
Quinoa, zwana także komosą ryżową lub ryżem peruwiańskim, to produkt o zadziwiającym bogactwie właściwości odżywczych. Choć jej nazwa brzmi dość egzotycznie, zyskuje coraz większą popularność i jest coraz chętniej wprowadzana do codziennej diety. I słusznie, gdyż jej działanie potrafi skutecznie poprawić samopoczucie i wzbogacić codzienny jadłospis!
Quinoa Czerwona (Komosa Ryżowa) Bio 1 kg - Bio Planet
QUINOA CZERWONA (KOMOSA RYŻOWA) Ekologiczna quinoa czerwona, znana również jako komosa ryżowa. Z powodzeniem zastępuje tradycyjne kasze lub makarony. Doskonale sprawdza się jako składnik zup oraz dodatek do warzyw, sosów, wypieków, a także deserów. Masa netto: 1 kg Składniki: quinoa czerwona* (komosa ryżowa) 100% *składnik rolnictwa ekologicznego Jednostka certyfikująca: PL-07 Pochodzenie składników: Rolnictwo UE Kraj pochodzenia: Peru Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Sposób przygotowania: Zaleca się ziarno quinoa przelać gorącą wodą na drobnym sicie, następnie gotować w proporcji 1:2 (1 porcja quinoa na 2 porcje wody) ok. 25 minut. Posolić pod koniec gotowania. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 1489 kJ/ 353 kcal Tłuszcz: 6,1 g - w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,7 g Węglowodany: 57 g - w tym cukry: 1,3 g Białko: 14 g Sól: 0 g Producent: Bio Planet S.A Wilkowa Wieś 7 05-084 LesznoDo sprawdzenia
Quinoa Czerwona (Komosa Ryżowa) Bio 250 g - Bio Planet
QUINOA CZERWONA (KOMOSA RYŻOWA) BIO Ekologiczna quinoa czerwona, znana również jako komosa ryżowa. Z powodzeniem zastępuje tradycyjne kasze lub makarony. Doskonale sprawdza się jako składnik zup oraz dodatek do warzyw, sosów, wypieków, a także deserów. Masa netto: 250 g Składniki: Quinoa czerwona* (komosa ryżowa) 100% * składniki pochodzące z upraw ekologicznych Jednostka certyfikująca: PL-EKO-07 Pochodzenie surowców: Rolnictwo spoza UE Kraj pochodzenia: Peru Warunki przechowania: Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Sposób przygotowania: zaleca się ziarno quinoa przelać gorącą wodą na drobny sicie, następnie gotować w proporcji 1:2 (1 porcja quinoa na 2 porcje wody) ok. 25 min. Posolić pod koniec gotowania. Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna: 1529 kJ/ 363 kcal Tłuszcz: 6,2 g - w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,4 g Węglowodany: 59 g - w tym cukry: 3,5 g Białko: 13 g Sól: 0 g Producent: Bio Planet S.A. Wilkowa Wieś 7 05-084 Leszno Do sprawdzenia
Quinoa- gdzie rośnie i czym jest?
Quinoa, czyli komosa ryżowa jest rośliną, która jest bardzo bogata w skrobię, ale nie jest zbożem. Tego typu rośliny nazywa się pseudozbożami. Od lat znana jest szczególnie w Ameryce Południowej, stamtąd zresztą pochodzi. Co ciekawe, w kraju swojego pochodzenia komosa ryżowa zwana jest „świętym zbożem Inków”. Co sprawia, że ta niepozorna roślina jest aż tak ceniona? Przede wszystkim właściwości. Warto podkreślić, że komosa ryżowa zawiera w sobie ogromne pokłady pełnowartościowego białka oraz zdrowych kwasów tłuszczowych i wielu składników mineralnych i witamin. Dzięki wysokiej zawartości saponiny, wykazuje działanie przeciwwirusowe, wzmacniając nasza odporność i stymulując układ immunologiczny. Nasiona komosy są bogate także w flawonoidy, dzięki czemu działają jak silne i skuteczne antyoksydanty, opóźniając proces starzenia się skóry.
Komosa ryżowa dla wegetarian
Liczba wegetarian w naszym społeczeństwie ciągle rośnie. Dlatego tak ważne jest wskazanie produktów, które zawierają w sobie naturalne i pełnowartościowe zamienniki białka, które dostarczamy do organizmu razem z mięsem. Komosa ryżowa zawiera w sobie wszystkie aminokwasy egzogenne, które muszą być dostarczone do organizmu, gdyż nie są w nim syntetyzowane. Dzięki temu, komosa ryżowa stanowi bardzo cenny składnik diety wegetariańskiej i wegańskiej.
Czy wiesz, że ONZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa ogłosiła rok 2013 rokiem komosy ryżowej? Celem tej inicjatywy było zwrócenie uwagi na możliwość wykorzystania komosy w krajach borykających się z problemem głodu i niedożywienia. W medycynie chińskiej z kolei komosę ryżową stosuje się jako produkt rozgrzewający. Rzeczywiście, stworzenie zimowego posiłku z komosy to doskonały sposób na szybką rozgrzewkę w najbardziej mroźny dzień.
