kawy zbożowej często dodaje się przyprawy korzenne, zioła, ekstrakt z buraka cukrowego, cykorię, kakao, a także owoce odznaczające się właściwościami pobudzającymi. W rezultacie, kawosze mogą liczyć na olbrzymi wachlarz ciekawych smaków.
Czym różni się kawa zbożowa od tradycyjnej?
Do produkcji kawy zbożowej wykorzystuje się prażone zboża, a nie jak w przypadku kawy tradycyjnej, ziarna kawowca. Dzięki temu, kawa zbożowa nie zawiera w sobie kofeiny. W rezultacie, nie uzależnia, nie podnosi ciśnienia i może być pita zarówno przez dzieci, jak i osoby dorosłe. Kawy zbożowe oferują nam również szerszą gamę smaków i aromatów, a to dlatego, że mogą być produkowane z wielu różnorodnych zbóż oraz dodatków roślinnych. Może być sporządzana zarówno na gorąco, jak również w formie mrożonej kawy na gorące dni roku.
Jakie korzyści oferuje kawa zbożowa?
Kawa z prażonych zbóż cieszy się ogromną popularnością wśród kawoszy. Posiada charakterystyczny smak i aromat, a ponadto, jej regularne picie niesie ze sobą wiele korzyści. Oto najważniejsze zalety kawy zbożowej:
- Nie zawiera kofeiny, dzięki czemu, nie uzależnia i nie wpływa na ciśnienie krwi,
- Może być pita przez dzieci, kobiety w ciąży, osoby starsze oraz osoby z chorobami krążenia,
- Jest bogatym źródłem błonnika, inuliny oraz cennych mikroelementów,
- Jest wytwarzana z wielu gatunków zbóż, dzięki czemu, oferuje nam bogactwo smaków,
- Może posiadać zdrowe dodatki, które pobudzą organizm i dostarczą energii,
- Może być słodzona oraz wzbogacana mlekiem,
- W formie mrożonej dostarczy orzeźwienia w upalne dni.
Liczne walory odżywcze sprawiają, że kawa zbożowa jest świetnym uzupełnieniem dla wartościowych i zdrowych posiłków. Czy istnieją przeciwskazania do picia tej kawy? Ze względu na wysoki indeks glikemiczny, nie jest ona odpowiednim wyborem dla osób cierpiących na cukrzycę.
Kawa zbożowa w sklepie Marketbio
Chcesz samodzielnie przekonać się o korzystnym działaniu kawy zbożowej? Nasz sklep oferuje bogaty wybór jakościowych produktów dostępnych w przystępnych cenach. W naszym asortymencie dostępne są również kawy zbożowe nie zawierające glutenu, co jest doskonałą wiadomością dla osób cierpiących na nietolerancję tej substancji. Filiżanka kawy zbożowej o poranku to świetny sposób na dostarczenie swojemu organizmowi wielu cennych mikroelementów.