
Alergie i nadwrażliwości na niektóre składniki produktów spożywczych są coraz powszechniejsze. Jedną z takich dolegliwości jest nietolerancja glutenu, na którą odpowiedzią jest dieta bezglutenowa. W naszym sklepie znajdziesz produkty bezglutenowe i doskonałej jakości, do których produkcji stosowane są jedynie produkty ekologiczne, pozbawione konserwantów i ulepszaczy. Poznaj naszą ofertę!
Mieszanka Na Muffiny z Kroplami Gorzkiej Czekolady Bezglutenowa Bio 300 g - Zdr...
MIESZANKA NA MUFFINY Z KROPLAMI GORZKIEJ CZEKOLADY BEZGLUTENOWA BIO Odpowiednia dla wegan. Bez konserwantów. Bez utwardzonych tłuszczów. Słodzone nierafinowanym BIO cukrem kokosowym. Do przygotowania 12 muffinek. Masa netto: 300 g Składniki: mąka ryżowa pełnoziarnista*, mąka gryczana*, skrobia kukurydziana*, cukier kokosowy*, mąka ryżowa*, kropelki z czekolady* 7 % (masa kakaowa*, cukier trzcinowy*, masło kakaowe*, lecytyna sojowa), skrobia z tapioki*, len mielony*, kakao*, bezglutenowy proszek do pieczenia* [skrobia kukurydziana*, substancje spulchniające (winiany potasu, węglany sodu)], sól himalajska różowa. * Składniki z certyfikowanej uprawy ekologicznej Jednostka certyfikująca: PL-EKO-07 Pochodzenie surowców: Rolnictwo UE/ spoza UE Sposób przygotowania: Przygotuj: 2 jajka, 170 g jogurtu naturalnego lub wegańskiego (7 pełnych łyżek), 70 ml oleju (11 łyżek), 2 dojrzałe banany. 1. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 ºC (bez termoobiegu). 2. Przygotuj formę na muffiny. Metalową formę wyłóż papierowymi papilotkami, silikonowa nie potrzebuje papilotek. 3. Do dużej miski włóż banany, jogurt, jajka oraz olej i wszystko dokładnie zmiksuj. 4. Wsyp zawartość opakowania i dokładnie wymieszaj. 5. Gotową masę przelej do foremek na muffiny. Na wierzch możesz położyć dowolne owoce lub orzechy. 6. Wstaw do piekarnika na ok. 35 minut. Wersja wegańska: Zamień 2 jajka n ajednego banana i 2-3 łyżki jogurtu wegańskiego. Muffiny doskonale smakują z dodatkiem malin lub borówek amerykańskich. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Wartość odżywcza w 100 g produktu po przyrządzeniu (przy użyciu jogurtu naturalnego 2% tłuszczu): Wartość energetyczna: 1260 kJ/ 301 kcal Tłuszcz: 13 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,3 g Węglowodany: 38 g - w tym cukry: 14 g Błonnik: 2.2 g Białko: 6 g Sól: 0,32 g Producent: Biovana Sp. z o.o. ul. Grunwaldzka 472C 80-342 Gdańsk
Co to jest gluten?
Gluten jest białkiem występującym w pszenicy i jej odmianach, w jęczmieniu oraz w życie. Co ciekawe, gluten występuje nie tylko w pieczywie czy makaronach i kaszach, ale także w wielu innych przetworzonych produktach spożywczych. Rolą glutenu w produktach jest zapewnienie ich pożądanego smaku i konsystencji. Dzięki zastosowaniu glutenu, wypieki są puszyste i odporne na wysychanie. Nazwa glutenu pochodzi zresztą od angielskiego słowa „glue”, czyli „klej”. Większość z nas dobrze toleruje gluten, choć coraz częściej zdarzają się reakcje alergiczne. Powoduje je gliadyna, wchodząca w skład glutenu. Jeżeli jesteś osobą cierpiącą na takie dolegliwości, rozwiązaniem dla Ciebie jest dieta bezglutenowa.
Kto powinien przejść na dietę bezglutenową?
Dieta bezglutenowa jest szczególnie zalecana osobom cierpiącym na celiakię, ale także osobom zmagającym się z alergią na pszenicę. Dolegliwości tego rodzaju częściej dotykają kobiet niż mężczyzn i występują coraz powszechniej. Szacuje się, że na celiakię cierpi już 1% społeczeństwa, a nieceliakalna nadwrażliwość na gluten dotyczy nawet 6% ludności.
W czym występuje gluten?
Gluten występuje w większości produktów przetworzonych. Znajdziemy go w kaszach, makaronie, pieczywie, ciastach, słonych przekąskach, a także w wędlinach, jogurtach, sosach, czekoladzie czy nawet w mieszankach przypraw. Co ciekawe, gluten znajduje się nawet w lekach i suplementach diety.
Na czym polega dieta bezglutenowa?
Celem diety bezglutenowej jest wyeliminowanie z jadłospisu wszelkiej żywności zawierającej zboża glutenowe. Sposobem na ich eliminację jest zastąpienie ich bezglutenowymi odpowiednikami. Produkty bez śladu glutenu, pełne smaku znajdziesz w naszym sklepie MarketBio.
Czym objawia się nietolerancja glutenu?
Nietolerancja glutenu niesie ze sobą różne dolegliwości, mniej lub bardziej nasilone. Bardzo typowa jest biegunka, często występują także bóle brzucha i wzdęcia. Trwające przez dłuższy czas, przewlekłe zmęczenie, apatia i bóle głowy mogą wskazywać na problemy z przyswajaniem tego składnika. Dodatkowo występująca anemia, spadki nastroju czy nawracające wysypki również są sygnałem alarmującym, który powinien nakłonić nas do wizyty u lekarza. Diagnoza nietolerancji glutenu nie jest problemem- w naszym sklepie dostępna jest cała baza doskonałej jakości produktów, które nie zawierają w sobie ani śladu glutenu, a są pełne smaku i aromatu. Dieta bezglutenowa może być stosowana czasowo, do zniwelowania nadwrażliwości na gluten. Może być także stosowana na stałe w przypadku stwierdzonej celiakii czy alergii.
Produkty bezglutenowe w sklepie MarketBio
W naszym sklepie znajdziesz produkty bezglutenowe, które z powodzeniem zastąpią przetworzoną żywność w Twojej kuchni. W ofercie znajdziesz makarony, kasze i ryże, a także pełnowartościowe przekąski i napoje. Smakiem w żaden sposób nie odbiegają one od przetworzonych produktów z glutenem. Naszą ofertą udowadniamy, że prawdziwy smak bierze się nie z ulepszaczy, ale z natury. Nasze produkty tworzone są w sposób w pełni ekologiczny i naturalny. Składniki pochodzą z certyfikowanych upraw, które wzrastają pod czujnym okiem profesjonalistów i pasjonatów. To sprawia, że każdy dostępny w sklepie produkt zachwyca swoim smakiem i aromatem, a jednocześnie nie zawiera w sobie glutenu ani jego składników. Dieta bezglutenowa jest korzystna dla naszego zdrowia nie tylko ze względu na występujące reakcje alergiczne, ale także ze względu na stosowane w niej naturalne produkty spożywcze, niepodlegające przetwarzaniu i ulepszeniom.