
Ekologiczny Sklep. Produkty Bio - Żywność ekologiczna. Eko Sklep - Są tutaj produkty, które posiadają certyfikat ekologiczny. Certyfikat ekologiczny wydaje jednostka unijna certyfikująca (jest kilka takich w Polsce). Certyfikat musi posiadać zarówno rolnik uprawiający żywność ekologiczna jak i firma pakująca czy też przetwarzająca te produkty. Kontrolę przechodzą także hurtownie żywności ekologicznej takie jak nasza (certyfikat do wglądu jest dostępny tutaj: https://marketbio.pl/webpage/sprzedaz-hurtowa.html Produkty ekologiczne nie mogą być modyfikowane genetycznie ani spryskiwane pestycydami - to samo dotyczy gleby - musi przejść okres konwersji zanim zostanie na niej uprawiana żywność ekologiczna. Gotowe do spożycia produkty smakują lepiej, są bezpieczniejsze, choć wyglądają gorzej niż te modyfikowane. Zanim zaczniemy chorować, przestańmy spożywać zatrute pokarmy. Żywność ekologiczna to najbezpieczniejszy wybór.
Nawóz Do Owoców, Warzyw, Roślin Ozdobnych Eco 8 kg - Bio Gardena
NAWÓZ DO OWOCÓW, WARZYW, ROŚLIN OZDOBNYCH ECO 4 w 1 - odżywia rośliny, użyźnia glebę, stymuluje korzeń, długo działa. Nawóz doglebowy przeznaczony do nawożenia roślin warzywnych, drzew i krzewów owocowych, roślin ozdobnych i kwitnących. Stosować 1-2 razy w sezonie wegetacyjnym. Ze względu na właściwości nawozu oraz organiczną formę azotu, nawóz można zastosować również jesienią w celu przygotowania roślin do zimy. Niewykorzystany przez rośliny azot będzie dostępny od początku wegetacji w kolejnym sezonie. 1-2 zastosowania na sezon. Skutecznie odżywia rośliny. Użyźnia glebę. Idealny przy przesadzaniu - pomaga roślinom się ukorzenić. Aktywuje życie mikrobiologiczne. Stabilny i bezpieczny skład, wolny od GMO, odchodów i patogenów. Bezpieczny dla pszczół i zwierząt domowych, nietoksyczny dla organizmów wodnych. Zdrowsze plony bez karencji. Produkt jest dozwolony do stosowania w uprawach ekologicznych w Unii Europejskiej na podstawie Załącznika i Rozporządzenia Komisji (WE) nr 889/2008. Wprowadzony do obrotu na podst. Art. 5 Ustawy o nawozach i nawożeniu z dnia 10 lipca 2007r. Masa netto: 8 kg Składniki: wieloskładnikowy, organiczno-mineralny nawóz NPK (MgS) Skład (m/m): Azot Całkowity (N) – 6% Azot organiczny (N) – 6% Pięciotlenek Fosforu Całkowity (P2O5) 5% Pięciotlenek Fosforu rozpuszczalny w kwasie mrówkowym (P2O5) 3% Tlenek Potasu rozpuszczalny w wodzie (K2O) 13% Tlenek Magnezu całkowity (MgO) 2% Trójtlenek Siarki rozpuszczalny w wodzie (SO3) 10% Węgiel organiczny (C) 18%, Materia Organiczna 43% Zastosowanie: od marca do października Dawkowanie: 1-2 razy na sezon Uprawa Jednorazowa dawka g/m2 Istniejące nasadzenia Sadzenie nowych roślin Drzewa owocowe (pestkowe i ziarnkowe) 100 - 200 Nawóz rozsypać wokół roślin, wymieszać z wierzchnią warstwą gleby i podlać Nawóz wymieszać z podłożem, w które sadzi się roślinę. Po posadzeniu obficie podlać. Krzewy owocowe (porzeczka, malina, agrest) 100 - 200 Truskawki 50 - 80 Winorośl 70 - 90 Warzywa 100 - 200 Drzewa i krzewy ozdobne (bukszpan, żywopłoty, drzewa liściaste) 80 - 120 Róże, byliny 80 - 120 Sadzenie roślin 50 - 130 w zależności od wielkości rośliny Warunki przechowywania: Przechowywać w chłodnym miejscu, z dala od źródeł ciepła i bezpośredniegonasłonecznienia. Przechowywać w szczelnie zamkniętym, oryginalnym opakowaniu. Chronić przed dziećmi. Podmiot wprowadzający nawóz na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej: NaturalCrop Poland sp. z o.o. Aleja KEN 57/2 02-797 Warszawa
Co to jest żywność ekologiczna? Jak powstaje żywność ekologiczna?