Jak smakuje quinoa?
Komosa ryżowa ma lekko słodki smak, dzięki czemu nadaje się nie tylko do dań i potraw obiadowych, ale także do przygotowywania deserów. Ciekawym zastosowaniem komosy ryżowej jest zastąpienie nią ryżu, kaszy czy ziemniaków i makaronu. Z powodzeniem możesz także wykorzystać komosę ryżową do wypieku zdrowych ciastek i innych słodyczy. Wiele osób chętnie spożywa komosę ryżową jako dodatek do jogurtu czy mleka.
Jak przygotować komosę?
Komosa ryżowa, którą kupisz w naszym sklepie, przed spożyciem wymaga odpowiedniego przygotowania. Ziarna wypłukaj pod bieżącą wodą, a następnie gotuj tak samo, jak gotuje się ryż. Zwróć jednak uwagę na czas gotowania- nie powinien przekraczać 15 minut. 1 szklankę ziaren quinoa gotuj w 2 szklankach wody. Tak przygotowana proporcja zapewni najlepsze efekty.
Dla kogo zalecana jest quinoa?
Wspaniałe właściwości komosy ryżowej sprawiają, stanowi ona cenny składnik diety każdego człowieka. Wpływa na regenerację organizmu, dodając energii. Nie zawiera w sobie glutenu, może więc być z powodzeniem stosowana także przez osoby unikające go w diecie. Ma bardzo niski indeks glikemiczny, może więc być podstawą diety diabetyków i osób usiłujących zrzucić zbędne kilogramy. Ma w sobie duże pokłady białka, dlatego zalecana jest do spożywania przez osoby z nietolerancją laktozy. Zalety komosy ryżowej można mnożyć bez końca!
Quinoa w sklepie MarketBio
W naszym sklepie znajdziesz czerwoną komosę ryżową najwyższej jakości. Starannie wyselekcjonowane ziarna zapewniają bogaty smak i wspaniałe właściwości. Komosa dostępna w naszym sklepie pochodzi tylko z pewnych, sprawdzonych i w pełni ekologicznych upraw. Jeżeli dotąd nie próbowałeś komosy ryżowej, czas to zmienić! Zapraszamy do naszego sklepu!
Bio Planet S.A.
Bio Planet - Lider w Produkcji Ekologicznej Żywności
Wyjątkowość Bio Planet
Bio Planet to renomowany producent ekologicznej żywności, którego misją jest dostarczanie najwyższej jakości produktów organicznych. W naszej ofercie znajdują się produkty spełniające najbardziej rygorystyczne standardy ekologiczne, co potwierdza ich certyfikat BIO.
Szeroka Oferta Produktowa
- Siemię lniane brązowe Bio
- Len złoty Bio
- Białko grochu w proszku Bio
- Płatki kukurydziane Bio
- Mąka kokosowa Bio
- Soczewica zielona Bio
- Ryż dziki Bio
- Fasola pinto Bio
- Kakao ziarna kruszone surowe Bio
- Kuskus razowy Bio
- Orzechy włoskie Bio
- Pestki dyni ciemnozielone Bio
Ekologiczne Płatki i Ziarna
Bio Planet oferuje szeroki wybór płatków owsianych bezglutenowych, płatków quinoa oraz płatków gryczanych. Nasze produkty pochodzą z bezpiecznych i kontrolowanych upraw ekologicznych.
Owoce Suszone i Orzechy
- Morele suszone bezglutenowe Bio
- Śliwki kalifornijskie bez pestek Bio
- Żurawina słodzona sokiem jabłkowym Bio
- Orzechy nerkowca Bio
- Rodzynki sułtanki Bio
Bezglutenowe i Organiczne Mąki
Nasz asortyment obejmuje różne rodzaje mąki, w tym mąkę pszenną razową Typ 2000 Bio, mąkę kokosową Bio oraz mąkę orkiszową razową Typ 2000 Bio, które idealnie nadają się do wypieków oraz codziennego gotowania.
Ekskluzywne Produkty Bio
Wypróbuj również nasze wyselekcjonowane produkty, takie jak sól czarna Kala Namak czy syrop klonowy typ A Bio. Wszystkie pozycje w ofercie charakteryzują się wysoką zawartością wartości odżywczych.
Dlaczego warto wybrać Bio Planet?
Bio Planet to synonim jakości i zrównoważonego rolnictwa, dostarczając produkty, które są nie tylko smaczne, lecz także proekologiczne. Wybierając nasze produkty, wspierasz zrównoważony rozwój i ekologię.
Odwiedź nasz sklep i poznaj pełnię oferty Bio Planet, od zdrowych płatków śniadaniowych po pełnowartościowe białka roślinne. Każdy znajdzie coś dla siebie!