Na polskich stołach często goszczą ogórki. To wyjątkowy produkt żywnościowy kryjący w sobie mnóstwo cennych wartości odżywczych. W dużej mierze składa się z wody, dzięki czemu potrafi znakomicie ugasić pragnienie, co czyni go świetną przekąską na lato. Aktualnie na rynku dostępnych jest ponad 50 różnych gatunków, przy czym najczęstszy wybór pada na ogórek siewny i ogórek melon. Obie propozycje wyróżnia delikatny, a przy tym wyjątkowo orzeźwiający smak. Wszystko to sprawia, że stanowią one doskonały dodatek do wielu potraw.
Wybierz wysokiej klasy ogórki
Chociaż skład ogórków to głównie woda, można w nich znaleźć wiele cennych wartości odżywczych. Z tego względu warto je włączyć do codziennej diety, dbając o to, aby były spożywane w optymalnych dawkach. Przede wszystkim doskonale sprawdzą się u osób mających problem z regularnym spożywaniem płynów, gdyż znakomicie nawadniają. Ogórki stanowią świetne źródło witamin A, C i K, w niewielkich ilościach z grupy B, a także kwasu foliowego, błonnika pokarmowego oraz minerałów, takich jak żelazo, wapń, cynk, potas, sód, fosfor i magnez. Należy jednak pamiętać, że nie są to ilości, które zaspokajają dzienne zapotrzebowanie, dlatego warto uzupełnić swój jadłospis o inne, wartościowe produkty. Ze względu na niską kaloryczność ogórki idealnie sprawdzą się na diecie redukcyjnej.
Ogórki jako dodatek do...
Ogórki są chętnie spożywane ze względu na ich szerokie zastosowanie w kuchni. Stanowią świetną bazę zarówno dla sałatek warzywnych, surówek, jak i popularnej zupy ogórkowej lub idealnego na letnie upały chłodnika. Można je też potraktować jako osobną przekąskę, a także dodatek do kanapek i gulaszów mięsnych. Ogórki wyśmienicie smakują przyrządzane na różne sposoby - surowe, kiszone czy też marynowane. Z tego względu każdy znajdzie ulubioną metodę przyrządzania dla siebie.
Jakie są najpopularniejsze rodzaje ogórków?
Na rynku dostępne są różne rodzaje ogórków. Różnią się pod względem sposobu przyrządzania, smaku i właściwości. Dzięki temu z łatwością dobierzesz odpowiednią propozycję dla siebie. Jednym z najpopularniejszych wariantów są ogórki kiszone. Powstają w wyniku naturalnej fermentacji, przy czym zwykle wyróżnia je prosty skład oparty na wodzie, soli i przyprawach. Niektóre osoby preferują nieco bardziej ogórki kwaszone. Mimo wielu podobieństw do kiszonych zawierają dodatkowo ocet lub inny produkt zakwaszający.
Posmakuj ogórków małosolnych i nie tylko
Dla prawdziwych miłośników wakacyjnych pikników z pewnością przypadną do gustu ogórki małosolne. Doskonale współgrają z kanapkami i sałatkami, jednak z pewnością dostarczą też wyjątkowych doznań smakowych wyjadane prosto ze słoika lub kamionkowego garnka. Wyróżnia je szybki czas przygotowania, gdyż są gotowe do spożycia zaledwie po kilku dniach. Inną propozycją z dodatkiem octu są ogórki konserwowe. Taka propozycja trafi w kubki smakowe osób chętnych na eksperymenty, gdyż ciekawie smakują z różnymi dodatkami, takimi jak papryczka chilli czy musztarda. Poszukując wysokiej jakości produktów, które spełnią oczekiwania najbardziej wymagających smakoszy, warto odwiedzić sklep internetowy MarketBio. Znajdziesz tam wyłącznie naturalne produkty pochodzące z ekologicznych upraw. Zapraszamy!