Żywność ekologiczna (znana również pod nazwą eko, bio, organic, organiczna, biologiczna) to żywność składająca się z surowców uprawianych (hodowanych) metodą ekologiczną, tzn. bez użycia pestycydów, herbicydów, modyfikacji genetycznych, antybiotyków czy hormonów wzrostu. Zarówno w rolnictwie ekologicznym jak i hodowli ekologicznej stosuje się ekologiczne formy ochrony roślin i zwierząt, np. płodozmian.
Jak rozpoznać żywność ekologiczną? Jak oznakowane są produkty ekologiczne.
Żywność ekologiczna oznaczona jest logo Euro-Liścia - jest to logo obowiązujące w całej Unii Europejskiej.
Logo euro-liścia
Kupując produkt oznaczony tym logo mamy gwarancję, że do produkcji zostało użyte min. 95% surowców pochodzących z rolnictwa bądź hodowli eko.
Niektóre kraje Unii Europejskiej stosują swoje wewnętrzne loga.
Na przykład we Francji ekologiczność produktu gwarantuje nam logo Agriculture Biologique:
a w Niemczech Bio Siegel:
Tak oznaczone produkty posiadają certyfikat ekologiczny, który wydaje jednostka certyfikująca, czuwająca nad ekologiczną jakością produktu.
Dlaczego żywność ekologiczna jest droższa od żywności konwencjonalnej?
Żywność ekologiczna jest z reguły droższa od żywności konwencjonalnej, ponieważ jej produkcja wymaga większych nakładów pracy, często ręcznej. Dodatkowo nieużywanie przy jej uprawie pestycydów, sprawia że plony są niekiedy mniejsze, bo są bardziej narażone na szkodniki, a ponadto szybciej ulegają zepsuciu. Ponadto gospodarstwa i przetwórnie ekologiczne muszą corocznie ponosić koszty certyfikacji.
Czy żywność ekologiczna jest zdrowa? Czy żywność ekologiczna jest zdrowsza od konwencjonalnej?
Nie ma jasnej odpowiedzi na to pytanie, wszystko zależy od tego jaki produkt weźmiemy pod lupę. Jeśli chodzi, np. o ekologiczne produkty zawierające w składzie ekologiczny cukier, to nie możemy zgodzić się z twierdzeniem, że jest to produkt "zdrowy", ponieważ w naszym przekonaniu cukier, podobnie jak czerwone mięso, alkohol czy inne używki, jest szkodliwy, zwłaszcza stosowany w nadmiarze. Jednak mając do wyboru alternatywny produkt produkowany z surowców konwencjonalnych, zdecydowanie polecamy ten w wersji ekologicznej, ponieważ będziemy mieć przynajmniej gwarancję, że do produkcji nie zostały użyte nawozy sztuczne, pestycydy czy surowce modyfikowane genetycznie. Na razie nie ma badań jasno określających, że żywność ekologiczna jest zdrowsza od żywności konwencjonalnej, bo np. zawiera więcej składników mineralnych, ale za to jest na pewno mniej szkodliwa od żywności bez certyfikatu. Gdy np. chcemy kupić suszone morele, zdecydowanie lepiej sięgnąć po te z certyfikatem, gdyż nie mają dodatku siarki, która może mieć negatywny wpływ na nasz organizm. Musimy się jednak liczyć z tym, że takie ekologiczne morele suszone mogą szybciej ulegać zepsuciu i nie będą miały żółtego koloru.