
Olej rzepakowy jest uznawany za jeden z najzdrowszych olejów roślinnych. Znajduje zastosowanie przy obróbce termicznej żywności, jak również jako składnik sałatek i past. Jest niezwykle ceniony ze względu na swoje właściwości odżywcze. Aby przekonać się o rosnącej popularności rzepaku w naszym kraju, wystarczy wybrać się poza miasto w kwietniu i maju, aby podziwiać pięknie kwitnącą na żółto roślinę. W ofercie Marketbio.pl dostępny jest ekologiczny olej rzepakowy.
Olej Rzepakowy Tłoczony na Zimno Nierafinowany 500 ml - Specjały Św. Antoniego
OLEJ RZEPAKOWY TŁOCZONY NA ZIMNO NIERAFINOWANY Zawartość netto: 500 ml Warunki przechowywania: Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Na dnie butelki może pojawiać się osad, który jest naturalnym etapem procesu sedymentacji oleju. Poszczególne partie oleju rzepakowego tłoczonego na zimno naturalnie mogą różnić się intensywnością smaku, koloru oraz aromatu. Wartość odżywcza w 100 g produktu: wartość energetyczna: 3400 kJ/ 827 kcal kwasy tłuszczowe nasycone: 7,2 g kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 64,9 g kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 27,9 g węglowodany: 0,0 g - w tym cukry: 0,0 g białko: 0,0 g sól: 0,0 g Producent: Damaeco sp. z o.o. ul. Grochowska 207/106 04-077 Warszawa
Najważniejsze informacje na temat oleju rzepakowego
Olej rzepakowy jest wytłaczany z czarnych nasion rzepaku. Samą roślinę charakteryzuje specyficzny zapach oraz malowniczo kwitnące kwiaty w kolorze żółtym. W naszym kraju najczęściej uprawiane są odmiany ozime. W dawniej uprawianych odmianach minusem była zawartość szkodliwego kwasu erukowego, ale obecnie, ekologiczne uprawy skutecznie uporały się z tym problemem. Dzięki temu, olej rzepakowy jest postrzegany jako jeden z najzdrowszych olejów roślinnych. Zaletą jest przy tym stosunkowo przystępna cena. W Marketbio.pl oferujemy naszym klientom ekologiczny olej rzepakowy tłoczony na zimno (do sałatek i sosów), a także tłoczony na ciepło do gotowania i smażenia.
Jakie właściwości odżywcze posiada olej rzepakowy?
W pierwszej kolejności warto wspomnieć o tym, że olej rzepakowy jest bogatym źródłem kwasów: oleinowego, linolowego (omega-6) oraz linolenowego (omega-3). Bardzo duża liczba osób zmaga się z niedoborem tych kwasów w organizmie. Częstsze stosowanie oleju rzepakowego w swojej kuchni może skutecznie rozwiązać ten problem. Do korzystnych właściwości oleju z rzepaku zaliczymy chociażby to, że pomaga on obniżyć poziom złego cholesterolu. W oleju rzepakowym znajdziemy także wartościowe fitosterole oraz witaminy: A, E i K.
Zastosowanie oleju rzepakowego w zdrowej kuchni
Olej rzepakowy możemy podzielić na dwie grupy: nierafinowany tłoczony na zimno oraz rafinowany tłoczony na ciepło. Pierwszy rodzaj oleju znajduje zastosowanie w sałatkach, pastach, a także w sosach. Z kolei olej tłoczony na ciepło jest wykorzystywany do gotowania lub smażenia. Jako ciekawostkę możemy wspomnieć, że olej rzepakowy znajduje zastosowanie także w kosmetologii. Może być stosowany przy zabiegu olejowania włosów, stanowiąc zamiennik droższej oliwy z oliwek.
Ekologiczny olej rzepakowy dostępny w sklepie Marketbio.pl
W ofercie sklepu internetowego Marketbio.pl dostępny jest ekologiczny olej rzepakowy produkowany z rzepaku pochodzącego z naturalnych i sprawdzonych upraw. Naszym klientom możemy zaoferować zarówno olej rzepakowy tłoczony na zimno, jak również rafinowany olej rzepakowy przeznaczony do smażenia i gotowania. Posiadamy w asortymencie wyłącznie oleje od sprawdzonych i zaufanych producentów. Biorąc pod uwagę liczne właściwości odżywcze, w tym wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, warto wyposażyć swoją kuchnię w olej rzepakowy.