Wartości odżywcze kiełków są znane od wielu lat. Stanowią cenny element codziennej diety i pozwalają dostarczyć organizmowi ważnych mikro- i makroelementów w łatwo przyswajalnej formie. Są dostępne przez cały rok, a co więcej, mogą być łatwo uprawiane w każdej kuchni. W sklepie ze zdrową żywnością Marketbio.pl dostępne są zarówno gotowe kiełki, jak również nasiona przeznaczone do wysiewu.
Czym właściwie są kiełki?
Kiełki to nic innego, jak rośliny znajdujące się we wczesnej fazie wzrostu. Są pozyskiwane poprzez zasianie niektórych roślin, np. rzodkiewki, brokułu, ciecierzycy, grochu, kukurydzy, pora czy pszenicy. W przypadku niektórych roślin, np. słonecznika czy brokuła, mamy do czynienia z siewkami, które są po prostu bardziej dojrzałą formą kiełek. Kiełki znajdują szerokie zastosowanie w gastronomii, ponieważ są źródłem wielu cennych składników odżywczych dostępnych w łatwo przyswajalnej formie.
Dlaczego warto stosować kiełki w codziennej diecie?
W kiełkach znajdziemy te same składniki odżywcze, co w dojrzałym warzywie. Tyle tylko, że zawartość mikro i makro-elementów w kiełkach jest większa, niż w porównywalnej masie w pełni wykształconych warzyw. W kiełkach dostępne są również duże ilości białka, tłuszczów oraz witamin. Dzięki temu, kiełki zapracowały sobie na miejsce na liście super żywności. Dokładne wartości odżywcze zależą oczywiście od tego, jakie nasiona zostały wykorzystane do uzyskania kiełków.
Zastosowanie kiełków w kuchni
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby kiełki jeść w czystej postaci bez żadnych dodatków. Biorąc jednak pod uwagę walory smakowe, kiełki lepiej sprawdzają się jako dodatek do żywności. Mogą zostać wykorzystane w sałatkach, surówkach czy na kanapkach. Z kiełków można również wytworzyć pastę do smarowania pieczywa. Większość kiełków możemy spożywać w naturalnej formie, choć istnieją wyjątki. Zwłaszcza kiełki z roślin strączkowych zaleca się spożywać na ciepło.
Jak wykorzystać nasiona do kiełkowania?
W ofercie sklepu Marketbio.pl dostępne są nasiona, które pozwolą Ci samodzielnie przygotować wartościowe kiełki. Do przygotowania kiełków domowym sposobem wystarczy jedynie słoik, gaza oraz gumka recepturka, ale w sieci możemy natrafić na specjalistyczny kiełkownik, w którym można przygotować duże ilości kiełek w ciągu zaledwie kilku dni. Do wyboru mamy nasiona takich warzyw, jak np.: burak, rukola, rzeżucha, lucerna, rzodkiewka, słonecznik czy brokuł.
Kiełki dostępne w ofercie sklepu Marketbio.pl
W ofercie sklepu ze zdrową żywnością Marketbio.pl możesz kupić zarówno kiełki w formie gotowej do spożycia, jak również nasiona, z pomocą których samodzielnie przygotujesz kiełki w swoim domu. Biorąc pod uwagę, że kiełki zdatne do spożycia można uzyskać już po 5-7 dniach uprawy, wielu miłośników zdrowego stylu życia decyduje się na uprawę kiełków w zaciszu swojego domu. Jak już mówiliśmy, w tym celu można wykorzystać domowy sposób ze słoikiem i gazą lub zaopatrzyć się w kiełkownik, z pomocą którego można uprawiać większe ilości kiełków jednocześnie.
Misja firmy: „ Ochrona zagrożonych gatunków ziół, kultywowanie tradycyjnego zielarstwa oraz wspieranie i rozwój upraw rolnictwa ekologicznego”.
Dary Natury to firma działająca w branży zielarskiej oraz zdrowej żywności. Położona jest w południowej części województwa podlaskiego, w powiecie siemiatyckim, w małej, ukrytej wśród lasów wiosce Koryciny. Rejon wokół firmy charakteryzuje się wyjątkową lesistością oraz zróżnicowaniem terenu. Warunki te sprzyjają występowaniu dużej ilości roślin, które są zbierane jako surowiec zielarski. W tej okolicy od wielu pokoleń istnieje również tradycja zbierania roślin zielarskich ze stanu naturalnego.
Tereny leśne położone wokół naszego zakładu należą do Nadleśnictwa Rudka. Dziewięć leśnictw z tego nadleśnictwa, na terenie których pozyskujemy surowce zielarskie, zostało objętych certyfikatem ekologicznym, co w sumie stanowi kilkanaście tysięcy hektarów. Dzięki temu nasza działalność, polegająca m.in. na pozyskaniu roślin z natury, nie ma ujemnego wpływu na otaczające nas środowisko. O czystości powietrza, gleby oraz pozyskiwanych przez nas surowców świadczy bogactwo flory i fauny, jaka występuje obok nas, a także sędziwe kilkusetletnie drzewa.
Właśnie z surowców zebranych w tej wyjątkowej okolicy produkujemy nasze wyroby. Obok surowców zebranych ze stanu naturalnego wykorzystujemy również plony pozyskane z upraw w gospodarstwach ekologicznych. Płody zebrane w gospodarstwach ekologicznych oraz te zebrane ze stanu naturalnego tworzą nasze produkty.
Podczas zbioru ziół ze stanu naturalnego szczególną uwagę przykładamy do zagadnień ochrony środowiska. Osoby zajmujące się zbiorem są systematycznie szkolone, a ilość pozyskiwanych surowców jest ściśle uzgadniana z władzami Nadleśnictwa. Zbiór roślin zagrożonych ustalany jest z Wojewódzkim Konserwatorem Przyrody.
Zbiorem ziół na nasze potrzeby zajmuje się około 300 osób. Zioła staramy się zbierać w najbardziej optymalnych dla poszczególnych gatunków okresach. Badania chemiczne pozyskiwanych w naszym regionie surowców potwierdzają fakt, że jest to bardzo czysty zakątek naszego kraju i nie stwierdza się tu występowania żadnych zanieczyszczeń środowiska.
Coraz większa ilość roślin wykorzystywana w zielarstwie wprowadzana jest do uprawy, dotyczy to szczególnie tych gatunków, które są zagrożone.