
Jednym z uwielbianych na całym świecie produktów spożywczych z pewnością są oliwki. To owoce pochodzące z drzew oliwnych, a zarazem bogate źródło wielu cennych wartości odżywczych i zdrowych tłuszczy roślinnych. Aktualnie istnieje około 300 odmian tej rośliny, przy czym każda z nich wyróżnia się swoim własnym, charakterystycznym smakiem i aromatem. W zależności od dojrzałości oliwek mogą one stopniowo przybierać różne barwy - od zielonej aż po czarną, którą zwykle osiąga w okresie jesienno-zimowym. W obu wariantach świetnie nadają się jako przekąska lub dodatek do dań.
Oliwki Zielone Bez Pestki Bio 350G - Campomar Nature
OLIWKI ZIELONE BEZ PESTKI BIO Produkt pasteryzowany.Polecamy ekologiczne oliwki jako dodatek do sałat, past oraz potraw kuchni śródziemnomorskiej.Campomar Nature jest niewielką, rodzinną firmą wyspecjalizowaną wyłącznie w uprawie i przetwórstwie oliwek. Masa netto: 350 g Masa netto po odsączeniu: 170 g Składniki: Oliwki zielone bez pestki*, woda, sól, ocet winny*, regulatory kwasowości: kwas mlekowy, kwas cytrynowy. *składniki pochodzące z upraw ekologicznych Jednostka certyfikująca: ES-ECO-020-CV Pochodzenie surowców: Rolnictwo UE Warunki przechowywanie: Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 7 dni. Uwaga: Może zawierać pestki. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 597 kJ/ 145 kcal Tłuszcz: 15 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2 g Węglowodany: 0 g - w tym cukry: 0 g Błonnik: 2,8 g Białko: 0,9 g Sól: 4,0 g Producent: CAMPOMAR NATURE S.L., CRTA. DE MADRID 69 3007 ALICANTE HISZPANIADo sprawdzenia
Wartościowe, a przy tym niskokaloryczne…
Do największych zalet, jakie niesie ze sobą spożywanie oliwek, z pewnością zaliczyć można wyjątkowe wartości odżywcze. Przede wszystkim stanowią cenne źródło korzystnych dla organizmu kwasów tłuszczowych omega-3 i innych ważnych składników. Jednocześnie świetnie sprawdzają się w diecie redukcyjnej, gdyż spożycie 10 sztuk dostarcza jedynie 37 kcal. W oliwkach występuje także wiele witamin - A, C i E oraz z grupy B oraz cenne minerały, takie jak potas, żelazo, fosfor czy miedź. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a szczególnie układu pokarmowego. Dodatkowo oliwki hamują apetyt na słodycze, co sprawia, że świetnie sprawdzą się w procesie odchudzania.
Rodzaje oliwek
Aktualnie na rynku znajdziesz różne rodzaje oliwek. Choć owoce te występują w wielu odmianach, to wcale nie jest to powiązane z ich kolorem. W rzeczywistości na barwę wpływ ma moment zbioru oraz sposób obróbki. Oliwki zielone uzyskiwane są jeszcze zanim dojrzeją, jednak po osiągnięciu odpowiedniej wielkości. Charakteryzują się ostrzejszym smakiem i subtelną goryczką. Można je wykorzystać zarówno jako samodzielną przekąskę lub podawać z wyszukanymi gatunkami serów czy z innymi dodatkami w formie koreczków.
Z kolei oliwki czarne zbierane są na końcu całego procesu dojrzewania. Następnie przez około 3 tygodnie poddana jest oksydacji, czyli procesowi utleniania. W wyniku tego uzyskują ciemny kolor i stają się delikatniejsze w smaku. Czarne oliwki to świetna propozycja do wszelkiego rodzaju dań, szczególnie kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej.
Wyśmienity dodatek do różnorodnych dań
Do najchętniej wykorzystywanych dodatków do potraw z pewnością zaliczyć można oliwki. Bardzo często pojawiają się w kuchni śródziemnomorskiej i bałkańskiej w towarzystwie owoców morza. Wiele osób chętnie łączy je też z serami, szczególnie białymi i pleśniowymi i podaje jako przekąski. Poszukując wysokiej klasy produktów, warto postawić na propozycje dostępne w sklepie internetowym MarketBio. Mamy do zaoferowania ekologiczne oliwki greckie i hiszpańskie w wielu wariantach do wyboru. Wśród nich znajdziesz zielone i czarne w wersji z pestką lub drylowane, nadziewane papryką lub migdałami, a także w zalewie, solance czy oleju. Doskonale sprawdzą się do sałatek, pizzy, a także dań makaronowych, mięsnych i warzywnych. Dzięki temu z pewnością znajdziesz odpowiednią propozycję dla siebie. Zachęcamy do sprawdzenia wszystkich dostępnych artykułów!
Campomar Nature - Ekspert w Dziedzinie Zdrowej Żywności
Odkryj różnorodność ekologicznych produktów Campomar Nature
Campomar Nature to producent wysokiej jakości ekologicznej żywności, znany z bogatej oferty produktów bio. Ich zaangażowanie w produkcję naturalnych i zdrowych artykułów spożywczych czyni ich liderem w branży ekologicznej. W ofercie można znaleźć takie produkty jak:
- Oliwki Ekologiczne - Szeroki wybór oliwek, w tym Oliwki Zielone Gordal bez Pestki Bio oraz Oliwki Czarne z Pestką Bio.
- Pikantne Przysmaki - Bestsellerami są Zielone Papryczki Chili Ostre Eko oraz Papryka Jalapeno Zielona Krojona w Zalewie Bio.
- Korniszony i Kapary - Wyjątkowe połączenia smaków, na przykład Korniszony z Kuminem i Czarnym Pieprzem Bio oraz Kapary Bio.
- Miód Ekologiczny - Naturalne słodkości, w tym Miód Wrzosowy Bio i Miód Rozmarynowy Bio.
- Sosy i Ketchupy - Ketchup Łagodny Bezglutenowy Bio to idealny dodatek do każdego dania.
- Oliwa z Oliwek Extra Virgin - Najwyższej jakości Oliwa z Oliwek Extra Virgin Bio dla amatorów dobrego smaku i zdrowia.
Dlaczego warto wybrać Campomar Nature?
Produkty Campomar Nature cechują się dbałością o jakość i smak. Wszystkie artykuły są produkowane zgodnie z rygorystycznymi standardami ekologicznymi, co gwarantuje bezpieczeństwo i autentyczność składników. Wybierając produkty tego producenta, konsumenci mogą cieszyć się smakiem, który jest zarówno pełen, jak i naturalny.