Układ pokarmowy składa się z przewodu pokarmowego, wątroby, trzustki i pęcherzyka żółciowego. Odpowiada za rozkładanie pokarmów i płynów na podstawowe składniki chemiczne, takie jak tłuszcze, białka i węglowodany. Następnie organizm wchłania je jako składniki odżywcze, które mogą być wykorzystane jako energia, ale także do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Rola układu pokarmowego zaczyna się, gdy pokarm dostaje się do organizmu i przechodzi przez przełyk i żołądek, gdzie rozpoczyna się trawienie. Jelito cienkie następnie rozkłada pokarm, aby wchłonąć składniki odżywcze i przesyła je do krwiobiegu. Pozostała część pokarmu zamienia się w płyn i przenosi do jelita grubego. Ściana jelita grubego wchłania wodę, podczas gdy reszta niestrawionego pokarmu jest wydalana.
Dlaczego zdrowie układu pokarmowego jest ważne?
Układ trawienny odgrywa ważną rolę w ogólnym stanie zdrowia, ponieważ dostarcza organizmowi składniki odżywcze. Bez dobrego zdrowia układu pokarmowego możemy doświadczać różnych nieprzyjemnych objawów, takich jak np. ból brzucha, wzdęcia, niestrawność. Dodatkowo spożywana żywność może również powodować brak odpowiedniego trawienia oraz wpłynąć na nasze zdrowie. Dlatego tak ważne jest zdrowie układu pokarmowego.
Jak utrzymać zdrowy układ pokarmowy?
Jedz zdrową żywność — oznacza to spożywanie dużej ilości owoców, warzyw oraz zarówno nierozpuszczalnego, jak i rozpuszczalnego błonnika. Błonnik rozpuszczalny znajdujący się w żywności, takiej jak otręby owsiane, jęczmień, orzechy, nasiona i fasola, pomaga układowi trawiennemu wchłaniać wodę. Nierozpuszczalny błonnik znajdujący się w żywności, takiej jak otręby pszenne, warzywa i produkty pełnoziarniste, utrzymuje wszystko w przewodzie pokarmowym.
Utrzymuj nawodnienie — picie dużej ilości wody pomaga sprawnie funkcjonować układowi trawiennemu. Zazwyczaj zaleca się, aby kobiety wypijały 2,7 litra wody dziennie, a mężczyźni 3,7 litra dziennie.
Zażywaj probiotyki — Probiotyki to dobre bakterie w żołądku. Można je dodać do diety, jedząc jogurt, sfermentowaną żywność lub spożywać je w codziennych suplementach.
Odstaw cukier i wysoko przetworzoną żywność — przeciążenie tego typu składnikami odżywczymi stwarza idealne warunki do rozwoju złych bakterii.
Ruszaj się — ćwiczenia zwiększają przepływ krwi i metabolizm, zapewniając płynniejsze trawienie.
Czym są probiotyki?
Probiotyki są produktami zawierającymi pożyteczne, żywe mikroorganizmy. Należą do nich naturalne produkty spożywcze, takie jak kiszona kapusta i buraki, ale także produkty wzbogacone probiotykami, takie jak jogurty oraz suplementy diety. Probiotyki mają pozytywny wpływ na równowagę flory jelitowej. Ponieważ zwiększają liczbę „dobrych” zarazków w jelicie, „złe” zarazki (patogeny) mają mniejszą szansę na rozprzestrzenienie się. Niektóre probiotyki wytwarzają również antybiotyki chroniące przed drobnoustrojami chorobotwórczymi lub zwiększają aktywność niektórych komórek odpornościowych. Wspomaga to obronę całego organizmu. Istnieją różne szczepy dobrych bakterii. Do najbardziej znanych szczepów, które są powszechne w probiotykach należą Lactobacillus i Bifidobacterium.
Jakie zioła są korzystne dla układu pokarmowego?
Niektóre zioła są korzystne dla zdrowia układu pokarmowego. Wzmacniają go i poprawiają jego działanie. Do korzystnych ziół, wspomagających pracę układu trawiennego należą m.in. mniszek lekarski, rozmaryn, kurkuma, imbir, karczach, szałwia, lukrecja, ostropest plamisty, młody jęczmień, kardamon. Wpływają one na łagodzenie również nieprzyjemnych dolegliwości, takich jak zaparcia, nudności, bóle brzucha, nadmierne gazy.
Suplementy diety w MarketBio na układ pokarmowy
W naszym sklepie znajdziecie wiele produktów wspomagających pracę układu trawiennego. Należą do nich dobroczynne probiotyki, które kupicie w postaci tabletek oraz płynu. Kupicie tu również mieszanki ziołowe, które wyregulują pracę układu pokarmowego. Probiotyki dostępne w naszym sklepie zawierają najlepsze szczepy bakterii, a także wyciągi z ziół. Kupicie tu Państwo produkty bezglutenowe oraz wegańskie.
Misja firmy: „ Ochrona zagrożonych gatunków ziół, kultywowanie tradycyjnego zielarstwa oraz wspieranie i rozwój upraw rolnictwa ekologicznego”.
Dary Natury to firma działająca w branży zielarskiej oraz zdrowej żywności. Położona jest w południowej części województwa podlaskiego, w powiecie siemiatyckim, w małej, ukrytej wśród lasów wiosce Koryciny. Rejon wokół firmy charakteryzuje się wyjątkową lesistością oraz zróżnicowaniem terenu. Warunki te sprzyjają występowaniu dużej ilości roślin, które są zbierane jako surowiec zielarski. W tej okolicy od wielu pokoleń istnieje również tradycja zbierania roślin zielarskich ze stanu naturalnego.
Tereny leśne położone wokół naszego zakładu należą do Nadleśnictwa Rudka. Dziewięć leśnictw z tego nadleśnictwa, na terenie których pozyskujemy surowce zielarskie, zostało objętych certyfikatem ekologicznym, co w sumie stanowi kilkanaście tysięcy hektarów. Dzięki temu nasza działalność, polegająca m.in. na pozyskaniu roślin z natury, nie ma ujemnego wpływu na otaczające nas środowisko. O czystości powietrza, gleby oraz pozyskiwanych przez nas surowców świadczy bogactwo flory i fauny, jaka występuje obok nas, a także sędziwe kilkusetletnie drzewa.
Właśnie z surowców zebranych w tej wyjątkowej okolicy produkujemy nasze wyroby. Obok surowców zebranych ze stanu naturalnego wykorzystujemy również plony pozyskane z upraw w gospodarstwach ekologicznych. Płody zebrane w gospodarstwach ekologicznych oraz te zebrane ze stanu naturalnego tworzą nasze produkty.
Podczas zbioru ziół ze stanu naturalnego szczególną uwagę przykładamy do zagadnień ochrony środowiska. Osoby zajmujące się zbiorem są systematycznie szkolone, a ilość pozyskiwanych surowców jest ściśle uzgadniana z władzami Nadleśnictwa. Zbiór roślin zagrożonych ustalany jest z Wojewódzkim Konserwatorem Przyrody.
Zbiorem ziół na nasze potrzeby zajmuje się około 300 osób. Zioła staramy się zbierać w najbardziej optymalnych dla poszczególnych gatunków okresach. Badania chemiczne pozyskiwanych w naszym regionie surowców potwierdzają fakt, że jest to bardzo czysty zakątek naszego kraju i nie stwierdza się tu występowania żadnych zanieczyszczeń środowiska.
Coraz większa ilość roślin wykorzystywana w zielarstwie wprowadzana jest do uprawy, dotyczy to szczególnie tych gatunków, które są zagrożone.