Jest bazowym składnikiem dań – stanowi najważniejszą przyprawę w naszym jadłospisie. Nadajemy dzięki niej charakterystycznego smaku posiłkom i wyostrzamy apetyt. Jakie są rodzaje soli dostępnej w Marketbio.pl i czym się od siebie różnią? O soli w naszej diecie i o jej właściwościach napisaliśmy poniżej.
Jakie są rodzaje soli?
Wśród dostępnych na rynku soli wyróżniamy kilka jej rodzajów:
- Sól warzona – powstaje w wyniku głębokiego oczyszczenia soli kamiennej – ulega zatem przetworzeniu i często jest wzbogacana jodkiem potasu,
- Sól kamienna – powstaje wskutek procesu krystalizowania się wód morskich lub słonowodnych jezior. Tradycyjna biała sól kamienna składa się z chlorku sodu, ma delikatny smak, białą barwę i wydobywana jest w kopalniach, które czerpią ze złoża nieistniejących mórz. Czarna sól jest odmianą tradycyjnej soli kamiennej, przy czym zawiera w sobie węgiel aktywny, któremu zawdzięcza swój kolor. Stanowi idealną dekorację, zwłaszcza podana w towarzystwie składników kontrastujących barwą z czernią kryształków soli.
- Sól himalajska - różowa sól himalajska wydobywana jest na terenach Pakistanu w pasie gór Himalajów, uznawana jest za najczystszą i najszlachetniejszą odmianę soli na świecie. Ma w sobie dużą zawartość minerałów. Kolor zawdzięcza zawartości żelaza.
- Sól morska – pozyskiwana jest po odparowaniu wody pochodzącej z mórz i oceanów, charakteryzuje się również wysoką zawartością minerałów i niskim stopniem przetworzenia.
Sól w Marketbio.pl
O ile nie została drobno zmielona, ma strukturę kryształków – mniejszych lub większych i różniących się od siebie kolorem, w zależności od odmiany soli. Jest twarda, ale możliwa do zgryzienia, dlatego posypuje się nią niektóre dania mięsne, by podkreślić smak potrawy i przyozdobić talerz.
Chcąc przyprawić danie i nadać mu konkretnego smaku, dodajemy najczęściej sól, choć oczywiście stosujemy także rozmaite zioła i różne rodzaje pieprzu. W Marketbio.pl znajdziemy sól ziołową, różową himalajską, morską, kamienną, kuchenną, gorzką, czarną, a także niskosodową, nie- i jodowaną o różnej grubości ziaren.
Wartości odżywcze soli
Soli używać należy zgodnie z zasadą „mniej znaczy lepiej” – oznacza to, że w umiarkowanych ilościach przysługuje się dla ludzkiego zdrowia, stanowiąc dla niego źródło sodu, który jest dla człowieka ważnym pierwiastkiem, wziąwszy pod uwagę fakt jego wpływu na gospodarkę wodną w ludzkim organizmie, a także układ nerwowy i mięśniowy.
Zastosowanie w kuchni
Stanowi bazę podczas doprawiania potraw i wpływa bezpośrednio na ich smak. Z jej użyciem marynujemy mięsa, doprawiamy dania główne, sałatki i przystawki. Jest też niezbędnym składnikiem w przygotowaniu kiszonek. Ma szerokie zastosowanie w kuchni na całym świecie. Wzbogacona ziołami jest gotową mieszanką aromatu i smaku. Gruboziarnista sól jest też wyrafinowaną ozdobą dania. Posypać nią można mięsne potrawy sous-vide lub wołowinę.
Zamów sól w naszym sklepie online
Chcąc przyprawić danie warto mieć w zasięgu ręki wszystkie niezbędne składniki – w tym sól. W klasycznych potrawach, w których chcemy zmienić smak na nieco słonawy, sprawdzi się klasyczna sól warzona. Jeśli jednak chcemy przyozdobić posiłek, czyniąc go nieco bardziej wyrafinowanym, możemy sięgnąć po różową lub czarną odmianę. Doskonałym rozwiązaniem jest także sól ziołowa, stanowiąca gotową mieszankę aromatycznych ziół i kryształków soli – dzięki temu bez trudu doprawimy posiłek za jednym razem, czyniąc go spójnym i charakternym w odbiorze.
Nie wychodząc z domu mamy możliwość dokonać wyboru spośród wielu odmian soli, w zależności od potrzeb kulinarnych i codziennych przyzwyczajeń w domowym jadłospisie. W Marketbio.pl znajdziemy kilka odmian soli w różnych wersjach grubości ziaren. Począwszy od klasycznej soli kuchennej i kamiennej, przez różową himalajską, ziołową czy też czarną. Produkty Marketbio.pl są bezpieczne, zdrowe i ekologiczne. Warto zatem dokonać szybkich zakupów online, by cieszyć się dobrze doprawionymi daniami na swym talerzu.
Misja firmy: „ Ochrona zagrożonych gatunków ziół, kultywowanie tradycyjnego zielarstwa oraz wspieranie i rozwój upraw rolnictwa ekologicznego”.
Dary Natury to firma działająca w branży zielarskiej oraz zdrowej żywności. Położona jest w południowej części województwa podlaskiego, w powiecie siemiatyckim, w małej, ukrytej wśród lasów wiosce Koryciny. Rejon wokół firmy charakteryzuje się wyjątkową lesistością oraz zróżnicowaniem terenu. Warunki te sprzyjają występowaniu dużej ilości roślin, które są zbierane jako surowiec zielarski. W tej okolicy od wielu pokoleń istnieje również tradycja zbierania roślin zielarskich ze stanu naturalnego.
Tereny leśne położone wokół naszego zakładu należą do Nadleśnictwa Rudka. Dziewięć leśnictw z tego nadleśnictwa, na terenie których pozyskujemy surowce zielarskie, zostało objętych certyfikatem ekologicznym, co w sumie stanowi kilkanaście tysięcy hektarów. Dzięki temu nasza działalność, polegająca m.in. na pozyskaniu roślin z natury, nie ma ujemnego wpływu na otaczające nas środowisko. O czystości powietrza, gleby oraz pozyskiwanych przez nas surowców świadczy bogactwo flory i fauny, jaka występuje obok nas, a także sędziwe kilkusetletnie drzewa.
Właśnie z surowców zebranych w tej wyjątkowej okolicy produkujemy nasze wyroby. Obok surowców zebranych ze stanu naturalnego wykorzystujemy również plony pozyskane z upraw w gospodarstwach ekologicznych. Płody zebrane w gospodarstwach ekologicznych oraz te zebrane ze stanu naturalnego tworzą nasze produkty.
Podczas zbioru ziół ze stanu naturalnego szczególną uwagę przykładamy do zagadnień ochrony środowiska. Osoby zajmujące się zbiorem są systematycznie szkolone, a ilość pozyskiwanych surowców jest ściśle uzgadniana z władzami Nadleśnictwa. Zbiór roślin zagrożonych ustalany jest z Wojewódzkim Konserwatorem Przyrody.
Zbiorem ziół na nasze potrzeby zajmuje się około 300 osób. Zioła staramy się zbierać w najbardziej optymalnych dla poszczególnych gatunków okresach. Badania chemiczne pozyskiwanych w naszym regionie surowców potwierdzają fakt, że jest to bardzo czysty zakątek naszego kraju i nie stwierdza się tu występowania żadnych zanieczyszczeń środowiska.
Coraz większa ilość roślin wykorzystywana w zielarstwie wprowadzana jest do uprawy, dotyczy to szczególnie tych gatunków, które są zagrożone.