
Szacuje się, że przynajmniej 3 miliony osób w Polsce cierpi na cukrzycę. Są to jednak optymistyczne dane, biorąc pod uwagę, jak wielu młodych ludzi bagatelizuje pierwsze sygnały. Zdecydowana większość przypadków to cukrzyca typu 2 wynikająca ze złego trybu życia – częstego sięgania po cukry, braku aktywności fizycznej, otyłości. Diabetycy mogą zachować wysoką jakość życia pod warunkiem wdrożenia odpowiedniej diety. W tym miejscu oferujemy Państwu szeroki wybór produktów starannie wyselekcjonowanych pod kątem potrzeb diabetyków.
Ciastka Bez Dodatku Cukru 150 g - Florbu
CIASTKA BEZ DODATKU CUKRU Zawiera substancje słodzące. Zawiera naturalnie występujące cukry. Masa netto: 150 g Składniki: Mąka pszenna pełnoziarnista (67%), olej słonecznikowy (14%), substancja słodząca (maltitol), błonnik roślinny, skrobia pszenna, mąka słodowa jęczmienna, sól, serwatka w proszku (z mleka), substancja spulchniająca (węglan sodu, węglan amonu),emulgator (lecytyna sojowa), aromaty. Informacje dla alergików: Może zawierać sezam i orzechy. Warunki przechowania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Uwaga: Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna: 1760 kJ/421 kcal Tłuszcz: 16 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,2 g - w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 13 g - w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 1,8 g Węglowodany: 62 g - w tym cukry: 1,6 g - w tym alkohole wielowodorotlenowe (poliole): 13 g Błonnik: 9,9 g Białko: 7,4 g Sól: 1,0 g 1WW=18g, 1WBT=58 g wg SGGW Producent: La Flor Burgalesa, S.L. C/Lopez Bravo, 37 09001 Burgos - Hiszpania
Ciastka z Kawałkami Czekolady Bez Dodatku Cukru 45 g - Florbu
CIASTKA Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY BEZ DODATKU CUKRU Zawiera substancje słodzące, zawiera naturalnie występujące cukry Masa netto: 45 g Składniki: Mąka pszenna, wiórki czekoladowe z substancją słodzącą (19%) [miazga kakaowa, substancja słodząca (maltitol), tłuszcz kakaowy, odtłuszczone kakao w proszku, emulgator (lecytyna sojowa, E476), aromaty], substancja słodząca (maltitol), olej słonecznikowy (11%), błonnik roślinny [inulina (korzeń cykorii)], serwatka w proszku (z mleka), błonnik roślinny [inulina(korzeń cykorii)], substancja spulchniająca (wodorowęglan amonu, wodorowęglan sodu), mąka słodowa, emulgator (lecytyna sojowa) sól, aromaty Informacje dla alergików: Może zawierać sezam i orzechy Warunki przechowania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Uwaga: Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna: 1785 kJ/428 kcal Tłuszcz: 19 g - w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 4,1 g Węglowodany: 61 g - w tym cukry: 3,5 g - w tym alkohole wielowodorotlenowe (poliole): 19 g Błonnik: 9,1 g Białko: 6,2 g Sól: 1,02 g
Przyczyny i objawy cukrzycy typu 2
Cukrzyca typu 2, określana również cukrzycą insulinoniezależną to jedna z chorób cywilizacyjnych, która już teraz dotyka setki milionów ludzi na świecie. Bardzo często ma ona związek z nieprawidłowym stylem życia – złą dietą, otyłością i nadwagą, stresem, urbanizacją, a także brakiem aktywności fizycznej. Niestety, szkodliwy tryb życia w młodym wieku często skutkuje właśnie cukrzycą typu 2 w wieku dorosłym. Szacuje się jednak, że wpływ ma również genetyka. Do typowych objawów cukrzycy tego typu należą: wzmożone i częste uczucie pragnienia, częsty głód, częstsze oddawanie większej ilości moczu, nieuzasadnione zmęczenie i apatia, problemy skórne, wahania nastroju, skurcze nóg, a także skłonność do przybierania na wadze. Z cukrzycą typu 2 można cieszyć się wysoką jakością życia, ale potrzebna jest diametralna zmiana trybu życia.
Jak wygląda dieta diabetyka?
Dla każdego diabetyka kluczem jest indeks glikemiczny (IG) oraz ładunek glikemiczny (ŁG). Pierwszy wskaźnik informuje o wpływie produktu na stężenie glukozy po spożyciu, a drugi o zawartości węglowodanów. Diabetycy powinni sięgać po produkty o niskim indeksie glikemicznym i sporadycznie o średnim indeksie. Jeśli chodzi o ładunek glikemiczny, również należy bazować przede wszystkim na ładunku niskim i średnim, ale czasami dopuszcza się ładunek wysoki. Jakie produkty dla diabetyka są bezpieczne? Oto popularne przykłady:
- Warzywa: brukselka, cebula, fasola, kiszona kapusta, ogórki, oliwki, bakłażan, papryka, rzodkiew.
- Owoce: maliny, czarna porzeczka, truskawki, wiśnie, gruszki, mandarynki, jabłka, borówki.
- Ryby, zwłaszcza ryby morskie o korzystnych proporcjach kwasów omega-3 i omega-6,
- Nabiał niezawierający w swoim składzie cukrów,
- Mięso chude, przede wszystkim cielęcina, wołowina, drób (bez skóry).
Diabetyk powinien przede wszystkim unikać cukru, a co za tym idzie: słodyczy. Produkty pełnoziarniste okażą się lepszym wyborem, aniżeli produkty z jednego zboża. Z kolei cukier do celów słodzenia (np. herbaty) można zastąpić np. erytrytolem, czyli słodzikiem o niskim IG.
Jakie produkty dla diabetyków są dostępne w naszym sklepie?
W tym miejscu oferujemy bogaty wybór produktów dla diabetyków. Są to różnorodne zestawy, płatki, soki, słodycze bez cukru, przekąski, warzywa liofilizowane, sosy oraz wiele innych produktów spożywczych o niskim indeksie glikemicznym. Tworząc takie kategorie staramy się pomóc wszystkim naszym Klientom w zrealizowaniu satysfakcjonujących i udanych zakupów. Produkty dla diabetyków zostały szczegółowo opisane, tak, aby każdy Klient mógł łatwo dobrać artykuł pod kątem swoich potrzeb. Współpracujemy wyłącznie z renomowanymi producentami.
Ekologiczne produkty dla diabetyków w sklepie Marketbio.pl
W tej kategorii dostępne są ekologiczne i zdrowe produkty dla diabetyków odznaczające się zerową lub bardzo niską zawartością cukrów, niskim indeksem glikemicznym oraz niskim ładunkiem glikemicznym. Wybór jest bardzo szeroki, począwszy od produktów spożywczych, poprzez słodycze i przekąski bez cukru, aż po suplementy diety, które wspierają prawidłową pracę organizmu diabetyka. Decydując się na zakupy w sklepie Marketbio.pl mogą Państwo liczyć na bogaty wybór szczegółowo opisanych produktów w korzystnych cenach, wygodne metody płatności i dostawy, a także krótki czas realizacji zamówienia.