
Ekologiczny Sklep. Produkty Bio - Żywność ekologiczna. Eko Sklep - Są tutaj produkty, które posiadają certyfikat ekologiczny. Certyfikat ekologiczny wydaje jednostka unijna certyfikująca (jest kilka takich w Polsce). Certyfikat musi posiadać zarówno rolnik uprawiający żywność ekologiczna jak i firma pakująca czy też przetwarzająca te produkty. Kontrolę przechodzą także hurtownie żywności ekologicznej takie jak nasza (certyfikat do wglądu jest dostępny tutaj: https://marketbio.pl/webpage/sprzedaz-hurtowa.html Produkty ekologiczne nie mogą być modyfikowane genetycznie ani spryskiwane pestycydami - to samo dotyczy gleby - musi przejść okres konwersji zanim zostanie na niej uprawiana żywność ekologiczna. Gotowe do spożycia produkty smakują lepiej, są bezpieczniejsze, choć wyglądają gorzej niż te modyfikowane. Zanim zaczniemy chorować, przestańmy spożywać zatrute pokarmy. Żywność ekologiczna to najbezpieczniejszy wybór.
Bio Makaron Sojowy Fettucine 200 g - Diet Food
EKOLOGICZNY MAKARON SOJOWY Wysoka zawartość białka, błonnika pokarmowego, bezglutenowy Zawartość netto: 200 g Składniki: mąka z organicznej soi*, woda składniki pochodzące z upraw ekologicznych Jednostka certyfikująca: CN-BIO-140 Pochodzenie surowców: Rolnictwo spoza UE Kraj pochodzenia: Chiny Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po użyciu szczelnie zamknij opakowanie. Sposób przygotowania: Szybki i łatwy w przygotowaniu. Wrzuć makaron do dużej ilości wrzącej, osolonej wody, gotuj 3-5 minut. Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna: 1476 kJ/ 353 kcal Tłuszcz: 6,8 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,3 g Węglowodany: 21 g w tym cukry: 11 g Błonnik: 20 g Białko: 42 g Sól: 0,03 mgDo sprawdzenia
Co to jest żywność ekologiczna? Jak powstaje żywność ekologiczna?
Żywność ekologiczna (znana również pod nazwą eko, bio, organic, organiczna, biologiczna) to żywność składająca się z surowców uprawianych (hodowanych) metodą ekologiczną, tzn. bez użycia pestycydów, herbicydów, modyfikacji genetycznych, antybiotyków czy hormonów wzrostu. Zarówno w rolnictwie ekologicznym jak i hodowli ekologicznej stosuje się ekologiczne formy ochrony roślin i zwierząt, np. płodozmian.
Jak rozpoznać żywność ekologiczną? Jak oznakowane są produkty ekologiczne.
Żywność ekologiczna oznaczona jest logo Euro-Liścia - jest to logo obowiązujące w całej Unii Europejskiej.
Logo euro-liścia
Kupując produkt oznaczony tym logo mamy gwarancję, że do produkcji zostało użyte min. 95% surowców pochodzących z rolnictwa bądź hodowli eko.
Niektóre kraje Unii Europejskiej stosują swoje wewnętrzne loga.
Na przykład we Francji ekologiczność produktu gwarantuje nam logo Agriculture Biologique:
a w Niemczech Bio Siegel:
Tak oznaczone produkty posiadają certyfikat ekologiczny, który wydaje jednostka certyfikująca, czuwająca nad ekologiczną jakością produktu.
Dlaczego żywność ekologiczna jest droższa od żywności konwencjonalnej?
Żywność ekologiczna jest z reguły droższa od żywności konwencjonalnej, ponieważ jej produkcja wymaga większych nakładów pracy, często ręcznej. Dodatkowo nieużywanie przy jej uprawie pestycydów, sprawia że plony są niekiedy mniejsze, bo są bardziej narażone na szkodniki, a ponadto szybciej ulegają zepsuciu. Ponadto gospodarstwa i przetwórnie ekologiczne muszą corocznie ponosić koszty certyfikacji.
Czy żywność ekologiczna jest zdrowa? Czy żywność ekologiczna jest zdrowsza od konwencjonalnej?
Nie ma jasnej odpowiedzi na to pytanie, wszystko zależy od tego jaki produkt weźmiemy pod lupę. Jeśli chodzi, np. o ekologiczne produkty zawierające w składzie ekologiczny cukier, to nie możemy zgodzić się z twierdzeniem, że jest to produkt "zdrowy", ponieważ w naszym przekonaniu cukier, podobnie jak czerwone mięso, alkohol czy inne używki, jest szkodliwy, zwłaszcza stosowany w nadmiarze. Jednak mając do wyboru alternatywny produkt produkowany z surowców konwencjonalnych, zdecydowanie polecamy ten w wersji ekologicznej, ponieważ będziemy mieć przynajmniej gwarancję, że do produkcji nie zostały użyte nawozy sztuczne, pestycydy czy surowce modyfikowane genetycznie. Na razie nie ma badań jasno określających, że żywność ekologiczna jest zdrowsza od żywności konwencjonalnej, bo np. zawiera więcej składników mineralnych, ale za to jest na pewno mniej szkodliwa od żywności bez certyfikatu. Gdy np. chcemy kupić suszone morele, zdecydowanie lepiej sięgnąć po te z certyfikatem, gdyż nie mają dodatku siarki, która może mieć negatywny wpływ na nasz organizm. Musimy się jednak liczyć z tym, że takie ekologiczne morele suszone mogą szybciej ulegać zepsuciu i nie będą miały żółtego koloru.
Diet-Food - Twoje źródło zdrowej żywności
Wprowadzenie do marki Diet-Food
Diet-Food to uznany producent, który skupia się na oferowaniu produktów odpowiadających na potrzeby osób poszukujących zdrowego stylu życia. Dzięki bogatej ofercie makaronów, przekąsek oraz superfood, Diet-Food zyskał uznanie wśród klientów na całym świecie.Oferta produktowa Diet-Food
Diet-Food dostarcza różnorodne produkty, które spełnią oczekiwania nawet najbardziej wymagających klientów. W ich asortymencie znajdziemy:- Makaron Konjac - dostępny w różnych formach, takich jak Spaghetti, Fettuccine czy Noodles. Produkt ten jest ceniony za niską kaloryczność.
- Makaron Jaglany Bio oraz Makaron Gryczany Soba Bezglutenowy Bio - idealne dla osób poszukujących opcji bezglutenowych.
- Bio Granola i Bio Muesli - te zdrowe przekąski są dostępne z różnymi dodatkami, takimi jak kakao, owoce czy orzechy.
- Superfood - w ofercie znajdziesz produkty takie jak Super Erytrytol, Chlorella Bio czy Super Spirulina Bio.
- Napoje - Diet-Food oferuje Napoje Sojowe w Proszku oraz Wodę Kokosową w Proszku Bio.
- Mieszanki nasion - produkty takie jak Cinnamon Seeds czy Chocococo Seeds dodadzą smaku potrawom.