
Coraz więcej osób decyduje się na samodzielne wypieki, zamiast kupować gotowe produkty. Wszystko to dlatego, że coraz trudniej dostępne są chleby czy ciasta bez różnego rodzaju dodatków, spulchniaczy, cukru czy mąki ziemniaczanej. Jak się okazuje, samodzielne przygotowanie takich przysmaków wcale nie musi być trudne czy czasochłonne. Aktualnie dużą popularnością cieszą się wszelkiego rodzaju gotowe mieszanki do wypieków. Dostępne jest szeroki wybór artykułów przeznaczonych do pieczenia pieczywa, pizzy, naleśników czy ciast. Dzięki temu każdy znajdzie ciekawą propozycję dla siebie. Wśród nich znajdziesz też specjalne propozycje dostosowane do różnych potrzeb żywieniowych - bezglutenowe, wegańskie czy też bez dodatku cukru. Zachęcamy do sprawdzenia pełnej oferty sklepu internetowego MarketBio!
Mieszanka na Wege Racuchy Proteinowe 345 g Coco Farm
WEGE RACUCHY Proteinowe, bez glutenu, bez dodatku cukru Odpowiednie dla wegan Zawiera naturalnie występujące cukry Zawartość netto: 345 g (16 porcji) Składniki: mąka owsiana bezglutenowa, skrobia z tapioki, miąższ kokosowy BIO, substancja słodząca: maltitol, mąka kokosowa BIO, mąka z cieciorki, mąka lniana, substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu, naturalny aromat waniliowy z innymi aromatami naturalnymi, kurkuma 20% składników z rolnictwa ekologicznego; certyfikacja PL-EKO-07 Informacje o alergenach: Może zawierać orzeszki ziemne, orzechy, nasiona sezamu. Warunki przechowania: W zamkniętym opakowaniu, w suchym i ciemnym miejscu. Sposób przygotowania: 1. W misce z ciepłą wodą (400 ml) rozpuść miąższ kokosowy, intensywnie mieszając. 2. Do miski dodaj sypkie składniki i zmiksuj lub wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. 3. Odczekaj około 10 minut - w tym czasie rozpocznij nagrzewanie patelni. W zależności od wielkości użyj 1 lub 2 łyżek oleju kokosowego. Olej uzupełniaj w trakcie smażenia. 4. Do ciasta dodaj pół łyżeczki octu jabłkowego lub soku z cytryny i przemieszaj. 5. Łyżką stołową nabierz ciasto i przełóż na rozgrzany tłuszcz, wyrównując brzegi. 6. Smaż z obydwu stron, do uzyskania karmelowego koloru. 7.Przed smażeniem kolejnej porcji racuchów przemieszaj ciasto. Jeśli zgęstniało dodaj min. łyżkę wody. 8. Racuchy układaj obok siebie i przykryj aby nie wysychały. Gotowe racuchy przechowuj w lodówce do 2 dni. Masa: około 720 g po przyrządzeniu (16 porcji) - jedna to ok. 45 g) Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna 747 kJ/179 kcal Tłuszcz 6 g w tym kwasy nasycone 4 g Węglowodany 27 g w tym cukry 1,8 g Błonnik 5,2 g Białko 7 g Sól 0,2 g Producent: Coco Farm Sp. z.o.o. ul. gen. Okulickiego 7/9. 05-500 Piaseczno
Poznaj największe zalety gotowych mieszanek do wypieków!
Podstawą upieczenia smacznego, a zarazem aromatycznego chleba czy też wyśmienitych słodkości jest odpowiednia mąka do wypieków. To właśnie od niej w dużej mierze zależy to, jakie otrzymasz ciasto. Z tego względu warto zadbać o to, aby odpowiednio dobrać jej rodzaj w zależności od przyrządzanej potrawy oraz indywidualnych potrzeb żywieniowych. Jedną z najciekawszych propozycji z pewnością są gotowe mieszanki do wypieków. To wysokiej jakości produkty, które można użyć w szybki sposób. Dzięki nim w każdej chwili błyskawicznie przygotujesz obiad lub pieczywo na śniadanie. Do niewątpliwych zalet tego rozwiązania zalicza się wspaniały smak i prawdziwy aromat chleba. W naszej ofercie znajdziesz starannie wyselekcjonowane, ekologiczne artykuły sprawdzonych marek. Oznacza to, że wszystkie półprodukty pochodzą z certyfikowanych upraw. Wśród nich znajdziesz między innymi wysokiej klasy mieszanki do pieczenia chleba.
Dlaczego warto postawić na ekologiczną mąkę?
Istnieje wiele powodów, dla których ekologiczna mąka do wypieków to doskonałe rozwiązanie do codziennego stosowania w kuchni. Przede wszystkim powstaje ona ze starannie wyselekcjonowanych zbóż uzyskanych ze sprawdzonych, certyfikowanych upraw, dzięki czemu masz pewność, że podczas całego procesu nie zastosowano żadnych sztucznych nawozów, pestycydów czy chemicznych preparatów do ochrony roślin. Jednocześnie mąki bio pozbawione są zbędnych dodatków, takich jak konserwanty czy barwniki. Pochodzą z młynów posiadających odpowiednie atesty utrzymywanych poprzez regularne kontrole i dbanie o najwyższą jakość. W ten sposób otrzymujesz w pełni naturalny produkt gwarantujący smaczne i zdrowe wypieki. Tymczasem w przemysłowych mąkach łatwo dostępnych w każdym markecie często znajdują się substancje, takie jak chlor i środki zbrylające mające utrzymywać śnieżnobiały kolor.
Jakie są rodzaje mąk i do czego sprawdzą się najlepiej?
Obecnie na rynku znajduje się mnóstwo rodzajów mąk, przez co wybór odpowiedniej nie należy do najłatwiejszych. Z tego względu w pierwszej kolejności należy zastanowić się nad tym, do jakich potraw będzie potrzebna. Warto uwzględnić Jedną z najpopularniejszych propozycji z pewnością jest mąka pszenna, w tym również orkiszowa. Gwarantuje perfekcyjne wyrastanie ciast, elastyczność i gładką konsystencję. Zasługą tego jest duża zawartość glutenu. Ciekawą alternatywą dla osób dbających o linię może być mniej kaloryczna mąka żytnia. W ostatnim czasie dużą popularnością cieszą się też wszelkiego rodzaju mieszanki bezglutenowe. Wśród nich chętnie wybierane są mąki kukurydziane, gryczane, jaglane, owsiane czy ryżowe. Sprawdź wszystkie dostępne artykuły, aby dobrać ekologiczne produkty dostosowane do indywidualnych potrzeb!