Amarantus to roślina o wciąż rosnącej liczbie zastosowań, najbardziej znana jednak w przemyśle żywieniowym oraz kosmetycznym. Sklep MarketBio prezentuje amarantus w wersji przydatnej w kuchni. Oferujemy bio produkty o sprawdzonej jakości, pochodzące z certyfikowanych upraw. Gwarantujemy, że nasze ekologiczne jedzenie pozostaje wolne od genetycznych modyfikacji lub szkodliwej chemii. Dzięki temu oferowany amarantus posiada najwyższej klasy właściwości i śmiało może być wykorzystywany zarówno w domu, jak i w profesjonalnej restauracji. Zadbaliśmy również o bardzo atrakcyjne ceny, aby na zakup mógł pozwolić sobie każdy klient.
Daleka droga do Europy, czyli skąd wziął się amarantus?
Amarantus pochodzi z odległej dla Polski Ameryki Południowej i znany jest z czasów dość zamierzchłych, bo ze starożytności. Choćby z tego powodu zalicza się do jednych z najstarszych roślin uprawnych. Produkt długo walczył jednak o zdobycie większej popularności. Zboże posiada dość egzotyczne dla naszych warunków kolory, bo jest ciemnoczerwone. Surowe ziarna rośliny przypominają kaszę jaglaną, gdyż cechują się żółto-złotą barwą i kulistą budową. Obecnie amarantus uprawiany jest w wielu krajach. Można go spotkać także w Polsce. To najlepszy dowód na to, że na stałe zadomowił się w kuchennych szafkach Polaków.
Amarantus kryje w sobie duży potencjał
Opisywanie wszystkich właściwości szarłatu, bo tak też mówi się na amarantus, zajęłoby zbyt wiele miejsca, dlatego skupimy się tylko na tych, najpopularniejszych. Zboże ma lekko orzechowy posmak. Ceniony jest za bogactwo wartości odżywczych, szczególnie na tle innych tego typu produktów. Wystarczy tu wskazać chociażby na wysoką zawartość białka, dzięki czemu zyskał wśród naukowców miano zboża XXI wieku. Często podkreśla się także lekkostrawny charakter pokarmu. Jednocześnie amarantus pozostaje produktem naturalnie wolnym od glutenu. Tak wiele właściwości sprawiło, że zyskał stałe grono fanów, które nieustannie się powiększa.
W ten sposób wykorzystasz amarantus w kuchni
O metodach wykorzystania amarantusa w kuchni można napisać niejedną książkę. W Polsce znany jest głównie jako dodatek do musli, pieczywa czy też sałatek. Wykorzystuje się go również w postaci mąki do domowych wypieków. Niemniej to zaledwie ułamek zastosowań. Amarantus można traktować jako przekąskę jedzoną np. z miodem. Poza tym sprawdzi się jako zagęszczacz do kotletów warzywnych i strączkowych lub panierka. Spotyka się go też pod postacią pasztetu. Ponadto alergicy sięgają po amarantus w zastępstwie nabiału. Dodajmy, że w krajach Ameryki Południowej zboże wykorzystuje się także do produkcji napojów. Jak widać, pomysłów na kulinarne eksperymenty z rośliną jest naprawdę dużo.
Kup amarantus w dowolnej formie od MarketBio
MarketBio to sklep, w którym amarantus znajdziesz dokładnie w takiej formie, jakiej akurat potrzebujesz. Posiadamy produkty o różnej wadze, poczynając od 100 g, idąc przez 500 g, a na kilogramowych wersjach kończąc. Wszystkie rodzaje sprzedajemy w szczelnie zamkniętych workach. Oferowane produkty łączy jeszcze jedna cecha - atrakcyjna cena! Udowadniamy, że za ekologiczne jedzenie wcale nie trzeba płacić wiele. Warto pamiętać, że aby amarantus był jak najdłużej przydatny do spożycia, powinno się go przechowywać w suchym oraz chłodnym miejscu. Dzięki temu przez dość długi czas zachowa przyjemną chrupkość.
Sklep z bio amarantusem
W MarketBio nie idziemy na skróty w kwestii jakości. W naszym sklepie znajdziesz amarantus wyłącznie ekologicznego pochodzenia. Na poszczególnych opakowaniach znajdują się niezbędne informacje potwierdzające bio charakter żywności. Każdy z produktów przechodzi przez rygorystyczne sito instytucji certyfikującej. Dopiero gdy spełni wszelkie normy na polu produkcji, przetwarzania i transportu, zyskuje uprawnienia do nazywania go ekologicznym. Zapewnia to zdecydowanie lepszy, bo nieosiągalny dla sztucznych zamienników, smak.