Pędy bambusa to rzadki, wręcz niecodzienny element w polskich daniach. Jednak dla osób dbających o zdrowy tryb życia, a także lubiących urozmaicać swój jadłospis, pędy bambusa wykorzystywane w kuchniach azjatyckich stanowią pyszny, niskokaloryczny, a jednocześnie bogaty w witaminy i mikroelementy dodatek. Chrupiące pędy bambusa o lekko gorzkawym, ale delikatnym smaku doskonale nadają się do wszelkiego rodzaju sałatek i sosów. Z powodzeniem mogą być również wykorzystane do przyrządzenia zup i duszonych oraz smażonych dań obiadowych. Nawet jeśli nie jesteś miłośnikiem kuchni azjatyckiej, warto sięgnąć po naturalne pędy bambusa, które znajdziesz w naszym sklepie marketbio.pl, by sprawić, aby posiłki każdego dnia były zdrowe i zachwycały różnorodnością smaków.
Unikatowy smak i moc witamin na wyciągnięcie ręki
Bambus to wieloletnia, drewniejąca trawa, która może urosnąć nawet 80 cm jednego dnia. Wyróżnia się trzy sezonowe gatunki bambusa: wiosenne, letnie i zimowe, cieszące się największym uznaniem wśród smakoszy i wegetarian. Młode, delikatne i przede wszystkim jadalne pędy cechują się włóknistą konsystencją i kremową barwą, bardzo podobną do szparagów. Surowe pędy najczęściej przyrządza się tuż po wykopaniu. Kroi się je na kawałki, następnie gotuje, smaży lub marynuje. Zamknięte w słoikach lub aluminiowych puszkach można przechowywać przez dłuższy czas i w każdej chwili cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem. W marketbio.pl znajdziesz pędy bambusa w wygodnych i łatwych w otwieraniu opakowaniach o różnej gramaturze, dostosowanej do Twoich aktualnych potrzeb.
Dlaczego warto jeść pędy bambusa?
Pędy bambusa są cenione nie tylko za oryginalny smak, ale również za niezwykłe właściwości, jakie zawiera w sobie ten niepozorny produkt. Przede wszystkim pędy bambusa są niskokaloryczne. Jedna szklanka zawiera zaledwie 13 kalorii i pół grama tłuszczu. Oprócz tego jedna porcja pędów bambusa dostarcza ok. 10% dziennego zapotrzebowania na błonnik pokarmowy, który pomaga też obniżyć cholesterol, a także wspomaga trawienie i zwiększa uczucie sytości, dlatego to doskonały dodatek do dań dla osób będących na diecie. Pędy są ponadto bogatym źródłem potasu, co może przyczynić się do obniżenia ciśnienia krwi. Natomiast zawarte w pędach związki fitochemiczne mogą pomóc w walce z rakiem, bakteriami, grzybami i wirusami.
Pędy bambusa to bogactwo witamin
W marketbio.pl oferujemy naszym klientom najwyższej jakości pędy bambusa bez konserwantów. Ponadto umożliwiamy wybór produktów BIO pochodzących tylko i wyłącznie ze sprawdzonych gospodarstw, gdzie nie stosuje się nawozów sztucznych ani pestycydów oraz innych substancji szkodliwych dla organizmu. Dzięki temu pędy zamknięte w słoikach lub puszkach zawierają wiele witamin i minerałów. Kiełki bambusa są bogatym źródłem witamin A, B6 i E. Znajdują się w nich także wapń, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, mangan, selen i żelazo. Poza tym pędy bambusa zawierają również kwasy fenolowe, które mają właściwości przeciwzapalne.