
Masło klarowane
Sympatycy zdrowego odżywiania z całą pewnością wiedzą, jak ważnym produktem jest masło klarowane. Może być spożywane bezpośrednio, np. z kanapkami, jednak pełny potencjał masła klarowanego zauważymy w procesie smażenia. Jest nieodzownym towarzyszem alergików nietolerujących mleka krowiego. Jakimi właściwościami odznacza się masło klarowne dostępne w ofercie naszego sklepu? Odpowiemy poniżej...
Masło Klarowane 750 g - EOOVITA
MASŁO KLAROWANE Masło oczyszczone, podczas procesu powolnego podgrzewania warstwa substancji stałych (zanieczyszczeń) i ciekłych (najczystsze masło) oddzielają się od siebie. W efekcie otrzymujemy tłuszcz, którego możemy użyć do wszelkich celów kulinarnych. Charakteryzuje je złocista barwa, wyrazisty, a jednocześnie bardziej delikatny smak. 99,6% tłuszcz mleczny. Robione metodą tradycyjną. Bez dodatku konserwantów. Idealne do pieczenia i gotowania. Polecane do smażenia. Wyśmienite do sosów. Masa netto: 750 g Składniki: masło klarowane. Kraj pochodzenia surowca: Polska Warunki przechowywania: Przechowywać w temp. od 0ºC do 10ºC. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 3685 kJ/ 896 kcal Tłuszcz: 99,6 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 59 g Węglowodany: 0 g - w tym cukry: 0 g Białko: 0 g Sól: 0 g Producent: EOOVITA S.C. Krowoderska 22/9 31-142 Kraków
Masło Klarowane 400 g - EOOVITA
MASŁO KLAROWANE Masło oczyszczone, podczas procesu powolnego podgrzewania warstwa substancji stałych (zanieczyszczeń) i ciekłych (najczystsze masło) oddzielają się od siebie. W efekcie otrzymujemy tłuszcz, którego możemy użyć do wszelkich celów kulinarnych. Charakteryzuje je złocista barwa, wyrazisty, a jednocześnie bardziej delikatny smak. 99,6% tłuszcz mleczny. Robione metodą tradycyjną. Bez dodatku konserwantów. Idealne do pieczenia i gotowania. Polecane do smażenia. Wyśmienite do sosów. Masa netto: 400 g Składniki: masło klarowane. Kraj pochodzenia surowca: Polska Warunki przechowywania: Przechowywać w temp. od 0ºC do 10ºC. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 3685 kJ/ 896 kcal Tłuszcz: 99,6 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 59 g Węglowodany: 0 g - w tym cukry: 0 g Białko: 0 g Sól: 0 g Producent: EOOVITA S.C. Krowoderska 22/9 31-142 Kraków
Masło Klarowane 240 g - EOOVITA
MASŁO KLAROWANE Masło oczyszczone, podczas procesu powolnego podgrzewania warstwa substancji stałych (zanieczyszczeń) i ciekłych (najczystsze masło) oddzielają się od siebie. W efekcie otrzymujemy tłuszcz, którego możemy użyć do wszelkich celów kulinarnych. Charakteryzuje je złocista barwa, wyrazisty, a jednocześnie bardziej delikatny smak. 99,6% tłuszcz mleczny. Robione metodą tradycyjną. Bez dodatku konserwantów. Idealne do pieczenia i gotowania. Polecane do smażenia. Wyśmienite do sosów. Masa netto: 240 g Składniki: masło klarowane. Kraj pochodzenia surowca: Polska Warunki przechowywania: Przechowywać w temp. od 0ºC do 10ºC. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 3685 kJ/ 896 kcal Tłuszcz: 99,6 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 59 g Węglowodany: 0 g - w tym cukry: 0 g Białko: 0 g Sól: 0 g Producent: EOOVITA S.C. Krowoderska 22/9 31-142 Kraków
Jak powstaje masło klarowane?
Produkt ten powstaje w procesie długotrwałego podgrzewania masła, co prowadzi do całkowitego wytracenia się wody oraz substancji nie będących tłuszczami. Z kilograma masła można w ten sposób pozyskać ok. 750 gramów masła klarowanego. Jest to w zasadzie czysty tłuszcz mleczny (zawartość na poziomie 99,5% tłuszczu). Proces klarowania masła zmienia jego strukturę, zawartość, a także właściwości. Staje się one dużo zdrowsze i bezpieczniejsze.
Masło klarowane jako tłuszcz to smażenia
Pełne możliwości masła klarowanego można wykorzystać w procesie smażenia. W przypadku zwykłego tłuszczu, w temperaturze smażenia powyżej 100 stopni, pojawiają się substancje szkodliwe, które po pierwsze zaburzają smak potrawy, a po drugie, mają niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Tymczasem, masło klarowane może być wykorzystywane nawet przy temperaturach 250 stopni. Kolejnym atutem jest bardzo długa przydatność do spożycia sięgająca nawet kilkunastu miesięcy.
Dlaczego warto stosować masło klarowane?
Wielu dietetyków określa masło klarowane jako mniejsze zło w procesie smażenia. Zwolennicy zdrowej żywności odradzają przygotowywanie potraw w ten sposób, ale jednocześnie twierdzą, że potrawy smażone przy użyciu masła klarowanego nie są tak szkodliwe, co przy użyciu zwykłego tłuszczu. Spożywanie masła klarowanego ogranicza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.
Co ciekawe, masło klarowane wspiera również spalanie tkanki tłuszczowej. Ma korzystny wpływ na pracę jelit oraz przyspiesza trawienie. Jest źródłem wielu łatwo przyswajalnych witamin. Nie dziwi zatem fakt, że tak wielu klientów naszego sklepu decyduje się na regularne zakupy masła klarowanego.