Kasztany jadalne to przysmak pochodzący z krajów basenu Morza Śródziemnego. Owoce kasztana jadalnego nadają się do spożycia pod różnymi postaciami. Można je jeść zarówno surowe, jak i pieczone, czy gotowane, coraz popularniejsze również staje się przetwarzanie ich na mąkę, płatki lub krem. W sklepie marketbio klienci znajdą zarówno całe kasztany, jak i produkty stworzone na ich bazie.
Właściwości kasztanów jadalnych
Owoce kasztanów jadalnych to nie tylko ciekawy smak, ale też bogate źródło witamin i wartości odżywczych. W kasztanach znaleźć można między innymi witaminę C znaną ze swoich właściwości antyoksydacyjnych, witaminę K odpowiedzialną za prawidłowe krzepnięcie krwi, czy witaminę E, która podobnie jak C jest silnym przeciwutleniaczem. Obecność tych witamin sprawia, że regularne zjadanie kasztanów może spowolnić proces starzenia się organizmu, podnosząc zarazem jego odporność. Kasztany dostarczają także potasu, cynku, fosforu, sodu i innych pierwiastków wspierających funkcjonowanie układu nerwowego oraz gospodarki wodno – elektrolitowej. Wprowadzenie owoców kasztanowca jadalnego do swojego codziennego menu i regularne ich spożywanie, może skutkować poprawą zdrowia i samopoczucia.
Jakie produkty z kasztanami jadalnymi można znaleźć w markebio?
Sklep marketbio prezentuje bogatą ofertę produktów dla wszystkich miłośników zdrowego odżywiania. W kategorii kasztanów jadalnych można znaleźć wiele ciekawych rozwiązań. Jednym z nich są kasztany w czystej postaci, gotowane i przeznaczone do bezpośredniego spożycia. Produkt ten jest naturalnie bezglutenowy oraz wegański, przez co mogą sięgnąć po niego zarówno osoby chore na celiakię, jak i każdy, ko unika substancji pochodzenia zwierzęcego. Kasztany jadalne oprócz wielu witamin i minerałów zawierają również pewne ilości błonnika pokarmowego, który pozytywnie wpływa na odchudzanie. Dodatkowym atutem kasztanów jest to, że są one produktem niskokalorycznym, przez co mogą włączyć je do codziennej diety osoby, którym zależy na pozbyciu się zbędnych kilogramów.
Mąka kasztanowa do dań słodkich lub wytrawnych
Kasztany jadalne są zdatne do spożycia nie tylko w czystej postaci. Można wytwarzać z nich wiele smacznych i pełnowartościowych produktów, takich jak mąka kasztanowa. Marketbio oferuje mąkę zarówno w wersji z glutenem, jak i pozbawioną tej substancji. Zarówno osoby, które bez obaw o zdrowie mogą spożywać gluten, jak i chore na celiakię. Mąka z kasztanów jadalnych nadaje się do słodkich wypieków oraz do dań wytrawnych, da się z niej też stworzyć domowej roboty makaron.
Makaron, pieczywo i płatki – bogaty wybór produktów na bazie kasztanów jadalnych
Wszystkim zainteresowanym zdrowym odżywianiem oraz testowaniem nowych, ciekawych smaków, prezentujemy bogaty wybór produktów na bazie jadalnych kasztanów. W marketbio znaleźć można makaron semolinowy z dodatkiem mąki kasztanowej. Produkt ten doskonale współgra z sałatkami, pasuje również do zup oraz sosów. Chrupki chlebek kasztanowy pasuje do pasztetów, wędlin, warzyw, wędlin oraz słodkich dodatków, takich jak dżemy czy miód. Osoby, które nie wyobrażają sobie rozpoczęcia dnia, bez porcji smacznego i dodającego energii musli, mogą sięgnąć po płatki kasztanowe. Płatki łączyć można ze świeżymi lub suszonymi owocami, mlekiem praz jogurtem.
Krem z kasztanów jadalnych – zdrowsza alternatywa dla wysoko przetworzonych łakoci
Przejście na zdrową dietę nie musi oznaczać rezygnacji ze słodyczy. Wystarczy sięgać po zdrowsze alternatywy dla tradycyjnych słodyczy, które zazwyczaj mają kiepski skład, pełen rafinowanego cukru i sztucznych dodatków. Jedną z takich alternatyw jest krem z kasztanów jadalnych bio. Produkt ten jest dwuskładnikowy. Kasztany jadalne i cukier winogronowy tworzą apetyczną, słodką pastę o aksamitnej konsystencji i ciekawym smaku. Kremem można smarować pieczywo, spożywać go samodzielnie lub dodawać do domowej roboty wypieków i deserów. Składniki kremu pochodzą z certyfikowanych upraw ekologicznych.