W ostatnich latach przetwory warzywne ponownie stały się popularne w domach. Chociaż wiele osób wciąż chętnie przygotowuje słoiczki samodzielnie, to nie każdy ma taką możliwość. W takim przypadku warto sięgnąć po ekologiczne produkty od lokalnych producentów. Poszukując tego typu propozycji, warto sięgnąć po przetwory dostępne w sklepie internetowym MarketBio. Mamy do zaoferowania starannie wyselekcjonowane artykuły, takie jak cukinia w zalewie, karczochy grillowane czy też kapary marynowane. Doskonale sprawdzą się, aby wzbogacić codzienny jadłospis w formie samodzielnej przekąski czy dodatku do różnego rodzaju potraw. Oparto je o wyłącznie naturalne składniki bez sztucznych dodatków. Charakteryzuje je długa przydatność do spożycia. Dzięki temu możesz zachować sezonowe warzywa na dłużej.
Dlaczego warto sięgnąć po cukinię w zalewie?
Jednym z coraz chętniej wykorzystywanych przetworów warzywnych jest cukinia w zalewie. W takiej formie ma chrupką konsystencję i dość wyrazisty, ale przy tym łagodny smak. Doskonale sprawdzi się jako samodzielna przekąska czy też dodatek do kanapek, sałatek i dań obiadowych. Niewątpliwą zaletą cukinii z pewnością są znakomite wartości odżywcze. Stanowi bogate źródło minerałów, takich jak magnez, potas czy żelazo, beta-karoten, a także witaminy C, K, PP i B1. Co więcej, warzywo to ma niewielką ilość kalorii, dzięki czemu świetnie wpisują się w dietę osób pragnących zrzucić nadprogramowe kilogramy. Cukinię w zalewie można wykorzystać również składnik aromatycznej zupy krem. W takim przypadku wystarczy tylko dodać ulubione przyprawy, takie jak curry, kurkuma, bazylia czy oregano.
Karczochy grillowane - smaczna i pożywna przekąska
Z roku na rok coraz większą popularnością cieszą się karczochy grillowane. Warzywa te pochodzą z rejonu Morza Śródziemnego. Nic więc dziwnego, że to absolutna klasyka włoskiej kuchni. Karczochy stanowią skarbnicę cennych składników odżywczych, takich jak błonnik, kwas foliowy, białko, magnez, fosfor, potas, cynk, a także witaminę C, E, K i B6 przy jednoczesnej niewielkiej zawartości tłuszczu. Dodatkowo zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, które mają korzystny wpływ na organizm. Karczochy doskonale sprawdzą się zarówno jako samodzielna przekąska, jak i dodatek do surówek, sałatek, dań obiadowych czy sosów. Bardzo chętnie są podawane jako wykwintna przystawka na wszelkiego rodzaju uroczystościach i przyjęciach.
Kapary marynowane - aromatyczny dodatek do śródziemnomorskich potraw
Jeśli poszukujesz ciekawego dodatku do potraw kuchni śródziemnomorskiej, doskonałym rozwiązaniem mogą być kapary marynowane. Są to pączki kaparu ciernistego, które stosunkowo mają niewielki rozmiar. Mimo że, warzywo to pochodzi w rzeczywistości z Azji, to właśnie w rejonach Włoch, Hiszpanii i Francji zdobyło największą popularność. Kapary wyróżnia dość intensywny smak - lekko gorzkawy i cierpki, a nawet nieco pikantny. Pod tym względem wiele osób porównuje je do zielonych oliwek wzbogaconych o przyprawy, takie jak pieprz czy chrzan. Znakomicie sprawdzą się zarówno jako samodzielna przekąska, jak i dodatek do makaronów, ryb i owoców morza. Można z nich też przygotować aromatyczne pasty kanapkowe. Kapary zawierają mnóstwo antyoksydantów, a także cenne minerały, takie jak magnez, wapń czy potas oraz witaminę C i A.