W okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienia sięgamy po naturalne produkty, by wzmocnić odporność. Warto wprowadzić do jadłospisu miód lipowy, bo jest skarbnicą witamin, a w dodatku doskonale smakuje. Wytwarzany z nektaru kwiatu lipy świetnie sprawdza się dodawany do herbaty, deserów i sałatek owocowych.
Jak powstaje miód lipowy
Okres kwitnienia drzew lipowych przypada na początek lata, to jest przełom czerwca i lipca. Wtedy to pszczoły zbierają go i przenoszą do ula, układając w plastrze. Przez pewien czas nektar jest transportowany przez pszczoły do poszczególnych komórek w tymże plastrze – przez ten czas miód odparowuje. Dochodzi też do rozkładania cukrów złożonych. Pszczoły zaklejają plaster miodu dopiero wówczas, gdy jego zawartość jest najlepsza i najwartościowsza.
Wartości odżywcze miodu lipowego
Przyzwyczajeni do cukru często dodajemy go do napojów, deserów, ciast, a nawet dań głównych. Nie jest on jednak wartościowy dla naszego organizmu, a jego walory smakowe również pozostawiają wiele do życzenia. Chcąc spożywać słodkie przekąski możemy łączyć zdrowie i przyjemność, korzystając z bogactwa naturalnego, jakim jest praca pszczół. Miód to bomba witaminowa. Wspomaga w okresie obniżonej odporności i ma wyborny smak. Jeśli lubimy wypić prawdziwy napar z zasuszonej lipy, to miód przygotowany z jej nektaru będzie idealną propozycją na chłodne wieczory.
Miód lipowy to cenny produkt dla naszego organizmu. Zawiera magnez, mangan i potas a także witaminę C i witaminy z grupy B. Może wspierać podczas infekcji bakteryjnych i poleca się go osobom z zaburzeniami snu oraz problemem nadpobudliwości. Łagodząco wpływa na układ pokarmowy. Należy jednak pamiętać, że dodając go do gorących napojów może stracić swoje cenne wartości. W przypadku słodzenia nim mleka lub herbaty odczekajmy, aż temperatura napoju nie będzie przekraczać 60 stopni. Warto również spożywać miód bez żadnych dodatków. Zjadając dziennie jedną łyżeczkę tego cennego produktu.
Zastosowanie miodu w kuchni
Świetnie sprawdza się jako baza prozdrowotnych syropów, np. syropu z cebuli. Można dodawać go jako polewę do placków z owocami, jak również do sałatek owocowych, koktajli, napojów, owsianek i deserów wszelkiej maści. Nie tylko na zimno – miód świetnie sprawdzi się dodawany do sosów czy ciast. Można go zatem wykorzystywać w domowej kuchni na różne sposoby, czerpiąc korzyści smakowe i zdrowotne.
Właściwości miodu lipowego
Swój kolor zawdzięcza obecności beta-karotenu w składzie. Ma charakterystyczny, intensywny, lekko piekący posmak kwiatu lipy i słodki aromat. Jego konsystencja nie jest za gęsta. Ulegając naturalnemu procesowi krystalizacji może zmienić barwę na jaśniejszą, twardniejąc przy tym i zmieniając swą strukturę na mniej lejącą.
Zamów miód lipowy w naszym sklepie online
Chcąc cieszyć się zdrowym i wyśmienitym w smaku miodem w okresie jesienno-zimowym, gdy wieczorami marzy nam się ciepła herbata z plastrem pomarańczy i goździkami, warto zajrzeć do Marketbio.pl, gdzie znajdziemy dobrej jakości polski, wartościowy i ekologiczny miód lipowy pochodzący z polskich pasiek.