Masło klarowane
Sympatycy zdrowego odżywiania z całą pewnością wiedzą, jak ważnym produktem jest masło klarowane. Może być spożywane bezpośrednio, np. z kanapkami, jednak pełny potencjał masła klarowanego zauważymy w procesie smażenia. Jest nieodzownym towarzyszem alergików nietolerujących mleka krowiego. Jakimi właściwościami odznacza się masło klarowne dostępne w ofercie naszego sklepu? Odpowiemy poniżej...
Jak powstaje masło klarowane?
Produkt ten powstaje w procesie długotrwałego podgrzewania masła, co prowadzi do całkowitego wytracenia się wody oraz substancji nie będących tłuszczami. Z kilograma masła można w ten sposób pozyskać ok. 750 gramów masła klarowanego. Jest to w zasadzie czysty tłuszcz mleczny (zawartość na poziomie 99,5% tłuszczu). Proces klarowania masła zmienia jego strukturę, zawartość, a także właściwości. Staje się one dużo zdrowsze i bezpieczniejsze.
Masło klarowane jako tłuszcz to smażenia
Pełne możliwości masła klarowanego można wykorzystać w procesie smażenia. W przypadku zwykłego tłuszczu, w temperaturze smażenia powyżej 100 stopni, pojawiają się substancje szkodliwe, które po pierwsze zaburzają smak potrawy, a po drugie, mają niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Tymczasem, masło klarowane może być wykorzystywane nawet przy temperaturach 250 stopni. Kolejnym atutem jest bardzo długa przydatność do spożycia sięgająca nawet kilkunastu miesięcy.
Dlaczego warto stosować masło klarowane?
Wielu dietetyków określa masło klarowane jako mniejsze zło w procesie smażenia. Zwolennicy zdrowej żywności odradzają przygotowywanie potraw w ten sposób, ale jednocześnie twierdzą, że potrawy smażone przy użyciu masła klarowanego nie są tak szkodliwe, co przy użyciu zwykłego tłuszczu. Spożywanie masła klarowanego ogranicza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.
Co ciekawe, masło klarowane wspiera również spalanie tkanki tłuszczowej. Ma korzystny wpływ na pracę jelit oraz przyspiesza trawienie. Jest źródłem wielu łatwo przyswajalnych witamin. Nie dziwi zatem fakt, że tak wielu klientów naszego sklepu decyduje się na regularne zakupy masła klarowanego.
Firma Batom
Firma Batom jest rodzinnym przedsiębiorstwem, założonym w 1998 roku, w odpowiedzi na rosnące zainteresowanie zdrowym odżywianiem oraz budującą się świadomość konsumencką i ekologiczną Polaków.
Oferta Batom
W swojej bogatej ofercie firma Batom posiada produkty pozyskiwane od sprawdzonych producentów z Polski, Europy i świata- m.in. z Afryki, Ameryki Południowej czy Azji. Naszym priorytetem jest dbałość o jakość sprowadzanych surowców, czego gwarantem jest kontrola dostaw pod względem wymaganych certyfikatów, badań oraz zgodności z obowiązującymi procedurami.
Certyfikaty
Większość oferowanych przez nas produktów posiada certyfikat rolnictwa ekologicznego, synonim najwyższej jakości żywności, bezpiecznej dla zdrowia i środowiska. Gama naszych produktów, w odpowiedzi na zmieniające się potrzeby klientów oraz rynku, jest systematycznie aktualizowana i powiększana.
Jakość żywności ekologicznej
Jako producent zdrowej, ekologicznej żywności rozumiemy, że dla naszych klientów liczy się przede wszystkim jakość, co niejednokrotnie związane jest z sezonowymi dostawami surowców. Należy jednak podkreślić, że większość naszych produktów dostępna jest w ciągłej sprzedaży. Zawdzięczamy to wieloletniemu doświadczeniu oraz wiedzy zdobytej w branży, dzięki czemu możliwe jest celne przewidywanie popytu w celu zapewnienia ciągłości dostaw.
Dystrybucja
Firma prowadzi swoją działalność głównie na rynku krajowym, ale rozwijamy również kanały dystrybucji za granicę. Pracujemy nad tym, by produkty marki Batom stawały się rozpoznawalne i interesujące także dla konsumentów w innych krajach. Dużą popularnością wśród klientów cieszą się nasze ekologiczne soki, syropy, dżemy, kremy orzechowe i owocowe (batomix-y), oleje (m.in. oleje MCT).