
Napoje probiotyczne zawierają w swoim składzie żywe kultury dobrych bakterii. Wspomagają one prawidłowe działanie naszego układu trawiennego oraz wzmacniają naszą odporność. Probiotyki odbudowują florę jelit, która może zostać uszkodzona podczas wielu schorzeń, a także w trakcie antybiotykoterapii. Napoje probiotyczne znajdujące się w naszym sklepie zawierają dodatkowo spore ilości witamin, ponieważ są wytwarzane na bazie owoców. Nie zawierają glutenu oraz alkoholu. Mogą być stosowane również przez dzieci.
Shot Kombucha Probiotyk Piękno z Kolagenem Bezglutenowy 100 ml - ETAM VIGO
SHOT KOMBUCHA PROBIOTYK PIĘKNO Z KOLAGENEM BEZGLUTENOWY Napój typu shot, który stanowi owoc współpracy Etam i Vigo Kombucha. Ferment kombuchy bogaty w probiotyki niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego połączyliśmy z kolagenem o ekstremalnie wysokim poziomie wchłaniania (300 Da). Pasteryzowany w niskiej temperaturze pozwalającej zachować wszystkie składniki aktywne. Butelka zawiera: Kolagen 10 000 mg (300 Da), Witamina C: 80 mg (100%*), Pomad miliard żywych kultur bakterii: Lactobacillus Acidophilus, L. plantarum, kultury kombuchy. Zawartość netto: 100 ml Składniki: sok z jabłek tłoczony na zimno, hydrolizowany kolagen, ekstrakt z owoców dzikiej róży, ekstrakt róży, fermentowana herbata (woda, glukoza, herbata, ocet jabłkowy, kultury kombuchy). Warunki przechowywania: Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Nie wymaga przechowywania w lodówce. Powstawanie osadu jest procesem naturalnym. Koniecznie wstrząśnij. Wartość odżywcza w 100 ml produktu: Wartość energetyczna: 335 kJ/ 80 kcal Tłuszcz: 0 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g Węglowodany: 10 g - w tym cukry: 9,4 g Białko: 10 g Sól: 0 g Producent: Cruz Group sp. z o.o. Święty Marcin 29, Poznań
Kombucha BIO Probiotyk Odporność Shot 100 ml - VIGO
KOMBUCHA BIO PROBIOTYK ODPORNOŚĆ SHOT Zawiera acerolę i imbir. Połączenie filtratu z fermentu kombuchy bogatego w probiotyki z bio przecierem z aceroli i bio imbirem. Produkt wegański. Produkt bezglutenowy. Zawartość netto: 100 ml Składniki: Bio sok jabłkowy tłoczony na zimno, Bio przecier z aceroli, Bio imbir, Bio fermentowana herbata (woda, bio glukoza, bio herbata, bio ocet jabłkowy, kultury kombuchy). Jednostka certyfikująca: PL-EKO-07 Pochodzenie surowców: Rolnictwo UE/ spoza UE Warunki przechowywania: Nie wymaga przechowywania w lodówce. Pasteryzowany w niskiej temperaturze pozwalającej zachować wszystkie składniki aktywne. Powstawanie osadu jest procesem naturalnym. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Butelka zawiera: Witamina C - 200 mg (250%*) Ponad miliard żywych kultur bakterii: Lactobacillus Acidophilus, L. plantarum, kultury kombuchy. *Dzienna referencyjna wartość spożycia dla osoby dorosłej Wartość odżywcza w 100 ml produktu: Wartość energetyczna: 117 kJ/ 27 kcal Tłuszcz: 0 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g Węglowodany: 6,1 g - w tym cukry: 5,6 g Białko: 0,2 g Sól: 0 g Producent: Cruz Group sp. z o.o. Święty Marcin 29, Poznań
Kombucha BIO Probiotyk Detox Shot 100 ml - VIGO
KOMBUCHA BIO PROBIOTYK DETOX SHOT Zawiera kurkumę i pieprz. Połączenie filtratu z fermentu kombuchy bogatego w probiotyki z bio kurkumą i bio czarnym pieprzem. Produkt wegański. Produkt bezglutenowy. Zawartość netto: 100 ml Składniki: Bio sok jabłkowy tłoczony na zimno, Bio kurkuma, Bio pieprz, Bio fermentowana herbata (woda, bio glukoza, bio herbata, bio ocet jabłkowy, kultury kombuchy) Jednostka certyfikująca: PL-EKO-07 Pochodzenie surowców: Rolnictwo UE/ spoza UE Warunki przechowywania: Nie wymaga przechowywania w lodówce. Pasteryzowany w niskiej temperaturze pozwalającej zachować wszystkie składniki aktywne. Powstawanie osadu jest procesem naturalnym. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Butelka zawiera: Kurkuminoidy - 100 mg Piperyna - 30 mg Ponad miliard żywych kultur bakterii: Lactobacillus Acidophilus, L. plantarum, kultury kombuchy. Wartość odżywcza w 100 ml produktu: Wartość energetyczna: 117 kJ/ 27 kcal Tłuszcz: 0 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g Węglowodany: 6,1 g - w tym cukry: 5,6 g Białko: 0,2 g Sól: 0 g Producent: Cruz Group sp. z o.o. Święty Marcin 29, Poznań
Kombucha BIO Probiotyk Relax Shot 100 ml - VIGO
KOMBUCHA BIO PROBIOTYK RELAX SHOT Zawiera ashwagandhę i melisę lekarską. Połączenie filtratu z fermentu kombuchy bogatego w probiotyki z organicznymi ashwagandhą i melisą lekarską. Produkt wegański. Produkt bezglutenowy. Zawartość netto: 100 ml Składniki: BIO sok jabłkowy tłoczony na zimno, BIO sproszkowany korzeń ashwagandhy, BIO wyciąg z liści melisy (0,6%), BIO imbir, BIO fermentowana herbata (woda, BIO glukoza, BIO fruktoza, BIO herbata, BIO ocet jabłkowy, kultury kombuchy). Jednostka certyfikująca: PL-EKO-07 Pochodzenie surowców: Rolnictwo UE/ spoza UE Warunki przechowywania: Nie wymaga przechowywania w lodówce. Pasteryzowany w niskiej temperaturze pozwalającej zachować wszystkie składniki aktywne. Powstawanie osadu jest procesem naturalnym. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Zalecamy zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia. Butelka zawiera: Ashwagandha - 1000 mg Melisa lekarska - 600 mg Ponad miliard żywych kultur bakterii: Lactobacillus Acidophilus, L. plantarum, kultury kombuchy. Wartość odżywcza w 100 ml produktu: Wartość energetyczna: 106 kJ/ 25 kcal Tłuszcz: 0 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g Węglowodany: 5,7 g - w tym cukry: 4,6 g Białko: 0,1 g Sól: 0 g Producent: Cruz Group sp. z o.o. Święty Marcin 29, Poznań
Czym są probiotyki?
Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które podawane w odpowiednich ilościach przynoszą korzyści zdrowotne. Głównie są to bakterie, ale także drożdże. Szacuje się, że w jelitach żyje ponad 100 bilionów mikroorganizmów, na które się składa ponad 500 gatunków. Każdy organizm ma swój indywidualny mikrobiom (coś w stylu odcisku palca). Czasami choroba lub długotrwały stres mogą zmienić równowagę bakteryjną i spowodować problemy m.in. trawienne. Nie wszystkie bakterie zamieszkujące nasze ciało są mikroorganizmami chorobotwórczymi. Wiele z nich to tzw. dobre bakterie, czyli bakterie probiotyczne.
Probiotyki działają poprzez zmianę składu bakterii jelitowych lub aktywności metabolicznej istniejących bakterii. Dobre bakterie wypierają złe w jelitach. Zapobiega to namnażaniu się złych bakterii i powodowaniu infekcji lub stanów zapalnych.
Działanie probiotyków
Probiotyki mogą pomóc w trawieniu i umożliwić organizmowi wydobywanie składników odżywczych z pożywienia. Dobre bakterie mogą również wytwarzać enzymy lub białka, które hamują, a nawet zabijają szkodliwe bakterie. Niektóre szczepy probiotyków stymulują również układ odpornościowy, co jest bardzo ważne w okresie jesienno-zimowych i trwającej pandemii. Niektóre bakterie są niezbędne do produkcji hormonów lub witamin (np. witaminy K) i wchłaniania składników odżywczych.
Poszczególne szczepy probiotyków mogą:
- wspomagać trawienie;
- zapobiegać biegunce;
- złagodzić dolegliwości skórne;
- złagodzić infekcje intymne;
- zapobiegać chorobą autoimmunologicznym.
Jakie szczepy bakterii znajdują się w napojach probiotycznych?
Wiele rodzajów bakterii zalicza się do grupy probiotyków. Wszystkie mają różne, określone korzyści. Wyróżniamy następujące rodzaje probiotyków:
Lactobacillus – to chyba najczęściej występujący probiotyk w produktach. Znajdziesz go m.in. w jogurtach, sfermentowanych produktach spożywczych. Różne szczepu mogą pomóc w biegunce, a także w nietolerancji laktozy.
Bifidobakterie – znajdują się w niektórych produktach mlecznych. Mogą złagodzić objawy jelita wrażliwego.
Saccharomyces boulardii to droższe występujące w probiotykach. Pomagają zwalczać biegunkę i inne problemy trawienne.
W napojach probiotycznych, które dostaniecie w naszym sklepie MarketBio, znajdziecie mieszaninę 3 rodzajów probiotyków wymienionych powyżej.
Czy napoje probiotyczne można pić codziennie?
Można, a nawet jest to zalecane. Aby zachować równowagę mikrobiomu, który podczas choroby jest naruszony, należy przyjmować regularnie probiotyki przez minimum tydzień. W celu zachowania zdrowia jelit, a także wzrostu odporności, warto również dostarczać organizmowi probiotyków 2-3 razy w tygodniu. Jest to szczególnie ważne w okresie grypowym.
Wskazania do stosowania probiotyków
Probiotyki pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu jelit, dlatego są pomocne w schorzeniach związanych z jelitami. Są to na przykład:
- zespół jelita drażliwego;
- ostra biegunka;
- wymioty;
- choroba Crohna;
- bóle brzucha niewiadomego pochodzenia;
- wzdęcia;
- zaparcia;
- otyłość (pobudzają metabolizm).
Probiotyki są zalecane również przy stosowaniu antybiotyków. Lekarze zalecają, aby probiotyki stosować kilka godzin po antybiotyku. W przeciwnym razie oba leki będą się wzajemni znosić.
Probiotyki podnoszą również naszą odporność, dlatego są polecane w okresie jesienno-zimowym i wczesną wiosną, gdy najczęściej mamy tendencję do przeziębienia czy grypy.
Probiotyki można stosować już u dzieci, a także u kobiet w ciąży oraz matek karmiących.