Kawa zbożowa cieszy się ogromną popularnością wśród wszystkich miłośników zdrowego stylu życia. Podstawową różnicą w porównaniu z tradycyjną kawą jest oczywiście to, że do produkcji kawy zbożowej wykorzystuje się różne gatunki zboża, a nie ziarna kawowca. Dzięki temu, kawa zbożowa jest dużo bezpieczniejsza i może być pijana także przez dzieci. Taki rodzaj napoju jest urozmaiceniem diety stosowanej w niektórych przedszkolach! Co warto wiedzieć o kawie zbożowej?
Z jakich zbóż wytwarzana jest kawa zbożowa?
Najczęściej, do produkcji kawy zbożowej wykorzystuje się jęczmień, żyto, orkisz, ale również pszenicę czy owies. Niektóre rodzaje kawy zbożowej bazują na kilku zbożach jednocześnie, podczas gdy w innych stosuje się tylko jeden gatunek. Dla poprawienia walorów smakowych, a także wartości odżywczych, do kawy zbożowej często dodaje się przyprawy korzenne, zioła, ekstrakt z buraka cukrowego, cykorię, kakao, a także owoce odznaczające się właściwościami pobudzającymi. W rezultacie, kawosze mogą liczyć na olbrzymi wachlarz ciekawych smaków.
Czym różni się kawa zbożowa od tradycyjnej?
Do produkcji kawy zbożowej wykorzystuje się prażone zboża, a nie jak w przypadku kawy tradycyjnej, ziarna kawowca. Dzięki temu, kawa zbożowa nie zawiera w sobie kofeiny. W rezultacie, nie uzależnia, nie podnosi ciśnienia i może być pita zarówno przez dzieci, jak i osoby dorosłe. Kawy zbożowe oferują nam również szerszą gamę smaków i aromatów, a to dlatego, że mogą być produkowane z wielu różnorodnych zbóż oraz dodatków roślinnych. Może być sporządzana zarówno na gorąco, jak również w formie mrożonej kawy na gorące dni roku.
Jakie korzyści oferuje kawa zbożowa?
Kawa z prażonych zbóż cieszy się ogromną popularnością wśród kawoszy. Posiada charakterystyczny smak i aromat, a ponadto, jej regularne picie niesie ze sobą wiele korzyści. Oto najważniejsze zalety kawy zbożowej:
- Nie zawiera kofeiny, dzięki czemu, nie uzależnia i nie wpływa na ciśnienie krwi,
- Może być pita przez dzieci, kobiety w ciąży, osoby starsze oraz osoby z chorobami krążenia,
- Jest bogatym źródłem błonnika, inuliny oraz cennych mikroelementów,
- Jest wytwarzana z wielu gatunków zbóż, dzięki czemu, oferuje nam bogactwo smaków,
- Może posiadać zdrowe dodatki, które pobudzą organizm i dostarczą energii,
- Może być słodzona oraz wzbogacana mlekiem,
- W formie mrożonej dostarczy orzeźwienia w upalne dni.
Liczne walory odżywcze sprawiają, że kawa zbożowa jest świetnym uzupełnieniem dla wartościowych i zdrowych posiłków. Czy istnieją przeciwskazania do picia tej kawy? Ze względu na wysoki indeks glikemiczny, nie jest ona odpowiednim wyborem dla osób cierpiących na cukrzycę.
Kawa zbożowa w sklepie Marketbio
Chcesz samodzielnie przekonać się o korzystnym działaniu kawy zbożowej? Nasz sklep oferuje bogaty wybór jakościowych produktów dostępnych w przystępnych cenach. W naszym asortymencie dostępne są również kawy zbożowe nie zawierające glutenu, co jest doskonałą wiadomością dla osób cierpiących na nietolerancję tej substancji. Filiżanka kawy zbożowej o poranku to świetny sposób na dostarczenie swojemu organizmowi wielu cennych mikroelementów.
Misja firmy: „ Ochrona zagrożonych gatunków ziół, kultywowanie tradycyjnego zielarstwa oraz wspieranie i rozwój upraw rolnictwa ekologicznego”.
Dary Natury to firma działająca w branży zielarskiej oraz zdrowej żywności. Położona jest w południowej części województwa podlaskiego, w powiecie siemiatyckim, w małej, ukrytej wśród lasów wiosce Koryciny. Rejon wokół firmy charakteryzuje się wyjątkową lesistością oraz zróżnicowaniem terenu. Warunki te sprzyjają występowaniu dużej ilości roślin, które są zbierane jako surowiec zielarski. W tej okolicy od wielu pokoleń istnieje również tradycja zbierania roślin zielarskich ze stanu naturalnego.
Tereny leśne położone wokół naszego zakładu należą do Nadleśnictwa Rudka. Dziewięć leśnictw z tego nadleśnictwa, na terenie których pozyskujemy surowce zielarskie, zostało objętych certyfikatem ekologicznym, co w sumie stanowi kilkanaście tysięcy hektarów. Dzięki temu nasza działalność, polegająca m.in. na pozyskaniu roślin z natury, nie ma ujemnego wpływu na otaczające nas środowisko. O czystości powietrza, gleby oraz pozyskiwanych przez nas surowców świadczy bogactwo flory i fauny, jaka występuje obok nas, a także sędziwe kilkusetletnie drzewa.
Właśnie z surowców zebranych w tej wyjątkowej okolicy produkujemy nasze wyroby. Obok surowców zebranych ze stanu naturalnego wykorzystujemy również plony pozyskane z upraw w gospodarstwach ekologicznych. Płody zebrane w gospodarstwach ekologicznych oraz te zebrane ze stanu naturalnego tworzą nasze produkty.
Podczas zbioru ziół ze stanu naturalnego szczególną uwagę przykładamy do zagadnień ochrony środowiska. Osoby zajmujące się zbiorem są systematycznie szkolone, a ilość pozyskiwanych surowców jest ściśle uzgadniana z władzami Nadleśnictwa. Zbiór roślin zagrożonych ustalany jest z Wojewódzkim Konserwatorem Przyrody.
Zbiorem ziół na nasze potrzeby zajmuje się około 300 osób. Zioła staramy się zbierać w najbardziej optymalnych dla poszczególnych gatunków okresach. Badania chemiczne pozyskiwanych w naszym regionie surowców potwierdzają fakt, że jest to bardzo czysty zakątek naszego kraju i nie stwierdza się tu występowania żadnych zanieczyszczeń środowiska.
Coraz większa ilość roślin wykorzystywana w zielarstwie wprowadzana jest do uprawy, dotyczy to szczególnie tych gatunków, które są zagrożone.