Quinoa, zwana także komosą ryżową lub ryżem peruwiańskim, to produkt o zadziwiającym bogactwie właściwości odżywczych. Choć jej nazwa brzmi dość egzotycznie, zyskuje coraz większą popularność i jest coraz chętniej wprowadzana do codziennej diety. I słusznie, gdyż jej działanie potrafi skutecznie poprawić samopoczucie i wzbogacić codzienny jadłospis!
Quinoa- gdzie rośnie i czym jest?
Quinoa, czyli komosa ryżowa jest rośliną, która jest bardzo bogata w skrobię, ale nie jest zbożem. Tego typu rośliny nazywa się pseudozbożami. Od lat znana jest szczególnie w Ameryce Południowej, stamtąd zresztą pochodzi. Co ciekawe, w kraju swojego pochodzenia komosa ryżowa zwana jest „świętym zbożem Inków”. Co sprawia, że ta niepozorna roślina jest aż tak ceniona? Przede wszystkim właściwości. Warto podkreślić, że komosa ryżowa zawiera w sobie ogromne pokłady pełnowartościowego białka oraz zdrowych kwasów tłuszczowych i wielu składników mineralnych i witamin. Dzięki wysokiej zawartości saponiny, wykazuje działanie przeciwwirusowe, wzmacniając nasza odporność i stymulując układ immunologiczny. Nasiona komosy są bogate także w flawonoidy, dzięki czemu działają jak silne i skuteczne antyoksydanty, opóźniając proces starzenia się skóry.
Komosa ryżowa dla wegetarian
Liczba wegetarian w naszym społeczeństwie ciągle rośnie. Dlatego tak ważne jest wskazanie produktów, które zawierają w sobie naturalne i pełnowartościowe zamienniki białka, które dostarczamy do organizmu razem z mięsem. Komosa ryżowa zawiera w sobie wszystkie aminokwasy egzogenne, które muszą być dostarczone do organizmu, gdyż nie są w nim syntetyzowane. Dzięki temu, komosa ryżowa stanowi bardzo cenny składnik diety wegetariańskiej i wegańskiej.
Czy wiesz, że ONZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa ogłosiła rok 2013 rokiem komosy ryżowej? Celem tej inicjatywy było zwrócenie uwagi na możliwość wykorzystania komosy w krajach borykających się z problemem głodu i niedożywienia. W medycynie chińskiej z kolei komosę ryżową stosuje się jako produkt rozgrzewający. Rzeczywiście, stworzenie zimowego posiłku z komosy to doskonały sposób na szybką rozgrzewkę w najbardziej mroźny dzień.
Jak smakuje quinoa?
Komosa ryżowa ma lekko słodki smak, dzięki czemu nadaje się nie tylko do dań i potraw obiadowych, ale także do przygotowywania deserów. Ciekawym zastosowaniem komosy ryżowej jest zastąpienie nią ryżu, kaszy czy ziemniaków i makaronu. Z powodzeniem możesz także wykorzystać komosę ryżową do wypieku zdrowych ciastek i innych słodyczy. Wiele osób chętnie spożywa komosę ryżową jako dodatek do jogurtu czy mleka.
Jak przygotować komosę?
Komosa ryżowa, którą kupisz w naszym sklepie, przed spożyciem wymaga odpowiedniego przygotowania. Ziarna wypłukaj pod bieżącą wodą, a następnie gotuj tak samo, jak gotuje się ryż. Zwróć jednak uwagę na czas gotowania- nie powinien przekraczać 15 minut. 1 szklankę ziaren quinoa gotuj w 2 szklankach wody. Tak przygotowana proporcja zapewni najlepsze efekty.
Dla kogo zalecana jest quinoa?
Wspaniałe właściwości komosy ryżowej sprawiają, stanowi ona cenny składnik diety każdego człowieka. Wpływa na regenerację organizmu, dodając energii. Nie zawiera w sobie glutenu, może więc być z powodzeniem stosowana także przez osoby unikające go w diecie. Ma bardzo niski indeks glikemiczny, może więc być podstawą diety diabetyków i osób usiłujących zrzucić zbędne kilogramy. Ma w sobie duże pokłady białka, dlatego zalecana jest do spożywania przez osoby z nietolerancją laktozy. Zalety komosy ryżowej można mnożyć bez końca!
Quinoa w sklepie MarketBio
W naszym sklepie znajdziesz czerwoną komosę ryżową najwyższej jakości. Starannie wyselekcjonowane ziarna zapewniają bogaty smak i wspaniałe właściwości. Komosa dostępna w naszym sklepie pochodzi tylko z pewnych, sprawdzonych i w pełni ekologicznych upraw. Jeżeli dotąd nie próbowałeś komosy ryżowej, czas to zmienić! Zapraszamy do naszego sklepu!