Kombucha Vigo to powrót do dawnych sposobów wytwarzania naturalnie fermentowanych napojów. Otrzeźwiający napój w estetycznej szklanej butelce to wyraz filozofii firmy jako kontry do mocno gazowanych, wysoko słodzonych i sztucznie barwionych produktów.
Co to jest kombucha?
Kombucha to nazwa symbiotycznych kultur mikroorganizmów, nazywanych też grzybkiem herbacianym czy grzybkiem japońskim SCOBY. Grzybek herbaciany jest znany w Azji od tysiącleci. Tradycyjnie służył do przyrządzania napoju, powstałego podczas fermentacji naparów z różnych odmian herbaty. SCOBY to kolonia bakterii wytwarzających kwasy organiczne, oraz kultur drożdży rozkładających cukier i syntetyzujących alkohol. Z udziałem grzybka japońskiego powstaje napój noszący również nazwę kombucha.
Idea powstania kombuchy Vigo
Firma mówi o sobie, że produkcja kombuchy wywodzi się z oburzenia, że napoje, które zawierają mnóstwo cukru i są barwione sztucznymi barwnikami to są bardzo popularne. W Vigo chcieli stworzyć napój orzeźwiający, który będzie oferował coś więcej, niż pospieszne ugaszenie pragnienia i przyswojenie przy okazji mnóstwa cukru. Poprzednie pokolenia miały sposoby na wytworzenie naturalnych, musujących napojów. Vigo we współczesnym wydaniu kombuchy wraca do korzeni przywraca naturalne metody fermentacji.
Cechy kombucha Vigo
Kombucha to w skrócie zaparzona herbata, poddana procesowi fermentacji w kontrolowanym środowisku. Kombucha należy do żywności fermentowanej, jest probiotykiem.. Żywe kultury bakterii chronią nasz układ pokarmowy i usprawniają trawienie. Mają kapitalne znaczenie dla odporności. Vigo dba w procesie produkcji o to, żeby kombucha nie traciła swoich wartości odżywczych i gwarantuje, że jest naturalnym antyoksydantem, reguluje metabolizm, wspomaga układ odpornościowy, posiada działanie detoksykujące. Na pewno nie można powiedzieć tego samego o sztucznych napojach gazowanych.
Zalety kombucha Vigo
Ekologiczna kombucha ze znakiem eko liścia to gwarancja delikatnego smaku wysokogatunkowej herbaty ze starannie wyselekcjonowanych liści, uprawianej bez agrochemii. Kombucha Vigo zyskuje słodki smak dzięki dodatkowi ekstraktów owocowych. Vigo nie stosuje rafinowanego cukru, słodzików, a zwłaszcza nie ma tam aspartamu! Wszystkie naturalne składniki napoju sprzyjają stwarzaniu przyjaznego środowiska dla rozwoju probiotyków, które korzystnie wpływają na układ odpornościowy i trawienny. Wartości odżywcze w kombuchy to zawartość kwasu mlekowego, kwasu jabłkowego, octu jabłkowego i witamin z grupy B: niacyny, B6, biotyny i B12.
Rodzaje kombuchy Vigo
Vigo proponuje 2 rodzaje ekologicznej kombuchy:
- krótki ferment czyli kombucha fermentowana przez 2 dni w wyborze: Vigo Original, Vigo Yerba Mate, Vigo Schisandra i Vigo Acai;
- długi ferment – fermentacja trwająca 10 dni dająca kombuchę o smakach: Vigo acerola + imbir, Vigo ogórek + kolendra i Vigo rose.
Inne propozycje BIO Vigo to kombucha shots czyli połączenie żywych kultur bakterii z superfoods. Występuje w rodzajach: Bio probiotyk odporność, Bio probiotyk detox i Bio probiotyk energia.
Kombucha Vigo – charakterystyka rodzajów
Kombucha fermentowana tylko 2 dni to propozycja bardzo owocowych i orzeźwiających napojów. Doskonała na szybkie i zdrowe ugaszenie pragnienia. Kombucha długi ferment powstaje w procesie podzielonym na kilka faz zawierających różne szczepy SCOBY. Każdy etap fermentacji jest poddawany wysokiej temperaturze, aby wykluczyć bakterie patogenne, ale zachować tym samym obecność probiotyków.. Dłuższa fermentacja pozwala otrzymać mocno octowy smak. Następnie po usunięciu grzybka dodawane są superfoods - owoce, warzywa i przyprawy.
Kombucha - ekologiczny gazowany napój herbaciano-owocowo - ziołowy wspiera układ trawienny i ma działanie adaptogenne co oznacza, że przywraca równowagę w organizmie i chroni go przed stresogennymi czynnikami w środowisku.